Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Hou de Jeruzalem Visie vast!

Trompet

Hou de Jeruzalem Visie vast!

Het verleden, heden en de toekomst van deze stad omvat het hoopvolle perspectief dat u nodig heeft.
Een wijze koning Salomo schreef ooit “Als er geen visioen [visie] is, raakt een volk losgeslagen [verloren], maar welzalig is hij die zich houdt aan de wet” (Spreuken 29:18). Visie is een mentaal beeld van hoe de toekomst eruit zal zien of zou kunnen zien. We hebben allemaal visie nodig – en hoop en inspiratie – anders raken we verloren!

Ik wil de ontzagwekkende visie uitleggen – een hoopvolle en inspirerende visie die u nodig heeft – die besloten ligt in de stad Jeruzalem. Zowel in zijn toekomst, als in zijn verleden, en zelfs in zijn heden.

Geen stad op aarde heeft een verleden, heden of toekomst gevuld met zoveel betekenis en hoop. Er is visie in de Oude Stad, in de Stad van David en op de Tempelberg; er is visie in de heuvels van Judea en op de kustvlakten. Er is visie in de oude ruïnes die getuigen van de onvergelijkbare geschiedenis van dit land, en in de vele sensationele artefacten die ontdekt zijn in archeologische opgravingen die het oude verleden van Israël belichten.

Israël is tegenwoordig ook het epicentrum van grote problemen en trends, zowel regionaal als wereldwijd. Hoewel de nieuwsmedia het niet overbrengen ligt er een enorme visie in dit dagelijkse nieuws besloten. Israëls binnenlandse politiek, de terroristische dreiging, het voortdurende conflict met Iran en zijn bondgenoten in Libanon en Gaza, en veel andere gebeurtenissen, worden verbijsterend betekenisvol als ze worden bekeken in het licht van Israëls verleden en de geschriften van zijn profeten. Deze geschriften plaatsen gebeurtenissen in hun historische context. Maar belangrijker nog, de profeten uit de oudheid leggen uit waar de huidige gebeurtenissen naartoe leiden.

Deze heilige geschriften voorspellen ook een schitterende toekomst voor deze onvergelijkbare stad – een toekomst, die binnenkort werkelijkheid wordt, die ons hart in vuur en vlam zou moeten zetten!

Hou Jeruzalem in de gaten

Koning Salomo was niet de enige die het belang besprak dat visie heeft voor individuen en voor de nationale gezondheid. Veel Bijbelse priesters, profeten en leiders hebben het over visie, vooral over het belang van de Jeruzalemvisie.

De psalmist schreef in Psalmen 137:5-6: “Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als ik Jeruzalem niet doe uitstijgen boven mijn hoogste blijdschap” (HSV). Geschreven in Babylonische ballingschap, omschrijft dit lied het diepe verlangen van Gods volk naar de stad van God. Het is een voortdurende herinnering om vast te houden aan de Jeruzalemvisie.

De Bijbel is gevuld met soortgelijke passages – passages die beschrijven hoe belangrijk het is om de Jeruzalemvisie te koesteren.

Vroeger gaf God instructies aan Abraham om uit zijn omgeving te trekken en te verhuizen (Genesis 12). Abraham gehoorzaamde en werd een vreemdeling en pelgrim op deze aarde. Hebreeën 11 vertelt ons dat “hij verwachtte de stad die fundamenten heeft, waarvan God de Bouwer en Ontwerper is.” Dit gaat over nieuw Jeruzalem – tot in het kleinste detail geprofeteerd in Openbaringen 21. Abraham maakte zich niet druk over zijn fysieke verblijfplaats omdat hij zijn geestelijke bestemming kende. Hij had een visie van de ultieme toekomst van Jeruzalem, wanneer het als Gods hoofdkwartier zal dienen voor alle naties en zelfs voor het universum!

De profeet Jesaja schreef uitgebreid over Jeruzalem. Denk aan Jesaja 40, dat gaat over zowel het verleden als de toekomst en het belicht de Jeruzalemvisie. Vers 9 zegt: “Klim op een hoge berg, Sion, verkondigster van een goede boodschap; verhef uw stem met kracht, Jeruzalem, verkondigster van een goede boodschap. Verhef die, wees niet bevreesd. Zeg tegen de steden van Juda: Zie, uw God!” (HSV).

