Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Let op de opkomst van BRICS

Sixth BRICS Summit, 14 Jul 2014 by GovernmentZA is licensed under CC BY-ND 2.0.

Let op de opkomst van BRICS

Terwijl de economie van de Verenigde Staten afbrokkelt en de spanningen in de wereld toenemen, biedt de BRICS economisch onderdak aan Amerika's vijanden. Vorige week bekritiseerde de Chinese leider Xi Jinping het westen voor het “bewapenen” van de wereldeconomie en riep opkomende landen op zich aan te sluiten bij een nieuw economisch blok. BRICS -leden zijn momenteel Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Reuters meldde op 28 juni dat Iran en Argentinië een aanvraag hebben ingediend om lid te worden van deze groep.

De agressieve oorlog van Rusland en de poging van het Westen om de oorlogvoerende mogendheid te isoleren, bespoedigen ook de vorming van het economisch blok. Voor het eerst in een eeuw is Rusland zondag in gebreke gebleven bij het betalen van zijn schulden. De sancties zorgden ervoor dat Rusland zijn rekeningen niet betaalde, hoewel het daar wel het geld voor heeft.

Dit kan zich echter wel eens, zoals veel andere sancties al eerder deden, tegen de VS keren. Velen zien Rusland nog steeds als een betrouwbare handelspartner en zijn er zelfs van afhankelijk. Maar om deze relatie te laten werken, is er misschien nieuw financieel maatwerk nodig. Russia Today probeerde er vorige week een positieve draai aan te geven en schreef: “Door het op te nemen tegen de Amerikaanse hegemonie en de dollar uit te dagen, bieden de BRICS-leden de beste hoop op een eerlijker wereldorde.”

China, dat dreigt Taiwan binnen te vallen en de minderheden in zijn land met bruut geweld onderdrukt, zou zich binnenkort wel eens in een soortgelijke situatie als Rusland kunnen bevinden. Hetzelfde geldt voor Iran. Al deze landen streven naar onafhankelijkheid van de Amerikaanse dollar. Maar tot nu toe is dit niet gelukt. Er zijn echter aanwijzingen, dat de wereld zich steeds meer van het Amerikaanse systeem verwijdert – en er bestaat een goede kans, dat deze pogingen zullen slagen.

Een Indiase denktank onderzocht vorig jaar of China's digitale yuan “een alternatief voor het door de dollar gedomineerde financiële systeem“ zou kunnen zijn. Zij concludeerden dat de digitale yuan “de Amerikaanse dollar zou kunnen omzeilen bij belangrijke wereldwijde financiële transacties.” Ook China, India en Rusland onderzoeken een alternatief voor het door de VS gedomineerde swift-betalingsmechanisme. David Goldman schreef vorig jaar voor Frontier: “Historici kibbelen nog steeds over welke gebeurtenis het einde van het Romeinse Rijk markeerde. Historici in de toekomst zouden 16 januari 2021 wel eens kunnen kiezen als het fatale moment voor het Amerikaanse rijk. Dat is het moment waarop de People's Bank of China en swift, het wereldwijde systeem voor internationale monetaire transfers, een joint venture opzetten om het gebruik van China's digitale valuta in grensoverschrijdende betalingen te bevorderen.”

Zelfs als deze diverse pogingen om de Amerikaanse hegemonie uit te hollen slechts gedeeltelijk succes hebben, zouden de gevolgen dramatisch zijn. De VS leven grotendeels op schulden, die in stand worden gehouden door het feit dat er een grote vraag naar de dollar is. Hoe minder vraag er is naar de dollar, des te groter is de vrees voor een economische ineenstorting.

De meeste mensen hebben deze angsten weggewuifd door te wijzen op de absolute dominantie van de VS. Maar niet alleen verzwakken de huidige gebeurtenissen deze dominantie, Jesaja 23 profeteert dat zich een handelsverbond zal vormen dat onafhankelijk is van de VS en waar ook Europa deel van uitmaakt. Hoewel activiteiten in Rusland en China kunnen helpen de vernietiging van de dollar in gang te zetten, zal het uiteindelijk Europa zijn dat de nieuwe handelsalliantie zal domineren. Deze verbluffende profetie wordt uitgelegd in Jesaja's visioen van de eindtijd door Gerald Flurry. Lees ook “Zal China's digitale munteenheid een einde brengen aan de dominantie van de dollar?” (alleen beschikbaar in het Engels).

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Nl Isa