Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Is een digitale euro het noodlot van de dollar?

AFP/Getty Images

Is een digitale euro het noodlot van de dollar?

Wereldwijde crises kunnen de opkomst van op blockchain gebaseerde digitale reservemunten mogelijk maken.

De Banque de France kondigde een nieuwe mijlpaal aan in de creatie van wat een vervanging voor de dollar zou kunnen worden. In een persbericht van 20 mei kondigde de centrale bank de succesvolle test aan van een op blockchain gebaseerde transactie met een digitale valuta van de centrale bank.

Digitale valuta's, zoals bitcoin en libra (de valuta van Facebook), kunnen, als ze worden ondersteund door het geld en goud van de belastingbetaler, zelfs een uitdaging vormen voor de Amerikaanse dollar.

In de test met Banque de France gaf Société Générale, een van de grootste investeringsbanken van Frankrijk, €40 miljoen (US $44,3 miljoen) aan gedekte obligaties uit als waardepapieren. De obligaties werden vervolgens rechtstreeks geregistreerd op een openbare blockchain en afgewikkeld als digitale euro. De blockchain is de digitale lijst die de nodige beveiliging biedt voor de transactie. Elke transactie wordt een “block” genoemd. De blockchain creëert een lijst met transacties die niet makkelijk gewijzigd kan worden. Op deze manier kan niemand dezelfde valuta-eenheid twee keer uitgeven. De meeste digitale valuta’s zijn afhankelijk van deze technologie.

Banque de France voert een reeks tests uit die baanbrekend zijn in het gebruik van een digitale euro. Aanvankelijk test het project alleen de interbancaire handel. “Deze experimenten zijn van begin tot eind uitgevoerd met behulp van blockchain-infrastructuren. ... Het toont de haalbaarheid aan van financiële effecten die digitaal worden afgewikkeld en afgeleverd in Central Bank Digital Currency (CBDC) voor interbancaire afwikkelingen ”, verklaarde Société Générale.

"De resultaten van deze experimenten zullen een belangrijk onderdeel zijn van de bijdrage van de Banque de France aan de meer globale reflectie onder leiding van het Eurosysteem over de belangen van een CBDC", aldus de Banque de France.

De nationale bank van Frankrijk is van plan de komende weken meer tests met andere partijen uit te voeren. Uiteindelijk zullen deze tests ook financiële instellingen en bedrijven omvatten. Over de projecten heeft de bank tot dusver weinig bekendgemaakt. "Het feit dat de Banque de France nog steeds informatie geheim houdt, is te wijten aan het belang en de reikwijdte van de digitale euro", volgens BTC-ECHO. “De valuta is een prestigeproject met een signaaleffect voor het buitenlands beleid - de bank kan het zich niet permitteren op het internationale toneel te falen. Daarom worden delen van het uitrolplan slechts stapsgewijs gepubliceerd. Ondanks de lokroep van het project, benadrukt de bank de huidige “beveiligde status” van de digitale valuta van de centrale bank."

Hoewel de technologie zijn bruikbaarheid nog niet heeft bewezen, dringen Europa en Azië aan op implementatie. Een rapport van de Deutsche Bank meldde in januari dat digitale valuta's "het potentieel hebben om betalingen, bankieren, centrale banktransacties en het economische machtsevenwicht radicaal te veranderen".

China heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een CBDC. De digitale renminbi is al in omloop bij een selecte kring van overheidsfunctionarissen in de regio Xiangcheng in Suzhou. Een CBDC kan de automatisering verbeteren, betalingsprocessen verkorten en de beveiliging versterken.

Transacties duren vaak dagen terwijl ze door verschillende tussenpersonen lopen en afhankelijk zijn van mensen om hun veiligheid te garanderen. Een op blockchain gebaseerde digitale valuta kan dezelfde beveiliging bieden en dus het proces aanzienlijk versnellen door de menselijke factor te vervangen door computers en het aldus te automatiseren.

Digitale valuta kunnen transacties drastisch versnellen als technologie de nodige beveiliging kan bieden. Ze zouden ook de oorlog tegen het witwassen van geld beëindigen, omdat papiergeld overbodig zou worden. Zodra de technologie ver genoeg is ontwikkeld, kunnen internationale transacties in slechts enkele seconden worden uitgevoerd.

