Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Introductie tot Mysterie der Eeuwen

De Trompet

Introductie tot Mysterie der Eeuwen

De Sleutel van David met Gerald Flurry (Transcript)

Gegroet, allemaal.

We hebben veruit veel meer reacties ontvangen op ons boek Mysterie der Eeuwen dan op enig ander boek dat wij aanbieden. Er zijn duizenden en duizenden mensen geweest die hebben gezegd dat dit boek echte betekenis aan hun leven geeft en hen heeft gevuld met echt geluk wanneer ze toepasten waar het over spreekt.

We hebben het programma over Mysterie der Eeuwen vaker herhaald dan enig ander programma. En nu wil ik een serie geven over dit boek Mysterie der Eeuwen, van misschien vier of vijf programma’s, om u te helpen dieper te begrijpen waar dit boek over gaat.

Dhr. Armstrong voelde en geloofde dat het, Mysterie der Eeuwen dus, het tweede belangrijkste of grootste boek op aarde was naast de Bijbel. En de reden is dat Mysterie der Eeuwen een synopsis van de Bijbel is, oftewel een overzicht van de hele Bijbel. U zou kunnen zeggen een samenvattend overzicht van de Bijbel. Het maakt de Bijbel gemakkelijk te begrijpen, terwijl het voorheen duidelijk een mysterie is geweest.

Als u naar de mensen in deze wereld kijkt is het erg makkelijk te zien dat de Bijbel een mysterie voor hen is. En het is een mysterie voor de wetenschap, een mysterie voor het onderwijs, en het is zelfs een mysterie voor religie – en misschien zelfs meer een mysterie voor hen dan voor anderen, en dat zegt wat.

God is niet écht voor de meeste mensen in deze wereld. Dit boek, Mysterie der Eeuwen, zal God echt maken voor u. Het zal God voor u tot leven brengen en Hem begrijpelijk maken. Als u naar dit boek, Mysterie der Eeuwen, kijkt, dan is het een dik boek. Het is bijna 400 pagina’s. Hier is wat dhr. Armstrong zei in de subtitel: ‘Heeft u zichzelf ooit afgevraagd: „Wie ben ik? Wat ben ik? Waarom besta ik?” U bent een mysterie. De wereld om u heen is een mysterie. Nu kunt u het begrijpen!’

Dus hier hebben we een Boek dat voor onze ogen wordt gedecodeerd als we dit willen. En ik wil u in dit programma laten zien wat dat betekent, want; waarom is de Bijbel een gecodeerd boek? Zelfs dat is een mysterie. Mensen begrijpen het niet. Dus ik wil eigenlijk Mysterie der Eeuwen vandaag aan uw introduceren, of de zeven mysteries waarover ik later meer aan u wil vertellen.

Als je deze wereld bekijkt op industrieel en technologisch en soortgelijke gebieden, dan ben je echt verrast en onder de indruk van de vooruitgang – of tenminste dat wat er uitziet als vooruitgang – en tegelijkertijd kan je zien dat er allerlei alarmerend en verschrikkelijk kwaad in de wereld is. Maar hoe los je deze problemen op? De wetenschap kan het u niet vertellen, de religie kan het u niet vertellen. Het onderwijs kan het u niet onderwijzen. Het is een mysterie! Hoe deze problemen opgelost moeten worden is een mysterie! Mysterie der Eeuwen laat u zien hoe de problemen in de wereld opgelost kunnen worden.

Dhr. Armstrong bezocht koningen en keizers en allerlei soorten leiders in de wereld. Ook was hij erg bekend met de ongeletterden, de armen en de door armoede getroffenen, dus wist hij veel over de mensheid. En hij spreekt in dit boek een beetje over koning Salomo en hoe koning Salomo wijsheid wilde en God om wijsheid vroeg. Ook in zijn leven verlangde hij naar begrip en God gaf hem begrip op een speciale manier.

Hij groeide op in een protestantse kerk, en hij zei dat de hele periode dat hij in die kerk was hij de vragen die hem plaagden nooit uitgelegd kreeg. Vragen over een mysterie hier, of dit is een mysterie en dat is een mysterie. Overal waar je kijkt, lijkt het alsof je alleen mysteries ziet, en hij probeerde het te beredeneren. En hij keek naar de Bijbel, redeneerde erover, hij kon het niet begrijpen. Hij vond het verwarrend. Het was een mysterie.

