Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Let op de militaire opkomst van Polen

Poolse legersoldaten aan de Poolse grens op 13 januari 2022 [OMAR MARQUES/GETTY IMAGES]

Let op de militaire opkomst van Polen

Nu Rusland dichter bij zijn grenzen komt, verhoogt Polen zijn militaire uitgaven drastisch. In de 2022-editie van de Global Firepower Index stond de militaire kracht van Polen al op de 24e plaats. In 2021 kondigde Polen aan het aantal militairen te zullen verdubbelen en het verhoogt nu opnieuw zijn geraamde defensie-uitgaven.

In tegenstelling tot Oekraïne maakt Polen deel uit van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Polen is nu van plan drie procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) aan zijn leger te besteden, veel meer dan de 2 procent die de Navo eist. Nog maar een paar maanden geleden, in oktober, voorzag de Poolse "Wet op de Verdediging van het Vaderland" een stijging van de defensie-uitgaven tot slechts 2,5 procent vanaf 2024. Minister van Defensie Mariusz Blaszczak zei dat het geld ook zal helpen om het aantal Poolse soldaten te vergroten van de huidige 143.500 tot 300.000 binnen vijf jaar. Polen eist verder dat de defensie-uitgaven niet langer meetellen voor de tekortlimieten van de Europese Unie.

In theorie geniet Polen de bescherming van de Verenigde Staten, maar het wil wel meer doen voor zijn eigen veiligheid. Polen zal in de toekomst "een van de sterkste legers van de navo" hebben, zei Blaszczak. "Ons vaderland heeft zo'n Pools leger nodig, vooral nu het kwaadaardige rijk aan onze oostgrens probeert te herrijzen." Het Duitse Handelsblatt toonde aan dat de herbewapening van Polen deel uitmaakt van een grotere trend van Europa's militaire opkomst.

Nog voor de oorlog in Oekraïne uitbrak, steeg de Europese wapeninvoer met 19 procent, terwijl de wereldhandel in belangrijke wapens met 4,6 procent daalde, volgens het Stockholm International Peace Research Institute (sipri).

Polen doet zijn deel om zijn legers te integreren met andere Europese strijdkrachten. Op 16 augustus 2019, kondigde Polen zijn intentie aan om zich aan te sluiten bij het Europese Main Battle Tank project onder leiding van Duitsland en Frankrijk. Wijlen onderwijzer Herbert W. Armstrong schreef in zijn brief van 23 januari 1980 aan zijn medewerkers: "Wat Rusland doet zal de vonk zijn die de leiders van Europese landen samenbrengt met het Vaticaan om een 'Verenigde Naties van Europa' te vormen." Polen stond vroeger onder Sovjetbestuur, maar met de hulp van de katholieke kerk brak het zich los en werd deel van de Europese Unie. Tegenwoordig is het een van de meest katholieke landen in Europa.

Opmerkelijk was dat deze dramatische ommekeer was voorspeld. In een brief van 27 augustus 1980 schreef de heer Armstrong: "Zal Polen zich bevrijden van de Sovjetoverheersing en zich samen met Joegoslavië, Roemenië en mogelijk Tsjechoslowakije – en met Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Oostenrijk – verenigen in een herrezen middeleeuws 'Heilig Romeins Rijk' om Europa te domineren en de USSR en de VS te evenaren als wereldmacht? "

De heer Armstrongs verwijzing naar het herrezen middeleeuwse "Heilige Romeinse Rijk" zinspeelt op de historische vereniging van verschillende Europese landen met de Katholieke Kerk en op Bijbelprofetieën zoals beschreven in Daniël 2 en Openbaring 17. "En de tien hoorns die u gezien hebt, zijn tien koningen, die het koningschap nog niet hebben ontvangen, maar die samen met het beest één uur koninklijke macht zullen ontvangen. Dezen zijn eensgezind en zij zullen hun kracht en macht aan het beest overdragen" (Openbaring 17:12-13).

Om meer te weten te komen over deze verbijsterende profetieën, lees ons trendartikel Europa’s drang naar een verenigd leger.

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Nl Hwr