Jeruzalem en de staat Israël zijn gevuld met geschiedenis en gebeurtenissen die uitroepen “Zie, uw God!” Door dat land heen reizen is als een wandeling door de Bijbel. Over het gehele land verspreid bevinden zich belangrijke Bijbelse archeologische opgravingen, artefacten en ruïnes. Veel politieke gebeurtenissen en trends in Israël zijn verbonden met de Tweede Komst van Jezus Christus. Op hun eigen manier verklaren deze elk: “Zie uw God!”

Jeruzalem en de staat Israël zijn gevuld met geschiedenis en gebeurtenissen die uitroepen “Zie, uw God!” Door dat land heen reizen is als een wandeling door de Bijbel. Over het gehele land verspreid bevinden zich belangrijke Bijbelse archeologische opgravingen, artefacten en ruïnes.

Deze boodschap moet alleen ook nog specifiek verkondigd en duidelijk worden gemaakt, anders zal het volk het niet herkennen. In de afgelopen decennia werd dit door een specifiek persoon getrompetterd – een man die een moderne “profeet” voor Jeruzalem werd genoemd.

De ‘profeet’ van Jeruzalem

De burgemeester van Jeruzalem van 1965 tot 1993 was Teddy Kollek. Hij had een visie voor de stad en was in staat veel van die visie in realiteit om te zetten. Hij hield toezicht op de ontwikkeling van Jeruzalem na de hereniging in 1967 en leidde het de moderne tijd in. Hij wordt “de grootste bouwer van Jeruzalem sinds Herodes de Grote” genoemd.

Na zijn vierde herverkiezing als burgemeester in 1983 organiseerde Kollek een lunch voor een vriend van hem met wie hij zijn visie op zijn geliefde stad kon delen, ontwikkelen en uitbreiden: Herbert W. Armstrong. Burgemeester Kollek respecteerde dhr. Armstrongs begrip van de Bijbel en van de vooraanstaande rol die Jeruzalem heeft in zijn geschiedenis en profetie. Nadat dhr. Armstrong geproost had op het verkiezingssucces van de burgemeester, glimlachte burgemeester Kollek en beantwoordde hem vanuit zijn stoel: “Jeruzalem heeft op dit moment geen profeet. U zult onze profeet moeten zijn.”

Dhr. Armstrong ontmoet de Israëlische premier Golda Meir. Trumpet

Die opmerking liet een opmerkelijk inzicht zien. Dhr. Armstrong was directeur van Ambassador College, met zijn hoofdkwartier in Pasadena, California. Als productieve auteur, onderwijzer, filantroop en theoloog reisde dhr. Armstrong de wereld rond en onderwees de ware oorzaken van de problemen van de mensheid en hun ultieme oplossingen. Hij publiceerde het tijdschrift Plain Truth (de Echte Waarheid), gelezen door 1 op de 583 mensen op de planeet; hij zond het World Tomorrow programma uit, dat gezien werd op 382 tv stations en gehoord op 36 radiostations. Dhr. Armstrong leidde veel belangrijke projecten maar zijn grootste passie, vooral in de laatste tientallen jaren van zijn lange leven, ging uit naar de Joodse staat en naar Jeruzalem. Tussen 1967 en zijn dood in 1986 bezocht hij Jeruzalem meer dan 50 keer. Hij raakte persoonlijk bevriend met alle premiers en presidenten van Israël tijdens deze periode. In 1968 vormden dhr. Armstrong en Ambassador College wat de toenmalige Israëlische minister van Toerisme “een onbreekbare ijzeren brug” noemde met de Hebreeuwse Universiteit en de staat Israël. Dhr. Armstrong en Ambassador College ondersteunden verschillende archeologische opgravingen in de Oude Stad, waaronder de enorme opgravingen in de Tempelberg geleid door Prof. Benjamin Mazar en de Hebreeuwse Universiteit. Wanneer dhr. Armstrong een bezoek bracht liep hij vaak arm in arm met burgemeester Kollek door de stad. De burgemeester deelde dan zijn visie op het moderne Jeruzalem en dhr. Armstrong gaf de burgemeester feedback en ideeën over zijn projecten en plannen.

Net als de Bijbelse profeten en de belangrijke Joodse figuren uit de oudheid had dhr. Armstrong een buitengewone visie op Jeruzalem en de Joodse staat. Hij begreep dat er een enorme hoop en inspiratie verweven is in het verleden, heden en de toekomst van deze stad en deze natie. En hij stak veel energie in het delen van deze hoop.