Toen werd hij uitgedaagd; hij werd uitgedaagd over de evolutietheorie. Dat is waar het bij hem allemaal echt begon, en eveneens over het houden van de zondag. Hij had een groot conflict met zijn vrouw, en hij zei tegen zijn vrouw: “Nu, de Bijbel zegt dat we de zondag moeten houden, dus dat is de dag die we moeten houden en niet de zevende dag, of de sabbat, of de zaterdag.” Er was dus een echt huwelijks probleem hier en hij moest het proberen op te lossen.

Zoals u weet heeft de hogere wetenschap de evolutietheorie aangenomen, maar het is een theorie; het was nooit meer dan dat en zal ook nooit meer dan dat worden. En hij moest dit oplossen en bewijzen dat het fout was, en dat deed hij. Hij deed het écht.

Zelfs koning David legde dit uit in Psalmen 8. Hij keek naar het uitbreidende universum en de sterren en alles wat hij daar zag en hij vroeg: “Wat is de mens? Wat is de mens?” Hij begreep dat nooit volledig, maar Paulus legt de rest uit in Hebreeën 2; over het potentieel van de mens en waarvoor God de mens geschapen heeft. Het is duizelingwekkend als u het begrijpt.

Waar krijgen we dit aan ons geopenbaard? Hij zei dat hij absoluut bewijs gevonden had van het bestaan van God, en dat de evolutietheorie niet klopt. En hij vond absoluut bewijs dat deze Bijbel Gods autoriteit draagt! Dat daar absolute autoriteit is! Nu, u moet dat voor uzelf bewijzen.

Hij zei: “Ik ontdekte dat de Bijbel een gecodeerd boek is, met antwoorden op de voornaamste mysteries waarmee de gehele mensheid geconfronteerd wordt.”

Hij zei: “In plaats van de diverse stukjes van de legpuzzel zinvol en op de juiste wijze bij elkaar te voegen, is het een gewoonte geworden een valse leerstelling waarin men reeds gelooft in een bepaalde Bijbeltekst te lezen. Met andere woorden, men interpreteert de Bijbelteksten zó, dat deze zeggen wat men heeft geleerd en is gaan geloven. De Bijbel behoeft echter geen interpretatie, hij interpreteert zichzelf.”

Dat is een belangrijk punt! De Bijbel interpreteert zichzelf! Hoeveel mensen kent u die dat geloven? Het is een mysterie voor hen; het is echt een mysterie voor hen.

Hij zei: “Dit wordt duidelijk wanneer men de diverse teksten over elk onderwerp op de juiste wijze bij elkaar gebracht ziet, zoals de Bijbel zelf zegt: ‘hier wat, daar wat’.”

Laat me u dit voorlezen uit Jesaja 28:8. Als u eerst het vorige vers 7 leest, dan gaat het over de priesters en profeten die het niet begrijpen. Zij onderwijzen fouten, deze religieuze mensen. Dat is wat het betekent.

Vers 8: “Ja, alle tafels zijn vol walgelijk braaksel, geen plek is er over. (9) Wie wil hij kennis leren en wie wil hij een openbaring doen verstaan? Hun die van de melk gespeend, aan de borst ontwend zijn?”

Wat zegt God ons hier? Hij leert deze mensen dat als u iets wil leren, u van de melk af moet gaan. Stoppen met borstvoeding, geestelijk gesproken. M.a.w.: wees niet gebonden aan een onderwijsinstelling of een wetenschapper of iets dergelijks, maar breek van dat alles uit en kijk in uw Bijbel en laat uw Bijbel zichzelf interpreteren. Laat de mensen u niet misleiden!

“Vervloekt is de man die op een mens vertrouwt,” zegt Jeremia 17:5. Maar eerst moet u leren om uit te breken en vast voedsel te ontvangen, waarover gesproken wordt in Hebreeën 6; vaste spijs in plaats van melk. Dat is een kwestie van uw vertrouwen in dit Boek stellen; op dit Boek vertrouwen en op wat God erin zegt, nadat u voor uzelf heeft bewezen en steeds bewijst dat God bestaat en dat de Bijbel Zijn Woord is, Zijn geïnspireerde Woord.

Dhr. Armstrong zei: “…dat de Bijbel een gecodeerd boek is, niet bestemd om vóór onze tijd in deze tweede helft van de 20e eeuw te worden begrepen.”

