Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Moet je lid worden van een kerk ?

Matt Brown/flickr

Moet je lid worden van een kerk ?

Hoe God Zijn groep van “uitgeroepenen” samenstelt.

De laatste 10 jaar zien we een wereldwijde opleving in religie. Onmiddellijk na de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington schoot het kerkbezoek omhoog. Maar waarom al die ophef over kerk bezoek? Maakt het uit of u lid bent van een kerk? Velen zeggen: ”Ik bezoek geen Kerk en ben net zo goed een christen als ieder ander”. Bent u een kerkganger? Moet dat?

Jezus beloofde, “Ik zal mijn kerk bouwen”(Mat 16:18). Maar wat is een kerk? Het woord kerk komt van het Griekse ecclesia, dat is afgeleid van het grondwoord met de betekenis “uit roepen” De Kerk, waarvan Jezus zei dat Hij die zou bouwen, is een groep van “uitgeroepenen” (uit de wereld geroepen).

Vandaag zijn we in verwarring. In plaats van die ene kerk, die ene groep van uitgeroepenen die Jezus Christus toebehoren, zien we honderden verschillende groepen, met verschillende geloven, verschillende gebruiken, verschillende methoden van kerkleiding, verschillende doelen, verschillende plaatsen van de eredienst, verschillende doctrines. Ontelbare onoverbrugbare verschillen. Waarom?

Eén lichaam en één geest, gelijk gij geroepen zijt in de ene hoop uwer roeping, één Here, één geloof, één doop, één God en Vader van allen...” (Efeze 4:4-6) Maar de mensen weten niet waar te zoeken naar die “ene” kerk. Bijna iedere fout in het denken komt van een verkeerde aanname. En omdat de meesten vele zaken over wat de Kerk behoort te zijn hebben aangenomen, worden ze geleid in een doolhof van verkeerde veronderstellingen, duistere geschiedenis en dwalingen.

Laten we niet zomaar iets aannemen! Jezus Christus zei dat niemand tot Hem kon komen tenzij de Vader hem eerst geroepen heeft. Dit komt overeen met het woord ecclesia voor de Kerk – een groep van uitgeroepenen.

Christus profeteerde nooit dat Zijn Kerk in dit tijdperk een grote, indrukwekkende, politiek machtige kerk zou worden die over de naties zou regeren. In plaats van meer gerespecteerd te worden in de maatschappij, in plaats van haar zakelijke mogelijkheden te vergroten of te stijgen in sociale status, beloofde Jezus degenen in Zijn ware Kerk, dat ze zouden worden gehaat, vervolgd en misschien zelfs gedood.(Joh 15:18-19; 16:2).

Geen wonder dus, dat Christus Zijn ware Kerk een klein kuddeke noemt! Het is een kleine Kerk, een kleine groep van eerlijke, veranderde uit-geroepenen die deze wereld door bekering heeft verlaten. Het is een klein, afgewezen, veracht lichaam van gelovigen dat het werk van God doet.

Christus moest een werk vervullen op aarde (Joh 9:4) Alhoewel sommigen Christus niet altijd hebben geloofd, waarschuwde Hij hen te kijken naar de werken die werden gedaan voor het door hen gezochte bewijs (Joh 10:37-38). Hetzelfde geldt vandaag om vast te stellen waar Gods Kerk is.

Geloof het of niet, u kunt zich niet aansluiten bij de Kerk van God! Niemand kan dat – niemand zal dat ooit kunnen! God moet u erin plaatsen!

Bij het horen van de ware boodschap over het Koninkrijk van God, worstelen veel mensen met de vraag wat ze moeten doen. Hetzelfde was waar toen de Joden in Jeruzalem Petrus’ geïnspireerde preek op de dag van Pinksteren hoorden; zij vroegen: “Mannen broeders wat moeten we doen?” (Hand 2:37)

Welnu, waarom greep Petrus die gelegenheid niet aan? Waarom vertelde hij hun niet, “Ga en sluit u bij een kerk aan“? In plaats daarvan, zei hij, “Bekeert U, en wordt gedoopt een ieder van u in de naam van Jezus Christus voor de vergeving van zonden en u ontvangt de gift van de Heilige [Geest]” (vers 38). God zal de Geest alleen aan hen geven die Hem willen gehoorzamen (Hand 5:32). Wanneer u God’s Geest ontvangt, wordt u automatisch in het lichaam van Christus geplaatst, hetgeen de Kerk van God is – de groep van uitgeroepenen!

U kunt Gods ware Kerk in gaan door bekering van uw ongehoorzaamheid aan Gods wet, door aan Gods ware dienaren te vragen om u te dopen en door aanspraak te maken op Gods belofte van de gift van Zijn Heilige Geest. Dat is de enige weg!

Kerkbezoek op zich is in God’s visie niet hetzelfde als kerklidmaatschap. Het is geen doel op zich en zal u geen “heil” brengen! Het is – waar God het mogelijk maakt, een middel tot behoud. God onderwijst Zijn ware dienaren om hun eigen bijeenkomsten niet te verzuimen (Heb.10:25). Maar God verbiedt u ooit mee te gaan bij aanbidding door valse kerkelijke lichamen – maakt niet uit hoe dicht ze bij de waarheid lijken (Ef. 5:11). Alleen de ware aanbidding van God in Zijn Kerk is acceptabel voor Hem.

Gods Kerk heeft “kleine kracht” (Openb. 3:8). Ze is verstrooid. Ze wordt niet gezien door de wereld. Ze vormt een “klein kuddeke”. Sommigen hebben de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, maar voor veel van hen is het niet mogelijk lokale gemeenten bij te wonen. Zij zijn de “vreemdelingen en bijwoners” op deze aarde – uitkijkend naar een toekomstige betere wereld.

Maar die Kerk heeft open deuren voor zich staan – van televisie, radio, de drukpers en het internet – om Gods waarschuwing en het evangelie van het spoedig komende Koninkrijk van God aan de gehele wereld als laatste getuigenis te verkondigen.

Moet u zich bij een kerk aansluiten? Nee! Omdat iedere kerk waarbij u zich zelf kunt “aansluiten” niet de Kerk van God is !

Bewijs voor uzelf waar Gods Kerk is. Waar het werk van die Kerk wordt gedaan – waar de dienaren van God getrouw luid roepen en de mensen hun zonden tonen – en geef niet aan vervalsing toe! Beantwoord Gods roep. Volg dan de aansporing van Petrus: Bekeert U, en wordt gedoopt in Christus’ naam – in dat ene en enige lichaam van Christus. 

Moa Ad Nl