In 1967 zat ik op Ambassador College. Dhr. Armstrong stond op het punt een boodschap in Israël te geven. In een medewerker-brief uit die tijd schreef dhr. Armstrong: “De levende Christus heeft snel actie ondernomen om de belangrijkste deur te openen die sinds de dagen van de originele apostelen gesloten is geweest!” In de eerste eeuw kwam Jezus Christus met een boodschap naar Jeruzalem en de mensen vermoordden Hem! – iets wat God de Vader Zich levendig herinnert en waar Hij diepe gevoelens over heeft (Openbaringen 11:8). De mensen van God gingen in 69 na Chr. naar Pella, een plaats van veiligheid. In alle eeuwen hierna is de waarheid van God niet meer opnieuw uitgebreid verkondigd in die stad! God heeft de deur dichtgeworpen in Jeruzalem! God stond toe dat Jeruzalem de verschrikkelijke holocaust van 70 na Chr. onderging, de Romeinse belegering die de stad en de tempel verwoestte.

Maar in de moderne tijd inspireerde God dhr. Armstrong om de opdracht in Jesaja 40 uit te voeren waar gesproken wordt over de stem “van iemand die roept in de woestijn.” Deze opdracht werd vervuld door Johannes de Doper voor de eerste komst van Christus (Mattheüs 3:3), maar er zou ook een eindtijd vervulling zijn voor de Tweede Komst – en die zou worden volbracht door dhr. Armstrong.

De koning van Jordanië had met dhr. Armstrong een manier uitgewerkt waardoor hij die boodschap via radio aan Jeruzalem kon verkondigen. Maar voordat hij daar naartoe kon komen en dit uit kon zenden, brak de Zesdaagse Oorlog uit. Dhr. Armstrong was diep teleurgesteld. Hij wilde wanhopig graag die boodschap verkondigen!

Dit bleek de eerste van verschillende grote obstakels te vormen die dhr. Armstrong tegenkwam tijdens zijn werk in Israël. Toch wist dhr. Armstrong daar buitengewone dingen te bereiken. Er ligt voor ons allemaal een krachtige les in deze geschiedenis.

Obstakels overwinnen

Ik heb nogmaals bestudeerd wat dhr. Armstrong allemaal in Israël heeft bereikt en de uitdagingen die zich voordeden en ik ben overtuigd van twee waarheden. Ten eerste, de reden voor die problemen was omdat Satan de duivel haatte wat hij aan het doen was en er vurig aan werkte om dit tegen te houden. Ten tweede, de intense vastberadenheid van dhr. Armstrong om die obstakels te overwinnen lieten zijn passie en liefde voor Jeruzalem zien! Zijn kennis van de Bijbelse profetieën hield hem gericht op die stad en hij vond daar ontzagwekkende hoop in. Hij zag het belang ervan in omdat hij visie had!

Vooral tijdens de jaren 1970 was er aanzienlijke onrust in de Kerk die dhr. Armstrong had opgericht. Enkele dienaren organiseerden een soort machtsgreep gericht op het liberaliseren van het onderwijs van de Kerk. Ambassador College bezweek aan deze liberale krachten in de faculteit en onder de studenten. Dhr. Armstrong moest zijn eigen zoon excommuniceren, die hem vervolgens publiekelijk lasterde. De staat Californië viel de Kerk aan met wat later een totaal niet onderbouwde, ongrondwettelijke aanval bleek. Veel leden en dienaren verlieten de Kerk.

Vrijwilligers van Herbert W. Armstrong College helpen in 2018 bij opgravingen in de Ophel in Jeruzalem. Met dank aan Eilat Mazar.

Dit is een levendige illustratie van de waarheid in de spreuk van koning Salomo. Deze mensen hadden een gebrek aan visie en zij raakten geestelijk verloren!

Dit gebeurde allemaal terwijl dhr. Armstrong zijn belangrijkste inspanningen ondernam in Jeruzalem! Satan kent de kracht van deze Jeruzalemvisie. Hij viel dhr. Armstrongs kerk en haar werk in Jeruzalem steeds opnieuw aan. Zulke activiteiten in die stad maken hem erg onbehagelijk – en erg wraakzuchtig! Dat is omdat zodra de opdracht van Jesaja 40:9 is vervuld, zijn kwaadaardige werk zal eindigen! (bijv. Openbaringen 12:12).