Kunt u dit geloven? Het was niet eens bedoeld om begrepen te worden tot in deze eindtijd. Ik bedoel, om volledig te begrijpen. Het wordt zelfs bij lange na niet volledig begrepen tot aan het einde. Tot vlak voor de wederkomst van Jezus Christus naar deze aarde, om dit Woord aan de hele wereld te onderwijzen. Er moet dan literatuur beschikbaar zijn om uit onderwezen te worden, en dat zal er zijn. Dat moet er zijn!

Hij zei: “Ik leerde dat de Bijbel een soort legpuzzel is … en de stukjes passen slechts op één manier in elkaar. … Vergelijk dit boek, terwijl u het leest en herleest, voortdurend met de Bijbel.”

Hij vertelt u niet om hem te volgen. Hij zei: “Ik wil dat u dit boek leest, en ik wil dat u het vergelijkt met de Bijbel. Vertrouw niet op mij! Vertrouw niet op de mens! Laat de Bijbel de Bijbel interpreteren!”

Dat is een diepgaand inzicht als u het werkelijk begrijpt, maar als u Mysterie der Eeuwen wil begrijpen dan moet u het bestuderen en herlezen zoals dhr. Armstrong zei. U moet erover mediteren totdat u begrijpt hoe diep het echt is. Want het legt dit Boek uit, deze wereld-bestseller, die niemand kent. Niemand kent de Bijbel, zoals Bruce Barton al zei.

En we moeten het dieper begrijpen. Dhr. Armstrong zei: “De tijd zal uitwijzen dat dit het belangrijkste boek is dat in bijna 1900 jaar geschreven is” Maar ziet u, God zegt: “Bewijs alle dingen. Vertrouw niet op de mens!”

Deze wereld is verblind met betrekking tot ‘Waarom de mens? Waarom is de mens hier? Wat is het doel? Zijn ze echt werkelijk uit slechts onwetende krachten geëvolueerd? Of werden ze geschapen door de grote God, de Schepper God?’ Het is een mysterie; het is allemaal een mysterie voor deze wereld.

En dit wordt allemaal in deze tijd gedecodeerd met een belangrijk doel. God heeft het gepland. U kunt door de Bijbel gaan, zelfs alleen door het Oude Testament, en daar gaat het over wat er in de “laatste dagen” gebeurt. Of dit gebeurt er in de “laatste dagen”. Het wordt gewoon steeds weer herhaald in uw Bijbel, honderden keren.

Let op Genesis 3:22: “En de Here God zeide: Ziet, de mens is geworden als Onzer een, door de kennis van goed en kwaad! Nu dan, laat hij zijn hand niet uitstrekken, en ook van de boom des levens nemen en eten zodat hij in eeuwigheid zou leven.” Met andere woorden, hij werd afgesneden van de boom des levens, anders zou hij voor eeuwig en eeuwig leven, in een onbekeerde toestand.

Vers 23: “Toen zond de HERE God hem weg uit de hof van Eden om de aardbodem te bewerken, waaruit hij genomen was. (24) En Hij verdreef de mens en Hij stelde ten oosten van de hof van Eden de cherubs met een flikkerend zwaard, dat zich heen en weer wendde, om de weg tot de boom des levens te bewaken.”

Er zijn voorwaarden om de boom des levens te ontvangen. Dhr. Armstrong zegt hier: “…dat, in feite, God de Heilige Geest en het eeuwige leven voor de mensheid in het algemeen had afgesloten tot de verwijdering van Satan bij de tweede komst van Jezus Christus.”

Hij heeft de mens van de boom des levens afgesneden! In deze wereld krijgt u het beeld alsof er een gevecht gaande is tussen Satan en God. En dat Satan duidelijk aan het winnen is, en dat Christus naar de aarde gestuurd werd om het gevecht tegen Satan te winnen en de hele wereld naar God te keren. Maar dat is helemaal niet het geval! God heeft gepland; reeds helemaal terug bij Adam en Eva heeft Hij de mens afgesneden van de boom des levens, en van God, en van de Heilige Geest. Wij zijn in de voetstappen van onze vader en moeder, Adam en Eva, gevolgd. Dat is het probleem!

Dhr. Armstrong maakte deze verbazingwekkende uitspraak, hij zei: “Enige jaren geleden had ik me gedeeltelijk de dwaling van deze veronderstelling gerealiseerd, maar de volledige waarheid op dit punt was me nooit kristalhelder geworden tot zeer kort geleden.”

