Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Milieubewustzijn is het nieuwe heidendom

OSCAR BRAK/NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

Milieubewustzijn is het nieuwe heidendom

Het is gemakkelijker om tot een ​​kamerplant te belijden dan om God om vergeving te vragen.

Op 22 april vierden mensen over de hele wereld de Dag van de Aarde - of, zoals de Verenigde Naties het noemden, "Internationale Dag van Moeder Aarde". Maar in plaats van zich te concentreren op echte oplossingen voor echte milieuproblemen zoals zure regen, bodemverschraling, stadsuitbreiding en aantasting van de ozonlaag, probeerden VN-functionarissen de pandemie van COVID-19 te koppelen aan klimaatverandering door zich te inspireren op een pagina uit het draaiboek van oude Griekse heidenen.

"Moeder Aarde roept duidelijk dringend op tot actie", zei VN-secretaris-generaal António Guterres. “De natuur lijdt. Australische branden, hitterecords en de ergste sprinkhaneninvasie in Kenia. Nu zien we dat COVID-19, een wereldwijde gezondheidspandemie, in verband wordt gebracht met de gezondheid van ons ecosysteem.” Dat is een vreemde verklaring. Eén theorie over de oorsprong van de uitbraak in Wuhan is dat het coronavirus van vleermuizen op mensen is overgegaan. Maar de Chinezen eten al sinds de oudheid vleermuizen. Afbraak van habitats heeft met deze praktijk niets te maken. Toch hebben een aantal milieuactivisten het idee omarmd dat COVID-19 een wraakactie van "Moeder Natuur" is.

Op 18 maart vroeg klimatoloog Michael Mann of pandemieën een reactie waren van het immuunsysteem van Gaia, en hij deelde een link naar een Guardian-artikel op Twitter dat probeerde het coronavirus te verbinden met verlies van leefgebied.

Ja, een zogenaamde wetenschapper koppelt een pandemie aan het immuunsysteem van de heidense Griekse aardgodin Gaia, en mensen nemen het serieus. Er is een groeiende trend onder radicale milieuactivisten om de aarde te beschrijven als een voelend wezen. Ze koppelen elke natuurramp (of er nu een wetenschappelijke link is of niet) aan het immuunsysteem van dit wezen. Nu koppelen ze COVID-19 aan verstedelijking en overbevolking.

Vorig jaar publiceerde The Federalist een redactioneel artikel met de titel "Klimaataanbidding is niets meer dan omgedoopt heidendom." Het meldde dat studenten van het Union Theological Seminary in New York de opdracht kregen om hun zonden te belijden aan potplanten als een "uitdrukking van aanbidding". Het meldde ook dat 250 mensen in begrafeniskleding rouwden om het smelten van een gletsjer in Zwitserland. Het idee dat Gaia de mensheid straft wint terrein.

NBC News heeft zelfs een website waar mensen ecologische zonden kunnen opbiechten, zoals de airco volle bak zetten, de helft van hun lunch weggooien, en elk weekend een steak grillen.

U zou denken dat religieuze leiders zoals paus Franciscus aanstoot zouden nemen aan deze ontluikende Gaia-aanbidding. Maar zelfs de paus heeft het over de wraak van “Moeder Natuur”. "Er is een uitdrukking in het Spaans: 'God vergeeft altijd, wij vergeven soms, maar de natuur vergeeft nooit'," zei hij in een interview dat in de Tablet werd gepubliceerd. “We hebben niet gereageerd op de gedeeltelijke rampen. Wie spreekt er nu over de branden in Australië, of herinnert zich dat 18 maanden geleden een boot de Noordpool kon oversteken omdat de gletsjers allemaal waren gesmolten? Wie spreekt er nu van de overstromingen? Ik weet niet of dit de wraak van de natuur is, maar het zijn zeker de reacties van de natuur." Suggereert de paus echt dat als mensen minder kooldioxide uitstoten, bosbranden stoppen, gletsjers weer aangroeien en het coronavirus verdwijnt?

De Britse journaliste Melanie Phillips schreef op 10 april een redactioneel artikel met de titel “Is de paus een heiden?” Ze merkte op: “In de Bijbel is de ultieme morele autoriteit God die gerechtigheid verleent, zowel vergeving als straf. De paus ontneemt Hem de rol van straffer, die hij in plaats daarvan toeschrijft aan de aarde, afgebeeld als een vrouwelijk slachtoffer dat wraak neemt op de mensheid vanwege de schade die het haar heeft berokkend. Dus de paus wijzigt selectief de Bijbelse morele leer, ontdoet gerechtigheid zelf van betekenis en bekleedt de aarde met zowel menselijke als goddelijke eigenschappen."

Veel mensen gaan natuurrampen zien als een straf voor zonde, maar ze smaden het idee dat deze straf van de God van de Bijbel komt. Orkanen, aardbevingen, overstromingen, droogtes, bosbranden en pandemieën maken geen deel uit van het immuunsysteem van Gaia. Het zijn straffen die door de God van de Bijbel zijn gezonden om mensen bewust te maken van het feit dat ze zich van Hem en Zijn wetten hebben afgekeerd - wetten die de juiste manier laten zien om te leven, te communiceren, voor het milieu te zorgen en te slagen in elk aspect van het menselijk bestaan.

Verschillende hoofdstukken in het boek Job behandelen Gods uitleg over hoe Hij het klimaat op aarde regelt. De systemen die Hij heeft gemaakt en gebruikt, gaan het menselijk begrip te boven. “God dondert wonderbaar met Zijn stem; Hij doet grote dingen en wij begrijpen ze niet. Want Hij zegt tegen de sneeuw: Wees op de aarde. Ook tegen de slagregen … Door de adem van God geeft Hij ijs, zodat de brede wateren verstijven. Ook maakt Hij de wolken zwaar van vocht; Hij spreidt de wolk van Zijn licht uit. Die gaat naar Zijn wijze raad alle kanten uit, om te doen alles wat Hij hun gebiedt op het oppervlak van de wereld, op de aarde. Hij beschikt het voor Zijn land, hetzij tot een roede, hetzij tot goedertierenheid” (Job 37:5-6, 10-13; HSV).

Deze passage stelt expliciet dat God het weer gebiedt om Zijn doelen waar te maken, of het nu gaat om het corrigeren van mensen of om genade aan hen te betonen. In plaats van aan NBC News het eten van een biefstuk op te biechten, moeten mensen bidden tot de echte, ware Schepper God om hen te vergeven voor een houding van hebzucht en egoïsme en hen te helpen zich om te keren naar een manier van leven die werkelijk leidt tot respect voor Gods wet en Gods schepping!

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.