Dhr. Armstrong confronteerde de problemen met kracht, maar hij liet ook niet toe dat ze het werk in Juda ondermijnden. Als u die geschiedenis in de jaren 1970 volgt lijkt het erop dat dhr. Armstrong onwankelbaar was! Sommige critici binnen de Kerk berispten hem voor het reizen naar Jeruzalem terwijl de College “uiteen viel.” Hij beantwoordde dit door te zeggen dat als de College een afleiding van Gods werk bleek te zijn, hij het zou sluiten! Hij liet zich niet op een zijspoor sturen. Hij wist dat hij zich moest richten op Jeruzalem en ging daar ook gewoon mee verder!

Als u de Jeruzalem visie hebt zullen zelfs zware beproevingen u niet stoppen.

Men zou denken in de jaren 1980, terwijl dhr. Armstrong de Kerk terug op het spoor bracht, dat hij de opgravingen in Israël zou stoppen. Maar in plaats daarvan sloot hij zich bij nog meer opgravingen aan. Hij ontving ook een medaille in de Knesset en ontmoette president Chaim Herzog en Shimon Peres. Benjamin Mazar, die de opgravingen in Jeruzalem leidde, bracht verschillende keren persoonlijk een bezoek aan de Ambassador College campus.

De vruchten laten zien dat God de aanwezigheid van dhr. Armstrong in Jeruzalem inspireerde. Hij voorzag in wonderen en open deuren en dhr. Armstrong probeerde altijd door elke deur te wandelen die God opende! Enkele van de beste universiteiten van Amerika probeerden deel uit te maken van die opgravingen – de belangrijkste opgravingen op de aarde. En toch was een kleine hogeschool in Pasadena, Californië, degene die deze eer ontving! God probeerde de gedachten van zijn mensen te richten op Jeruzalem en de visie die het vertegenwoordigt.

In 1986 verschenen de studenten van Ambassador College op de omslag van de Biblical Archaeology Review – indrukwekkende prestige en publiciteit voor welke school dan ook. Het was alsof God Zijn mensen eraan wilde herinneren dat zij hun aandacht gericht moesten houden op Jeruzalem.

Helaas, toen dhr. Armstrong overleed gingen de gedachten van de Kerkleden niet langer uit naar die stad. En waar geen visie is, daar raakt men verloren. Zonder visie raken kerken en scholen verloren! Dat is wat er gebeurde met Ambassador College en de Wereldwijde Kerk van God.

Gelukkig is dat niet waar het verhaal eindigt.

Zie uw God!

Binnen vier jaar na de dood van dhr. Armstrong werd de organisatie achter dit tijdschrift gelanceerd met de uitdrukkelijke bedoeling om het werk voort te zetten dat zijn opvolgers in de steek gelaten hadden. Uitgerust met dezelfde waarheid die dhr. Armstrong verkondigde en geïnspireerd door dezelfde visie, hebben we de productie van het televisieprogramma, de tijdschriften, boeken en boekjes en andere media-inspanningen weer opgericht. We hebben veel andere aspecten van zijn werk nieuw leven ingeblazen, waaronder de Publieke Lezingen, een lagere- en middelbare school en zomer educatieprogramma’s voor de jeugd, concerten en andere culturele gebeurtenissen, en een algemeen vormende hogeschool met een campus in Amerika en Engeland (nu genaamd Herbert W. Armstrong College).

We hebben eveneens een werk in Israël dat dhr. Armstrongs nalatenschap voortzet. We hebben de ruïnes opgericht van het humanitaire werk dat dhr. Armstrong in Jeruzalem deed met de Armstrong International Cultural Foundation. We hebben gewerkt aan het herstel van Liberty Bell Park. Kort nadat Dr. Eilat Mazar het paleis van koning David ontdekte in de Stad van David zijn wij een partnerschap met haar aangegaan. In 2006 stuurden we onze eerste studenten om te helpen bij haar opgravingen. Datzelfde jaar hadden we een ontmoeting met de burgemeester van Jeruzalem Uri Lupolianski. Sindsdien zijn onze studenten nauw betrokken geweest bij verschillende opgravingen waar prachtige, Bijbels-relevante artefacten zijn opgegraven, waaronder de muur van Nehemia, de bulla van Gedalia (een van de vervolgers van de profeet Jeremia) en de muur van Salomo. God heeft het werk van Dr. Mazar duidelijk rijkelijk gezegend, want ze heeft de ene verbijsterend waardevolle ontdekking na de andere gedaan!

U heeft de visie nodig van wat er met deze stad gaat gebeuren. Spoedig zal Jeruzalem de hoofdstad van de wereld zijn. Het zal een stad van waarheid genoemd worden, en vrede, vreugde en geluk zullen in overvloed zijn.