Hij was in zijn 93ste jaar. Eindelijk begreep hij het volledige plaatje. “Deze waarheid is inderdaad om van te duizelen. Het maakt duidelijk wat in mysteriën gehuld was.”

Maar ziet u, dit zijn lang verborgen mysteries. De mensheid in het algemeen is afgesloten van de boom des levens. God heeft altijd een paar mensen geroepen om Zijn werk te doen en de boodschap te verkondigen, maar de mensheid in het algemeen is van God afgesneden omdat zij zich niet aan Hem wil onderwerpen. Zij wil zich niet onderwerpen.

Kijk naar Johannes 8: nadat Christus terugkeert zal iedereen toegang tot God hebben; niemand zal afgesneden worden tenzij ze weigeren om God te gehoorzamen. Dus er is geen wanhopige poging om de wereld te winnen of te winnen in een gevecht tegen Satan. Er is geen wedstrijd. Er is geen uitdaging voor God in dat opzicht. Hij doet precies wat Hij (vooraf) gepland heeft te doen.

Kijk, wij hebben al deze mysteries die we moeten oplossen. De westerse wereld accepteert slechts de evolutietheorie, en het is gewoon belachelijk om dat zelfs maar te geloven. David zei: de mens die niet gelooft dat er een God is, is een dwaas. Het bewijs is overal om ons heen, maar je kan jezelf in grondige onwetendheid opvoeden als je niet uitkijkt. Je kan deze schepping niet verklaren door een of andere materialistische verklaring. Dat kan niet. Darwin zelf stierf terwijl hij onzeker was over zijn eigen theorie! En toch blijven de mensen het geloven, alsof het van Gods mond kwam, terwijl de evolutie door en door anti-Bijbel is! U kunt niet zowel de evolutie als uw Bijbel geloven! En toch zijn er veel die dat proberen. Wij zijn hier vanwege de allerhoogste geest van God.

Laat mij u snel de zeven mysteries geven: Wie en Wat is God? Dat is de eerste. Dit mysterie wordt door geen enkele religie begrepen, zeg ik u, behalve door Gods uitverkorenen. God openbaart Zichzelf via de Bijbel. Als religieuzen God en Zijn openbaring gewoon zouden geloven, dan zouden ze dit begrijpen.

Nummer twee: De Waarheid over Engelen en Boze Geesten. We dienen dit te weten; dat uw Bijbel zegt dat deze wereld geregeerd wordt, bestuurd door onzichtbare boze geesten. Dat is wat er staat, en het is een mysterie voor deze wereld, een verschrikkelijk mysterie. Dus de Bijbel is gewoon een compleet mysterie.

Dan nummer drie: Waarom de mens? Waarvoor is de mensheid hier? Er wordt ons geleerd dat wij een onsterfelijke ziel hebben, maar is dat waar? Is dat echt waar? U kunt het maar beter uitzoeken! Waarom? Ziet u, allemaal mysteries!

Nummer vier: Het mysterie van de beschaving. We maken al deze geweldige vooruitgang en toch is er al dit verschrikkelijk kwaad dat zich in de wereld ontwikkelt! En technologie en industrie kunnen dát niet oplossen – het is een mysterie voor hen! Ze scheppen op over hoeveel ze weten, maar ze weten bijna niets want ze kunnen hun eigen problemen niet oplossen! Dat is de waarheid!

Hoe zit het met nummer vijf? Het mysterie van Israël. Zijn zij het uitverkozen volk? Hield God er favorieten op na? Wat is het doel van Israël? U moet dit weten want de Bijbel is een boek over Israël! U dient dit te weten.

Nummer zes: Het mysterie van de Kerk. Hoe zit het met de Kerk? Is het er een waarvan Christus zei dat Hij die zou opbouwen en dat deze nooit zou sterven? Of zijn er veel sekten en vele denominaties en is er geen door Christus opgerichte Kerk? Het is allemaal een mysterie. Het is allemaal een mysterie. Is het een grote, universele Kerk? Of is het een kleine, vervolgde Kerk?

En nummer zeven: Het mysterie van het Koninkrijk van God. Weet u dat dit het evangelie is? En dat betekent het goede nieuws van het komende Koninkrijk of van de Familie van God die de regering van God zal uitvoeren? Dat is het evangelie van de bijbel! En toch is het een mysterie, zelfs voor religie! We moeten dit begrijpen, we moeten begrijpen wat het Evangelie is, waar het allemaal over gaat.