De oorlog om de reservemunt

Terwijl digitale valuta's steeds populairder worden, wordt de reservemunt-status van de Amerikaanse dollar steeds onvoorspelbaarder. Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, suggereerde op 23 augustus dat de dominantie van de dollar niet langer houdbaar is om de wereldwijde ontwikkelingen het hoofd te bieden, maar in feite de welvaart van ontwikkelingslanden zou verhinderen. Hij suggereerde dat nieuwe technologieën de oplossing zouden kunnen zijn en zei:

Op de langere termijn moeten we het spel veranderen. Er mag geen illusie zijn dat het Internationaal Monetair Fonds van de ene op de andere dag kan worden hervormd of dat de marktkrachten snel op andere reserve-activa zullen overschakelen. Maar evenzeer is het verkeerd het status-quo te accepteren. De risico’s hopen zich op en ze zijn structureel. Zoals Rudi Dornbusch waarschuwde: 'In de economie duurt het langer dan je denkt voordat dingen gebeuren, en dan gebeuren ze sneller dan je voor mogelijk hield.'

Als er verandering komt, mag het niet zijn om de ene valutagigant voor een andere te ruilen. Elk unipolair systeem is ongeschikt voor een multipolaire wereld. We zouden er goed aan doen elke opportuniteit, ook die van nieuwe technologieën, te overwegen om een ​​evenwichtiger en effectiever systeem te creëren.

De Amerikaanse National Intelligence Council heeft in haar "Global Trends 2025: A Transformed World" het volgende geprojecteerd: "Ondanks de recente instroom in dollaractiva en de appreciatie van de dollar, zou de dollar in 2025 zijn status als ongeëvenaarde wereldwijde reservemunt kunnen verliezen en een eerste onder gelijken in een mand van munteenheden kunnen worden.”

In theorie zou een Aziatische of Europese valuta als extra reservemunt kunnen dienen.

Maar tot nu toe heeft geen enkele andere valuta hetzelfde prestige en vertrouwen als de Amerikaanse dollar. De dollar heeft echter zijn beperkingen en zwakheden. Deze zijn vooral zichtbaar in tijden van wereldwijde crisis. Ledger Insights legde dit uit in "COVID-19 Highlights Problems of Dollar Dominance. Would A Digital Currency Basket Help?”:

In goede tijden, als grote delen van de wereld transacties in dollars doorvoeren, is het erg handig. Maar in een crisis kan deze overdreven afhankelijkheid een probleem vormen omdat er misschien niet voldoende dollars voorhanden zijn. Hoewel centrale banken kunnen helpen met liquiditeit in hun lokale valuta, is het in sommige rechtsgebieden een groter obstakel om bedrijven met dollars te helpen, zoals blijkt uit twee onderzoeksrapporten van Credit Suisse.

De grote vraag naar Amerikaanse dollars kan de reservevaluta versterken, maar biedt ook kansen voor hen die de dominantie ervan willen aanvechten.

Door de recente COVID-19-crisis is het des te waarschijnlijker geworden dat de dollar zijn status van “ongeëvenaarde wereldwijde reservemunt” zal verliezen, zoals gesuggereerd door de Amerikaanse National Intelligence Council. Zo heeft de recente crisis het debat heropend over het project van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om gebruik te maken van Speciale Trekkingsrechten [Special Drawing Rights; SDR’s]. Meer dan 50 jaar geleden werden deze SDR’s gecreëerd als "het belangrijkste reserve-actief in het internationale monetaire systeem", volgens de Articles of Agreement van het IMF.

SDR's kunnen fungeren als een internationale monetaire reservevaluta en het IMF kan fungeren als de centrale bank van de wereld. Het IMF kan SDR's uitgeven en leden kunnen deze omwisselen in hun lokale valuta.

In tijden van crisis drukken centrale banken geld. Het IMF kan dit ook doen in de vorm van het uitgeven van SDR's. Gesteund door de aandeelhouders van het IMF, kregen alle leden het recht om SDR's op hun rekening te houden. In tijden van financiële moeilijkheden zouden SDR's ingewisseld kunnen worden voor de benodigde valuta.

Het probleem van de SDR is dat het geen echte valuta is en alleen wordt ondersteund door de valuta's van elke lidstaat. Velen betwijfelen of het zich kan ontwikkelen tot een wereldwijde reservevaluta.

"Maar de SDR is een van de meest onderbenutte instrumenten van internationale samenwerking gebleken", schreef José Antonio Ocampo, de voormalige minister van Financiën van Colombia en directeur van de Economic and Political Development Concentration aan de School of International and Public Affairs. Samen met de voormalige gouverneur van de People's Bank of China, Zhou Xiaochuan, is Ocampo al geruime tijd een van de belangrijkste voorstanders van het gebruik van SDR's.

De Chinese renminbi werd in 2016 toegevoegd aan de SDR-mand van het IMF. In 2019 stelde voormalig IMF-directeur Christine Lagarde het idee voor om een ​​digitale versie van de SDR te lanceren.

Door de recente financiële wanhoop is de vraag naar SDR's toegenomen. "Vele prominente lieden hebben aanbevolen dat het IMF een ‘SDR-toewijzing’ zal uitvoeren om landen te helpen de wereldwijde financiële crisis als gevolg van de COVID-19-pandemie het hoofd te bieden,” merkte het Center for Global Development (CGD) op.

