Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het vraagstuk van de Iraakse soevereiniteit

Mustafa al-Kadhimi by The Media Office of the Prime Minister of Iraq] under CC BY 2.5

Het vraagstuk van de Iraakse soevereiniteit

Vorige week werd de Franse president Emmanuel Macron de eerste Westerse leider die Bagdad bezocht sinds de vorming van een nieuwe Iraakse regering in mei. Het doel van zijn bezoek was steun betuigen aan een soeverein Irak.

Na een ontmoeting met de Iraakse president Barham Salih, verklaarde Macron dat “de oorlog tegen de Islamitische Staat niet voorbij is … we zullen jullie blijven steunen in het kader van de anti-Islamitische Staat coalitie.” Dhr. Macron zei verder dat de tweede uitdaging waarmee de natie geconfronteerd wordt bestaat uit “de vele buitenlandse inmengingen die al jarenlang aan de gang zijn.”

Die “buitenlandse inmenging” verwijst naar de VS en Iran. Na de door de VS-geleide invasie die in 2003 Saddam Hoessein omver wierp, raakte Irak in een intern conflict verwikkeld waardoor de Islamitische Staat zes jaar geleden de controle kreeg over grote delen van het land. Iraakse leiders zijn sindsdien verwikkeld in een “evenwichtsoefening” ten midden van een escalerende rivaliteit tussen de VS en Iran.

President Salih zei tegen zijn Franse collega dat de Iraakse leiders uitkijken naar een toekomst waarin Bagdad een “essentiële en centrale rol in de regio” zal spelen. De Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi sprak de hoop uit dat Frankrijk en Europa als geheel zullen helpen de “stabiliteit te herstellen” in deze tumultueuze regio.

“We willen geen gebied vol confrontaties zijn,” verklaarde premier al-Kadhimi, “maar een zone van stabiliteit en gematigdheid.” Hij voegde eraan toe dat Frankrijke en Irak energieovereenkomsten zullen ondertekenen en hun militaire samenwerking zullen verdiepen.

Zullen de Irakezen proberen Franse en dus ook Europese betrokkenheid te verwelkomen om de regio te stabiliseren op het moment dat Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit Irak?

Hier is wat de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, schreef over deze ontwikkelingen in het boekje The King of the South: “Een overname van Irak door Iran zou de wereld choqueren – vooral Europa. Het zou voor Europa een sterke stimulans zijn om snel te handelen … De VS heeft in feite de weg vrij gemaakt voor het sjiitische Iran om over het Sjiitische Irak te regeren!”

Voor meer informatie over Bijbelse profetieën die betrekking hebben op Europa, Irak en Iran, kunt u ons artikel Een alliantie tussen Arabische landen en Europa lezen. Bekijk ook onze korte video De koning van het zuiden.