Dit zijn enorme mysteries! Als u de Bijbel zou nemen en er zelf doorheen zou lezen, dan zult u uiteindelijk verward raken! Echt waar, omdat u het niet zou begrijpen. Het moet geopenbaard worden! Maar als u eenmaal Gods formule volgt, dan openbaart Hij het u. Dat is wat er gebeurt met een heel aantal mensen in deze eindtijd. Maar er zijn dingen die wij moeten doen.

Wij moeten Gods Heilige Geest hebben. God geeft ons Zijn Heilige Geest zodat het de menselijke geest opent. U kunt het niet begrijpen zonder de Heilige Geest. U kunt het niet begrijpen tenzij u echt ziet dat u zich moet bekeren, uw manier van leven moet veranderen. U moet veranderen. De hele Bijbel is eigenlijk zoals God zei tegen Daniël. Hij zei; ‘Dit begrijp je niet Daniël, en het zal niet begrepen worden tot aan de eindtijd of de laatste dagen.’ En zo is het ook met de Bijbel. Maar we moeten het begrijpen!

Het begin der wijsheid is de vreze des Here, en de mensen die Zijn geboden houden hebben die vrees. Maar we horen tegenwoordig zoveel onderwezen worden dat de geboden weg zijn gedaan, dat ze niet langer nodig waren, en dat Christus het voor ons in orde heeft gemaakt. Tenminste dat geloven ze. Maar is dat waar? Nu, ik zeg u, het is een mysterie.

Denk eens aan de tijd waarin wij leven. Er zijn zoveel landen die nucleaire bommen hebben. Eén krankzinnige, ja één krankzinnige kan een nucleaire Derde Wereldoorlog beginnen. Uw Bijbel zegt dat een krankzinnig persoon dat gaat doen. Ik bedoel: dit zijn angstaanjagende tijden. De wetenschap en het onderwijs en de religie hebben geen oplossing voor deze problemen, voor deze mysteries! Het is allemaal een mysterie voor hen! Zij kunnen die problemen niet oplossen, en we moeten ze oplossen of we zullen vernietigd worden.

Nu, we zullen ze oplossen, op manieren die u zich niet eens kunt voorstellen! Maar de mensheid kent de weg naar vrede niet, hij kent de weg naar vreugde niet. De helft van de wereldpopulatie is ongeletterd. Veel mensen sterven letterlijk van de honger. En er bestaat allerlei vuiligheid en armzaligheid in tenminste de helft van de wereld, en hongersnood en ziekten. Hopeloos, hopeloos! Verschrikkelijk! We moeten oplossingen vinden!

God heeft al die tijd de oplossingen gehad, en wij hebben ze afgewezen en geprobeerd om ze op onze eigen manier op te lossen. En dat heeft nog nooit gewerkt, en het zal nooit werken! Als u naar religie kijkt, zult u de oorzaak vinden van de problemen in de wereld. Dat is een schokkende uitspraak voor heel veel mensen, maar dat is de waarheid.

Dit is de waarheid van God! De meeste mensen nemen alleen maar aan wat God zegt en bewijzen het niet echt vanuit hun eigen Bijbel. Jezus Christus zei dat Hij de waarheid verborg voor de opgeleide, rijke mensen in Zijn tijd, omdat Hij het openbaart aan ‘kinderkes’, of aan nederige mensen. U moet een kinderlijke houding hebben! Tenzij u nederig wordt, uzelf nederig als een kind opstelt, zei Christus dat u nooit in het Koninkrijk zult zijn. U zult nooit in het Koninkrijk komen.

Mattheüs 13:15 zegt: “… hun ogen hebben zij toegesloten.” Zij hebben hun ogen dicht gedaan.

Dhr. Armstrong sprak over het leren van deze prachtige waarheden en hoe het hem vulde met onuitsprekelijke vreugde! We zouden vreugde moeten hebben als we Gods waarheid hebben, niet waar? Zouden we geen vreugde moeten hebben? Absoluut!

Volgende week wil ik het eerste mysterie bespreken, dat is: Wie en Wat is God? Kunt u het geloven? Wie en Wat is God? Deze wereld, en de religieuze wereld en de gehele wereld weten niet Wie en Wat God is. En ik zal dit aan u bewijzen en u zult het denk ik begrijpen op een manier zoals u dat nooit eerder heeft gedaan. Dat is wat ons doel is.

Tot volgende week, dit is Gerald Flurry, tot ziens vrienden.