Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Historisch revisionisme

Gary Dorning/Trompet

Historisch revisionisme

De Russische president Vladimir Poetin heeft al maandenlang een conflict met de Poolse president Andrzej Duda over het feit of Polen medeplichtig is aan het beginnen van de Tweede Wereldoorlog. De oorsprong van het dispuut stamt uit vorig jaar september toen het Europese Parlement een resolutie aannam waarin zowel nazi-Duitsland als de Sovjetunie de schuld kregen van het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939.

Historisch gesproken leidde het Hitler-Stalin Pact, een Duits-Russisch niet-aanvalsverdrag dat Polen opsplitste tussen Duitsland en de Sovjetunie, tot de invasie van Polen in september 1939 door deze beide machten. Duitsland en de Sovjetunie verdeelden het land in tweeën op basis van dit akkoord, dat zij enkel weken voor de invasie in het geheim ondertekenden.

Maar dhr. Poetin betwist deze geschiedenis en bekritiseert de acties van Polen in de jaren voor het uitbreken van de oorlog alsof die deels aanleiding waren voor de dubbele invasie. Deze “herziene” interpretatie van de geschiedenis is een poging van Vladimir Poetin om de Sovjetunie vrij te pleiten van medeplichtigheid aan nazi-Duitsland. Hierdoor kan hij het Russische heldendom na de invasie door Hitler van Rusland verdedigen, en hij kan de rol van de Sovjetunie in de strijd tegen nazi-Duitsland na 1941 verheerlijken.

Een dergelijke revisie van de geschiedenis stelt dhr. Poetin in staat de nationalistische steun in zijn land te vergroten en de versterking van zijn leger voor “defensieve” doeleinden te rechtvaardigen. Bovendien dient zijn interpretatie van de geschiedenis om Europa te verdelen door conflicten tussen Europese bondgenoten aan te wakkeren over deze gezamenlijke doorstane periode.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Poolse president raken steeds meer verontwaardigd over opmerkingen van Vladimir Poetin die ‘kwaadspreken over Polen.’ In een weerwoord tegen Poetins opmerkingen schreef premier Morawiecki: “De Russische leider is zich er heel goed van bewust dat zijn beschuldigingen niets met de werkelijkheid te maken hebben.”

Het conflict tussen Polen en Rusland vormt weer een voorbeeld van Vladimir Poetins agressieve houding om zijn propaganda en beleid in Sovjet-stijl te ondersteunen. De Russische president heeft verklaard dat de ondergang van het Sovjetrijk “de grootste geopolitieke ramp van de eeuw” was. Hij wil het duidelijk opnieuw zien opleven.

Zijn rol als de “vorst van Rusland” en als leider van de “koningen van het oosten” wordt beschreven in Bijbelprofetieën die meer dan 2500 jaar geleden opgetekend zijn in het boek Ezechiël. Lees voor meer informatie dhr. Flurry’s artikel Is Vladimir Poetin de geprofeteerde ‘vorst van Rosh’?

Of kijk naar de Sleutel van David met de titel “De geprofeteerde Vorst van Rusland”.