Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Krijgen we een zesdaagse werkweek?

Office Workers on the Bridge by Much Ramblings is licensed under CC BY 2.0.

Krijgen we een zesdaagse werkweek?

Volgens Michael Hüther, een topeconoom, is het misschien wel nodig dat Duitsers 42 uur per week gaan werken, zodat de pensioengerechtigde leeftijd niet tot 70 hoeft te worden opgetrokken. "Er moet een 42-urige werkweek komen. De uren worden natuurlijk betaald," vertelde het hoofd van het Instituut voor de Duitse Economie (IW) aan de kranten van de mediagroep Funke. Volgens hem zou daarmee ook het demografisch veroorzaakte verlies aan arbeidsvolume tot 2030 worden goedgemaakt.

De wettelijke regeling in de Duitse Arbeidstijdenwet voorziet in een werkweek van 48 uur binnen een zesdaagse werkweek. De wet beschouwt de zaterdag als een werkdag. De gemiddelde werkdag binnen een periode van 6 kalendermaanden mag niet langer zijn dan 8 uur.

Nu de internationale onrust toeneemt, is de wereldeconomie in gevaar en moet de gemiddelde werknemer misschien de lasten dragen. Tijdens de coronavirus-pandemie vroegen sommige sectoren hun werknemers om zes dagen per week te werken. In de Chinese technologie-industrie is het gebruikelijk om zes dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur te werken.

Vorig jaar schreven de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) en de Europese Zondagsalliantie in een gezamenlijke verklaring: "Op de jaarlijkse Europese Dag voor een arbeidsvrije zondag roept de Europese Zondagsalliantie de politieke leiders in Europa op om meer aandacht te besteden aan de waarde van gesynchroniseerde vrije tijd. Dit is vooral relevant in tijden waarin de Covid-19-pandemie de bestaande uitdagingen van de digitalisering heeft versneld door het werk te intensiveren en de werktijden te verlengen, waardoor een gezond evenwicht tussen werk en privé voor meer mensen in gevaar komt. Op 3 maart 321 na Christus verordende keizer Constantijn de zondag tot een wettelijk beschermde rustdag."

Met andere woorden, als er in heel Europa een zesdaagse werkweek komt, willen zij dat de zondagsrust gewaarborgd is. In sommige gevallen is dat al wettelijk geregeld.

Het feit dat wij nu nog een vijfdaagse werkdag hebben, kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de moderne apparatuur en aan de Joodse arbeiders in de VS. "Het duurde tientallen jaren voordat de zaterdag veranderde van een halve rustdag in een volle rustdag," schreef The Atlantic. "In 1908 werd een fabriek in New England de eerste Amerikaanse fabriek die de vijfdaagse werkweek instelde. Zij deed dit om Joodse arbeiders tegemoet te komen, die door het in acht nemen van de zaterdagse sabbat gedwongen waren hun werk op zondag in te halen, wat weer aanstoot gaf aan sommigen in de Christelijke meerderheid. De fabriek gaf deze Joodse arbeiders een tweedaags weekend, en andere fabrieken volgden dit voorbeeld."

Alleen al het feit dat we een 7-daagse weekcyclus hebben wijst terug naar het verslag in Genesis, de scheppingsweek en Gods rust op de sabbat. Toch dringen velen vandaag aan op een zondagsrust. De Bijbel van zijn kant heeft daar veel over te zeggen. Zoals uitgelegd in Wie of wat is het profetische beest? van wijlen Herbert W. Armstrong, laat een profetie in Openbaring 13 zien dat er inderdaad een zesdaagse werkweek met een zondagsrust zal worden opgedrongen aan naties over de hele wereld. Wat precies deze verandering zal veroorzaken valt nog te bezien, maar de trend wijst al in die richting. Vraag een gratis exemplaar aan van Dhr. Armstrongs boekje Welke Dag Is De Christelijke Sabbat? om de wonderbaarlijke waarheid van Gods gebod om de Sabbat te houden te begrijpen en hoe dit wijst op een betere wereld in de toekomst.

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Nl Sabb