Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Komt er een wereldwijde recessie aan?

XINHUA/MICHAEL NAGLE VIA GETTY IMAGES

Komt er een wereldwijde recessie aan?

De aanhoudende verspreiding van het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor personen en gezondheidsorganisaties, maar heeft nu ook invloed op de nationale economieën. Wat een aanvankelijk verwachte vertraging voor de toelevering van getroffen industrieën met belangrijke in China gevestigde leveranciers was, is nu omgeslagen in negatieve wereldwijde gevolgen voor de economische groei.

Het virus dat vorig jaar in China begon, heeft nu gevolgen voor alle grote nationale economieën door het verminderen en annuleren van vluchten, beperkingen in mobiliteit als gevolg van quarantainemaatregelen, paniekaankopen, onzekerheid weerspiegeld in onstabiele financiële markten en toegenomen ziekteverzuim op het werk.

Volgens economen van de in Nederland gevestigde Rabobank, kan de wereldwijde Covid-19 pandemie leiden tot een economische recessie in grote delen van de wereld, waaronder Europa, China, Japan en de Verenigde Staten. De economen van de Rabobank stellen verder dat “deze economische crisis nog erger kan worden als het overgaat in een financiële crisis, wanneer bijvoorbeeld het aantal faillissementen wereldwijd toeneemt.”

Schattingen van het Internationale Monetair Fonds (IMF) rapporteren een wereldwijde groei in 2019 van 2.9 procent. In de vooruitzichten van de IMF voor januari werd de wereldwijde groeiprojectie voor 2020 geschat op 3.3 procent. Gezien de recente ontwikkelingen verklaarde het Institute for International Finance (IFF) echter onlangs dat de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product in 2020 misschien niet meer dan 1% zal zijn.

Dit komt op een moment wanneer personen, bedrijven en overheden meer schulden hebben dan voor de financiële crisis van 2008. Volgens S&P Global Ratings zijn de schuldniveaus sinds 2008 met 50% gestegen, waardoor de kans op een financiële krach onder stressvolle economische omstandigheden is toegenomen.

De economen geven echter toe dat voorspellingen nog steeds erg onzeker zijn en dat de economische consequenties afhangen van de verdere verspreiding van het virus, de verstoring van bedrijfsactiviteit, en de paniek die het kan veroorzaken. De instabiliteit in de financiële markten en de recente daling van olieprijzen voorspellen in ieder geval niet zo veel goeds voor de wereldwijde groei.

Deze wereldwijde omstandigheden doen denken aan de woorden van Herbert W. Armstrong, die verklaarde dat een enorme economische crisis er “plotseling toe kan leiden dat de Europese naties zich verenigen in een nieuwe wereldmacht.” Zulke politieke ontwikkelingen, die voortkomen uit een financiële crisis, zullen enorme wereldwijde gevolgen hebben. Voor meer informatie over deze voorspellingen van Herbert W. Armstrong, bestel ons gratis boekje Hij had gelijk.

Nl Hwr