Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Iran overschrijdt uraniumlimieten

GETTY IMAGES

Iran overschrijdt uraniumlimieten

Vorige week meldde het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat de Iraanse voorraad laag-verrijkt uranium meer dan 12 keer hoger is dan de limieten die in 2015 door wereldmachten in een nucleair akkoord zijn opgelegd. Het internationale nucleaire akkoord werd ondertekend door Iran met China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het VK en de VS. In 2018 trok de VS zich echter terug uit het akkoord, daarbij verwijzend naar onvoldoende controles en beperkingen op het toezichthouden van Irans nucleaire- en aanverwante activiteiten.

Volgens het akkoord mag Iran gedurende een periode van 15 jaar niet meer dan 202,8 kg uranium produceren, maar inspecteurs hebben een voorraad van 2.442,9 kg gevonden. De IAEA meldde dat Iran verder ging met het verrijken van uranium tot een zuiverheidsgraad van 4.5%, wat ook in strijd is met de overeengekomen limiet van 3.67%. Bovendien zei de IAEA dat de verklaring van de Iraanse regering voor de aanwezigheid van nucleair materiaal op een niet daarvoor aangewezen locatie “niet geloofwaardig” was.

De Verenigde Staten en Israël drongen er al enige tijd bij de IAEA op aan om de Turquzabad-faciliteit te onderzoeken, die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in 2018 aan de VN omschreef als een “geheim atoommagazijn.”

Na de publicatie van het IAEA-rapport zei koning Salman van Saoedi-Arabië dat de wereld een “resoluut standpunt” moet innemen om ervoor te zorgen dat Iran geen massavernietigingswapens ontwikkelt. Verder is er volgende week een reis naar het Midden-Oosten gepland door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, om met regionale bondgenoten te praten over “gezamenlijke inspanningen om Irans kwaadwillige gedrag te bestrijden.”

Volgens de New York Times heeft de Amerikaanse president Donald Trump overleg gepleegd met vicepresident Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en voorzitter van de gezamenlijke stafchefs Mark Milley, over de haalbaarheid van een militaire aanval op de Iraanse productiefaciliteiten. In een reactie op het vermeende rapport verklaarde de woordvoerder van de Iraanse regering, Ali Rabii, het volgende: “Ze kunnen het proberen, maar persoonlijk voorzie ik zoiets niet. In elk geval is ons korte antwoord altijd geweest, dat elke aanval op het Iraanse volk een destructieve reactie teweeg zal brengen.”

Hoewel Iran beweert dat zijn doeleinden voor het verrijken van uranium volkomen vreedzaam zijn en voor energiedoeleinden, is de behoefte aan kernenergie in een olierijk land dubieus. Bovendien staan de uitspraken van de Iraanse ayatollahs met betrekking tot het “van de kaart vegen van Israël” in sterk contrast met alle vreedzame bedoelingen voor het nucleaire programma.

Bijbelprofetie onthult dat Iran zijn agressieve agenda als staatssponsor van terrorisme en als kandidaat voor het verkrijgen van kernwapens zal blijven nastreven. Het zal het Westen blijven “uitdagen” totdat het wordt geconfronteerd met de opkomende macht van een verenigd en versterkt Verenigde Staten van Europa onder Duitse leiding. Iran zal dan weggevaagd worden in een “wervelstorm” van militaire agressie, die zich nu in de voorbereidingsfase bevindt.

Voor meer informatie over de rol van Iran en deze spoedig opkomende Europese grootmacht, schrijf voor ons gratis boekje The King of the South (momenteel alleen in het Engels beschikbaar) van de hoofdredacteur van de Trompet, dhr. Gerald Flurry. Lees, voor meer details over de “wervelstorm”-strategie die wordt ontwikkeld, ons herdrukartikel De wervelstorm profetie.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.