Half mei stuurden de Amerikaanse senator Bernie Sanders en congreslid Ilhan Omar een brief ondertekend door honderden wetgevers uit 40 landen naar de hoofden van het IMF en de Wereldbank, waarin ze hen aanspoorden hun financiële steun voor ontwikkelingslanden te verhogen. Ze eisten dat een deel van de hulp in de vorm van SDR's zou komen.

"Voor de meeste experts lijkt dat idee vanzelfsprekend, maar sommige aandeelhouders van het IMF hebben hun bezorgdheid geuit, met name de Verenigde Staten, die een beslissende stem hebben in deze kwestie," voegde CGD toe.

Maar voor het gebruik van SDR's is nog steeds de goedkeuring vereist van 85 procent van de totale stemmen van de IMF-leden. De Verenigde Staten hebben 16,5 procent van de stemmen en hun oppositie voorkomt dat SDR's een prominente rol kunnen spelen.

SDR's worden uitgegeven in verhouding tot hun aandelen bij het IMF. Worstelende economieën zouden ze kunnen gebruiken als schuldverlichting. Maar economisch sterke landen, zoals de VS, zouden er niet van profiteren. De Amerikaanse centrale bank kan bijvoorbeeld dollars printen en heeft dus geen SDR's nodig. Andere landen kunnen dat niet doen zonder te vrezen voor waardeverlies van hun lokale valuta. Dus als het IMF grote bedragen aan SDR's zou kunnen uitgeven, zouden ze kunnen worden gebruikt om landen met hoge dollarschulden te ontlasten.

Hoe groter de financiële crisis wordt, hoe meer schuld naties opbouwen en hoe luider de schreeuw om schulden in Amerikaanse dollars te verlichten en extra reservevaluta's te creëren.

SDR's in hun huidige vorm zullen misschien nooit uitgroeien tot een wereldwijde reservemunt, maar het feit dat mensen ernaar vragen is opmerkenswaardig en het onderliggende principe heeft mogelijk een toekomst.

Groeiende crisis en vijandigheden

De Europese Unie en verschillende Aziatische landen hebben de opties voor het creëren van een financiële markt onafhankelijk van de Amerikaanse dollar al lang geëvalueerd. Technologische vooruitgang en grotere financiële uitdagingen tijdens de recente coronaviruscrisis kunnen deze pogingen nieuw leven inblazen.

Wanneer verschillende Aziatische landen hun handel met elkaar vergroten terwijl ze meer onafhankelijk worden van de Verenigde Staten, hebben ze er weinig belang bij handel te drijven in de dollar. Hetzelfde geldt voor Europese landen.

Het probleem is dat geen enkele andere valuta zo betrouwbaar is gebleken als de dollar. Hoewel de euro de steun heeft van economisch sterke landen, zoals Duitsland, loopt hij ook het risico in te storten als het Europese project van een hechtere unie mislukt.

Een digitale euro die alleen wordt aangenomen door een groep van Europese kernlanden, kan daar drastisch verandering in brengen. Ten eerste zouden de centrale banken van de Europese landen de digitale valuta kunnen gebruiken voor interbancaire transacties. Ze kan zich dan verder verspreiden naar bedrijven, burgers en uiteindelijk de internationale markt. Zo'n valuta zou niet alleen de steun hebben van economisch sterke landen en goud, maar ook de belofte van innovatie.

Deze belofte van innovatie is van bijzonder belang als het gaat om handelsallianties. Laten we zeggen dat China en Duitsland een handelsovereenkomst sluiten. Meestal gebruiken ze de dollar om hun zaken af te handelen. Maar als ze een digitale valuta zouden gebruiken die ze allebei vertrouwden, zou deze handelsalliantie niet alleen veilig zijn, maar zouden ook veel overbodige processen, tussenpersonen en tijdverspilling bij het wachten op transacties worden geëlimineerd.

Zodra de innovatie lokale bedrijven bereikt, moedigt het gemak van internationale geldoverboekingen een meer wereldwijde interactie aan.

Het succes van het project vereist dat naties de nieuwe valuta vertrouwen. De bereidheid om dit te doen zou aanzienlijk toenemen als het alternatief is om de dollar te gebruiken op een moment dat de vijandigheid tegenover de VS op zijn hoogtepunt is.

De wereldwijde reservemunt heeft niet alleen de Amerikaanse economie in stand gehouden, maar heeft het land ook in staat gesteld om wereldwijd op een onovertroffen niveau te opereren. In de afgelopen jaren hebben China, Iran, Turkije, Noord-Korea en anderen hun aandelen zien dalen telkens wanneer de VS sancties oplegden of alleen nog maar dreigden dit te doen.