Dhr. Armstrongs aanwezigheid in Jeruzalem heeft de weg voorbereid voor ons huidige werk daar. Dr. Mazar zou waarschijnlijk niet eens met ons samenwerken ware het niet dat dhr. Armstrong samenwerkte met haar grootvader, Benjamin Mazar. Zij groeide op tussen de studenten van Ambassador College bij de opgravingen.

De boodschap van Jesaja 40:9 moet nog steeds verkondigd worden aan de steden van Juda en in Jeruzalem. God doet dat vandaag door dit werk. We laten God ons door elke open deur heen leiden die Hij voor ons opent in de huidige Joodse staat om de spoedige terugkeer van Christus te verkondigen: “Zie uw God!”

Op 30 maart publiceerde de New York Times een artikel met de titel “Kan een archeologische opgraving de toekomst van Jeruzalem veranderen?” Het citeerde de voormalig VS Ambassadeur in Israël Dan Shapiro die zei: “Het is moeilijk te overdrijven hoe ontroerend het is voor Joden om zich te verbinden met het Jeruzalem van David.” Wij verzorgen een website, Watch Jerusalem (watchJerusalem.co.il) en we staan op het punt een nieuw tijdschrift te lanceren dat ook de titel Watch Jerusalem draagt. Het zal erop gericht zijn het volk Israël te verbinden met Davids Jeruzalem. We hebben een krachtige boodschap die deze stad moet horen, vooral wanneer de problemen in het land in de komende tijd groter zullen worden – en dat zullen ze zeker, net als in de periode voor 70 na Christus.

In 2018 staan de vrijwilligers van Armstrong College en Dr. Eilat Mazar bij de Ophel. Met dank aan Eilat Mazar.

God reikt uit naar het volk van Israël! Hun eigen verbazingwekkende geschiedenis en erfgoed wordt opgegraven uit de grond onder hun voeten – artefacten die verbonden zijn aan de profetieën over wat er met hen gaat gebeuren!

Jezus Christus staat op het punt terug te keren! Als Hij dat niet zou doen, zou geen enkele persoon op aarde blijven leven (Mattheüs 24:22). We moeten de weg voor Zijn Tweede Komst voorbereiden. We moeten aan Juda verkondigen: “Zie uw God!Uw Messias komt eraan! Jullie hebben Mijn Zoon gekruisigd, zou God de Vader kunnen zeggen, maar nu komt Hij terug. Dit is de Messias waar jullie de eerste keer naar uitkeken. Jullie wilden niet degene die gekruisigd kon worden – jullie wilden een krachtige Messias! Deze keer zal dat precies zijn wat jullie krijgen. ZIE UW GOD!

Dat is onze boodschap aan Jeruzalem! Er zit een geweldige visie verpakt in Jesaja 40. Alles dat wij doen in deze eindtijd draait om “Zie uw God!” En God opent deze deur.

U moet Jeruzalem in de gaten houden! U heeft de visie nodig van wat er gaat gebeuren in die stad! Zeer spoedig zal Jeruzalem de hoofdstad van deze wereld worden. Het zal de stad van de waarheid genoemd worden. Vrede, vreugde en geluk zullen overvloedig zijn (Zacharia 8:3-6). Mensen van de hele wereld zullen naar Jeruzalem toekomen om Gods wet en de weg van vrede te leren (Jesaja 2:1-5). Gods onderwijs en waarheid zullen de aarde vullen! (Habakuk 2:14).

Ik wil u aanmoedigen om mijn gratis boekje Jeruzalem in Profetie aan te vragen. Het geeft uitleg over deze en vele andere Bijbelse profetieën met betrekking tot wat er in deze stad zal gebeuren in de tijd die voor ons ligt en in de komende utopie. Het laatste hoofdstuk heet “Kijk naar het nieuwe Jeruzalem.” Het legt uit hoe, nadat de wereld duizend jaar door Jezus Christus is geregeerd, alle mensen zullen opstaan uit de dood, onderwezen worden en de kans zullen krijgen op behoud (Openbaringen 20). Dan zal God de Vader een nieuw Jeruzalem op deze aarde brengen – de stad met fundaties waar Abraham naar zocht – en deze vestigen als Zijn hoofdkwartier in het universum (Openbaringen 21). Hij zal uiteindelijk verenigd worden met Zijn Familie, die absoluut gelukkig zal zijn en volle vreugde zal hebben. Dat is het begin van de rest van de eeuwigheid! Wat een visie!

JIP_NL