Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Nazi's in het Openbaar Ministerie van Duitsland

Leipzig - Reichsgerichtsgebäude by corno.fulgur75 is licensed under CC BY 2.0

Nazi's in het Openbaar Ministerie van Duitsland

Zal het naziverleden Duitsland altijd blijven achtervolgen? De auteurs van een grote herwaarderingsstudie in opdracht van de Minister van Justitie laten op levendige wijze zien hoe Openbaar Ministerie werd bemand door voormalige NSDAP-leden en advocaten uit het nazi-rechtsapparaat. Veel mensen in Duitsland willen dit verleden liever begraven houden en vooruitkijken. Maar de bevindingen veroordelen niet alleen het Duitse verleden, ze zijn ook een waarschuwing voor ons vandaag – of de mensen dit nu willen horen of niet.

Na de publicatie van dit boek op 17 november merkte de Duitse krant Tagesspiegel op dat hoe hoger men in dienst van het Openbaar Ministerie werkte, "hoe sterker de nazi-betrokkenheid" was.

Het Openbaar Ministerie vormde een "bijzondere uitdaging", aldus de in opdracht werkende historicus Friedrich Kiessling en strafpleiter Christoph Safferling. In de afgelopen jaren hebben andere veiligheidsdiensten en ministeries hun nazi-erfenis in de naoorlogse periode al wetenschappelijk laten onderzoeken, maar het openbaar ministerie bleef achter slot en grendel.

Tagesspiegel merkte in "Het nazi-erfgoed van het Openbaar Ministerie" op: "Voor het onderzoek, dat de jaren 1950 tot 1974 belicht, heeft het ministerie van Justitie voor het eerst toegang verleend tot personeels-, algemene en proceduredossiers, waarvan sommige als vertrouwelijk of geheim zijn geclassificeerd."

Ongeveer 75% van het personeel in hoge functies waren tussen 1953 en 1959 voormalige NSDAP-leden. De laatste openbare aanklager die NSDAP-lid was, zou in 1992 de dienst hebben verlaten.

Je zou kunnen benadrukken dat het voormalige nazi's waren, schrijven Kiessling en Safferling: "De grootte en duur van het ambt en het hoge aantal formeel beschuldigde ambtenaren tonen echter één ding aan: Er was geen enkele breuk, zelfs niet een bewuste breuk, met het naziverleden, ook niet in het Openbaar Ministerie." De auteurs wezen bijvoorbeeld op Wolfgang Fränkel, wiens ambtstermijn als procureur-generaal in 1962 eindigde. Fränkel werkte tussen 1936 en 1943 aan tientallen doodvonnissen als zogenaamd hulpofficier van justitie bij het Reichsparket in Leipzig. Volgens het onderzoek van Kiessling en Safferling was Fränkel verantwoordelijk voor tenminste 30 doodvonnissen.

De conclusie van de auteurs dat er geen breuk is geweest met het naziverleden is ook opmerkelijk in het licht van waar de Trompet en zijn voorganger de Echte Waarheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voor waarschuwden. De hoofdredacteur van de Echte Waarheid, Herbert W. Armstrong, waarschuwde op 9 mei 1945:

Wij begrijpen de Duitse grondigheid niet. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog hebben zij rekening gehouden met de mogelijkheid dat ze deze tweede ronde zouden verliezen, net als de eerste – en zij hebben zorgvuldig, methodisch een derde ronde gepland – de Derde Wereldoorlog! Hitler heeft verloren. Deze ronde van de oorlog in Europa, is voorbij. En de Nazi's zijn nu ondergronds gegaan. In Frankrijk en Noorwegen hebben ze geleerd hoe effectief een georganiseerde ondergrondse de bezetting en controle van een land kan belemmeren. Parijs werd bevrijd door de Franse ondergrondse en geallieerde legers. Nu wordt er methodisch een Nazi-ondergrondse gepland. Ze zijn van plan terug te komen en bij de derde poging wel te winnen.

Deze op de Bijbel gebaseerde waarschuwingen van dhr. Armstrong werden genegeerd. Maar het zal nog veel erger te worden. Openbaring 17:8 waarschuwt: "Het beest dat u gezien hebt, was en is niet; en het zal opkomen uit de afgrond en naar het verderf gaan. En zij die op de aarde wonen, … zullen zich verwonderen als zij het beest zien, dat was en niet is, hoewel het er toch is."

“Het woord 'afgrond' in vers 8 betekent eigenlijk 'ondergronds'," zo legt Trompet hoofdredacteur Gerald Flurry uit in Duitsland en het Heilige Romeinse Rijk (momenteel alleen beschikbaar in het Engels). "Dat is waar de nazi’s zich al sinds voor het einde van de Tweede Wereldoorlog bevinden.

Lees ons herdrukartikel Het Heilige Romeinse Rijk treedt naar voren op volle sterkte voor meer informatie hierover.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.