Haal de status van de reservemunt weg van de VS of voeg een extra reservemunt toe, en de VS verliezen die macht, en de rente op haar schulden schiet de lucht in en wordt onhoudbaar.

Momenteel is er wereldwijd veel vraag naar de dollar; zolang dat het geval is, kunnen de Verenigde Staten geld drukken met de volledige zekerheid dat hun vraag wordt gedekt. Maar zodra deze vraag eindigt, zal de waarde van de Amerikaanse dollar dalen. Mensen zullen niet langer proberen Amerikaanse dollars te lenen en de VS zullen onder druk worden gezet om hun schuld terug te betalen.

De Amerikaanse macht blijft bestaan ​​zolang genoeg landen de suprematie ervan accepteren of totdat ze een vervanging vinden. Zelfs verschillende Aziatische landen vertrouwen momenteel China niet genoeg om een ​​extra reservevaluta te creëren. Maar na verloop van tijd kan dit veranderen, vooral naarmate de vijandigheden tegen de VS toenemen.

De recente crisis heeft ook aangetoond dat de vijandelijkheden jegens de Verenigde Staten niet alleen in Azië, maar ook in Europa toenemen. In een enquête die namens de Körber Foundation werd uitgevoerd door het peilingbureau Kantar Public, zei 73 procent dat ze vandaag de dag een slechtere mening hebben over de VS dan vóór de coronaviruscrisis. Slechts 5 procent beweert dat hun beeld van de VS is verbeterd. Dit is een belangrijke en dramatische verschuiving.

Als Azië en Europa samenwerken, zouden ze zich kunnen loskoppelen van de Amerikaanse suprematie. Ze zouden een reservevaluta kunnen creëren die niet langer door de VS wordt gesteund, maar eerder door hun respectievelijke belastingbetalers en hun overeenkomst om met elkaar te handelen.

Tijdens de Koude Oorlog werd een dergelijk scenario ondenkbaar geacht, maar wereldwijde uitdagingen en toegenomen vijandigheden maken dit scenario vandaag de dag des te waarschijnlijker.

De Bijbel profeteert over een handelsverbond in de eindtijd tussen Europa en Azië. Jesaja 23 voorspelt een "markt der heidenen" die Chittim (China), Tarsis (Japan) en Tyrus (door Duitsland geleid Europa) omvat. Samen hebben Azië en Europa het potentieel om de wereldhandel te domineren. In "Amerika wordt economisch belegerd", legde hoofdredacteur Gerald Flurry uit dat deze handelsalliantie ook Latijns-Amerika zou omvatten, maar de Verenigde Staten zou uitsluiten.

Zo'n alliantie zou geen interesse hebben in de handel in dollars. Maar een digitale euro als nieuwe of extra reservemunt zou deze alliantie kunnen versterken.

Dit vereist dat Europese landen zich op een krachtige manier verenigen.

Wijlen Herbert W. Armstrong schreef in 1984 dat een massale bankencrisis in Amerika “er plotseling toe zou kunnen leiden dat Europese landen zich zouden verenigen als een nieuwe wereldmacht, groter dan de Sovjet-Unie of de VS” (medewerkersbrief, 22 juli 1984).

Deze hernieuwde eenwording van de belangrijkste Europese landen zou ook een nieuwe, en misschien wel digitale, munteenheid kunnen opleveren.

Zoals de financiële crisis van 2008 liet zien, zou een bankcrisis gemakkelijk een instorting van de dollar kunnen veroorzaken. De Amerikaanse vijanden zijn zich hiervan ook bewust.

Zou het kunnen dat degenen die proberen de dollar omver te werpen, opzettelijk een financiële crisis zullen veroorzaken?

De Amerikaanse regering gelooft momenteel dat het COVID-19-virus uit een Chinees laboratorium had kunnen komen. Het is ook bewezen dat de Wereldgezondheidsorganisatie, waarvan de informatie ertoe heeft geleid dat zoveel landen in lockdown gingen, grotendeels door China is beïnvloed.

We hebben het einde van het offensief voor nieuwe reservemunten nog niet gezien. Ook hebben we nog geen einde aan de vijandelijkheden tegen Amerika gezien. We kunnen de mogelijkheid van een komende handelsoorlog niet negeren. De recente crisis heeft aangetoond dat al deze scenario's steeds waarschijnlijker worden. Bovendien worden al deze trends in de Bijbel geprofeteerd.

Het is belangrijk dat u deze profetieën begrijpt en dag in dag uit nauwgezet volgt hoe ze worden vervuld. Voor een gedetailleerde studie van deze profetieën, evenals de onderliggende hoop die ermee gepaard gaat, moedig ik u aan dit artikel te lezen: How the Global Financial Crisis Will Produce Europe’s Ten Kings”. Bestel ook een gratis exemplaar van Jesaja's visioen van de eindtijd , door Gerald Flurry.

Nl Isa