Ontvang elke werkdag een gratis nieuwsbrief in uw inbox - de Trompet Brief.

210616 20190225 grf%20and%20eilat%20mazar25

de trompet

In herinnering van ‘s werelds belangrijkste archeoloog

Onze vriend dr. Eilat Mazar liet een duizelingwekkende erfenis na.

De Jeruzalemse archeologe Eilat Mazar is op 25 mei op 64-jarige leeftijd overleden. Ze was een moedige vrouw met ontembare kracht en felle vastberadenheid, een inspiratie voor vele duizenden mensen over de hele wereld, en voor mij persoonlijk.

Hoewel ze zichzelf niet direct als religieus beschouwde, leidde haar gevoel voor intellectuele en wetenschappelijke eerlijkheid en onderzoek ertoe, de Bijbel als een cruciaal, historisch accuraat document te gebruiken. Dit bracht haar tot enkele van de meest krachtige en sensationele archeologische ontdekkingen ooit!

Dr. Mazars liefde voor archeologie - en de connectie van onze organisatie met haar - begon toen ze een kind was. Ik schreef me in op Ambassador College in 1967, hetzelfde jaar dat de Zesdaagse Oorlog in Israël uitbrak. God greep in en schonk Israël een wonderbaarlijke overwinning die de Joden de controle over Oost-Jeruzalem gaf. Het jaar daarop begonnen de Israëli's met wat zij de 'Big Dig' noemden, een enorme archeologische opgraving in het zuidelijke deel van de Tempelberg. Het stond onder leiding van prof. Benjamin Mazar. Zijn werk won in 1968 de Israëlprijs voor Joodse studies en de erkenning als “Worthy Citizen of Jerusalem” in 1968.

Het trok ook de aandacht van Ambassador College en zijn oprichter, Herbert W. Armstrong. Dhr. Armstrong had eind 1968 een ontmoeting met professor Mazar, minister van Toerisme Moshe Kol en andere leiders in de Israëlische Knesset. Hij vormde een partnerschap met professor Mazar en de Hebrew University om de helft van de financiering voor de opgravingen te verstrekken, alsmede honderden enthousiaste werkstudenten van Ambassador College tot het einde van de opgraving in 1976. Ik herinner me dat medestudenten van Ambassador College enthousiast waren om voor dat project naar Israël te reizen. Professor Mazar en dhr. Armstrong ontwikkelden een diepe vriendschap die duurde tot Mr. Armstrongs dood in 1986.

Professor Mazar werd vaak vergezeld door zijn kleindochter. Dit jonge meisje was gefascineerd door zijn werk, en ze was goed bekend met en diep onder de indruk van Mr. Armstrong en de Ambassador College-studenten. Ze groeide zelf op tot archeologe en voerde naar mijn mening de belangrijkste archeologische opgravingen ter wereld uit!

Nadat zij in 1997 de Bijbel had gebruikt om de waarschijnlijke locatie van het paleis van koning David te identificeren, was Dr. Mazar eindelijk in staat om in 2005 op die plek te beginnen met graven, en al snel ontdekte zij de Grote Stenen Structuur [Large Stone Structure]: het paleis van David. Dit trok onze aandacht en we vroegen Dr. Mazar of we haar konden helpen. Tussen 2006 en haar laatste opgraving in 2018 leverden we meer dan 50 arbeiders en toezichthouders over zeven opgravingen. Zij hielpen bij het opgraven, catalogiseren en fotograferen van artefacten, onderzoek, het schrijven en bewerken van rapporten, en het publiceren en bekendmaken van haar werk, evenals dat van haar grootvader. Tijdens mijn bezoeken aan dr. Mazar in deze tijd, vond ik haar eerlijk, openhartig, briljant en gepassioneerd voor haar stad en haar ongeëvenaarde geschiedenis.

Dankzij dr. Mazar breidt de erfenis van haar grootvader zich nu verder uit, en kunnen we binnen dezelfde muren lopen als waar koning David liep!

In 2007 konden onze medewerkers dr. Mazar assisteren bij het opgraven van een toren waar ze aardewerk en artefacten uit de Perzische periode vonden. Dr. Mazar identificeerde de toren als daadwerkelijk gebouwd in de tijd die wordt beschreven in het Bijbelboek Nehemia. Het jaar daarop keerden zij en een handvol van onze werkers terug naar de Stad van David, waar ze de Gedalia-bulla ontdekte. Dit kleizegel was oorspronkelijk eigendom van een van de prinsen die de profeet Jeremia vervolgden (Jeremia 37-38). Later hadden we de eer om deze bulla en de bulla van Juchal, die geassocieerd werd met Gedalia, te tonen in een expositie in het Armstrong Auditorium op onze thuiscampus, die door duizenden mensen werd bezocht. Tussen 2009 en 2018 voerde dr. Mazar vier periodes van opgravingen uit op de Ophel, en vond een koninklijk complex gebouwd door koning Salomo, een proto-eolische zuil, de eerste in Jeruzalem gevonden Bes-amulet, een scarabee, munten geslagen tijdens een Joodse opstand in de eerste eeuw na Christus, een met gips bepleisterde grot met schachten en tunnels, en de bullae van koning Hizkia en de profeet Jesaja. Veel archeologen gebruiken het gebrek aan fysiek bewijs uit de tijd van David en de tijd van Nehemia om hun gebrek aan geloof in de Bijbel te rechtvaardigen. Deze ontdekkingen MOETEN die twijfels wegnemen - als de wetenschap maar de waarheid zou accepteren.

Ik geloof wat dr. Mazar heeft gedaan uiteindelijk een schok zal veroorzaken in de wereld van de archeologie.

Het werk van dr. Mazar werd op een bijzondere manier gezegend. Ik geloof dat het komt omdat ze de wetenschappelijke methode combineerde met haar overtuiging dat de Bijbel nauwkeurige geschiedenis is. Door haar werk in de Stad van David en aan de Ophel zal de naam Eilat Mazar voor altijd verbonden zijn aan de grootste persoonlijkheden van Jeruzalem, inclusief de grootste koning. Samen met haar grootvader geloof ik dat dr. Mazar de belangrijkste archeologie uitvoerde die ooit is ondernomen in Jeruzalem, de stad die God heeft uitgekozen. We zullen de 15 jaar die we met Eilat hebben samengewerkt voor altijd koesteren, en we zullen haar diepe liefde voor de archeologie van Jeruzalem erg missen.

Nl Archaeology Thunders Behold Your God