Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie Van Israël

Het Mysterie Van Israël

De Sleutel van David met Gerald Flurry (Transcript)

Gegroet, allemaal.  Wist u dat de Bijbel een boek is over Israël? En toch is Israël een totaal mysterie voor de religies in deze wereld. Dat is een schokkende uitspraak, maar het is waar. U moet ook beseffen dat u het doel van de mens niet kunt begrijpen tenzij u de waarheid over Israël begrijpt. U kunt dit bewijzen; Ik doe geen uitspraken die niet bewezen kunnen worden.

Ook kunt u niet uw menselijk potentieel bereiken – uw ongelofelijk menselijk potentieel – als u de waarheid over Israël niet begrijpt. Dus wil ik u aanmoedigen om hier grondiger naar te kijken dan ooit. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom God Israël heeft opgericht? Hij heeft geen aanziens des persoons. Heeft Hij wel aanziens des naties? Is Hij iemand die een voorkeur voor iemand heeft?

Dit zijn veel vragen die we moeten kunnen beantwoorden. Wist u dat God niet eens behoud aan de oude natie Israël heeft aangeboden, behalve dan aan de profeten? Hij heeft hen dat niet aangeboden. En dan nog iets verbazingwekkends – het noordelijk koninkrijk van Israël was niet Joods! U kunt in 2 Koningen 16:6 zien dat de eerste keer dat het woord “Jood” wordt gebruikt, zij oorlog voeren tegen Israël! Hoe verklaart u dat?

Ik heb een serie van programma’s gegeven over dhr. Herbert W. Armstrong’s boek, Mysterie der Eeuwen. En de zeven mysteries zijn: Wie en Wat is God; dat is een mysterie voor deze wereld. Het Mysterie van Engelen en Boze Geesten is nummer twee. Nummer drie is Het Mysterie van de Mens. Nummer vier; Het Mysterie van de Beschaving. En nummer vijf, Het Mysterie van Israël. Nummer zes, Het Mysterie van de Kerk. Dit is een mysterie! En Het Mysterie van het Koninkrijk van God.

Vandaag wil ik het hebben over Het Mysterie van Israël, het vijfde mysterie. Ik zal beginnen met Abraham of Abram, zoals hij werd genoemd voordat hij bekeerd was. Hij werd “de vader van de gelovigen” genoemd.

Let op Genesis 12:1-2 (hsv): “Gaat u uit uw land, uit uw familiekring en uit het huis van uw vader, naar het land dat Ik u wijzen zal. (2) Ik zal u tot een groot volk maken.” God maakte deze geweldige belofte aan Abraham. Hij zou hem tot een groot volk maken. Hij begon Israël met één enkele man, net zoals Hij de mensheid begon met één enkele man.

Abraham was de patriarch van Israël. Dat was de gemeente of de Kerk van het Oude Testament. De fysieke gemeente van Israël onder het Oude Testament is eigenlijk een type van het Nieuw-Testamentische Israël; oftewel van de Kerk van God. U kunt dat principe van dualiteit overal in de Bijbel vinden. Het Oude Testament is een voorloper of een type van het Nieuwe Testament en wat er daar gebeurt.

In Jesaja 43:21 staat dit: “Dit volk heb Ik Mij geformeerd. Zij zullen Mijn lof vertellen.” Dat was God’s plan voor Israël, om Zijn lof te prijzen en de wereld te laten zien hoe God te gehoorzamen en een overvloed aan zegeningen te ontvangen die God belooft als je dat doet.

Nogmaals: u zult hier dualiteit zien bij Abraham, zoals we dat ook aantroffen bij de eerste Adam, een stoffelijk en fysiek mens – en de tweede Adam, Jezus Christus; het geestelijke en goddelijke. Er is het Oude Verbond en er is het Nieuwe Verbond. Dat is allemaal tweeledig! Er is dualiteit bij Abraham – er zijn twee fasen van de beloften aan hem, namelijk: de ene was puur materieel en nationaal; de andere geestelijk en individueel.

Hij was de vader van de gelovigen. Dat is inclusief de Heidenen, de Israëlieten, iedereen die geloof in God heeft. Ziet u, geestelijk gezien is het de bedoeling dat de hele mensheid onderdeel van Israël wordt, en dat is iets wat veel mensen niet begrijpen.

De apostel Paulus was een apostel voor de Heidenen; dat staat in Romeinen 11:13. Kijk naar vers 17, ik zal het u snel voorlezen: “Als nu enige van die takken afgerukt zijn, en u,” de Heidenen, “en u, die een wilde olijfboom bent, in hun plaats bent geënt,” dat gaat over Israël, “en mede deel hebt gekregen aan de wortel en de vettigheid van de olijfboom.” Dus de Heidenen worden geestelijk een onderdeel van Israël.

U kunt zien – en ik zal het hier samenvatten – dat in Romeinen 2:28-29 staat: “Want niet hij is Jood die het in het openbaar is, (29) … maar hij is Jood die het in het verborgene is…”

U kunt dit ook zien in het laatste tijdperk van God’s Kerk; in Openbaringen 3:7 gaat het over het Filadelfia tijdperk. In vers 9 staat dat er enkelen waren die zich afkeerden van God’s Kerk, “uit de synagoge van satan, van hen die zeggen dat zij Joden zijn en het niet zijn, maar liegen.” De les hier is dat we zelfs allemaal geestelijk Joden worden als we ons bekeren tot God’s manier van leven.

Ik wil teruggaan met u naar het oude Israël en u daar iets laten zien.
Exodus 19:5: “Nu dan, als u nauwgezet Mijn stem gehoorzaamt en Mijn verbond in acht neemt, dan zult u uit alle volken Mijn persoonlijk eigendom zijn, want heel de aarde is van Mij. (6) U dan, u zult voor Mij een koninkrijk van priesters en een heilig volk zijn. Dit zijn de woorden die u tot de Israëlieten moet spreken.”

Zij moesten een koninkrijk van priesters worden. Zij zouden de hele wereld over God moeten onderwijzen, als de wereld bereid was om dit onderwijs te ontvangen. Maar zij waren eveneens een heilige natie. Dit was allemaal op het fysieke niveau. Zij hadden God’s Heilige Geest niet, maar het ging over de letter van de wet en dat was een fantastische manier van leven, de best mogelijke manier van leven als je God’s Heilige Geest niet hebt. Het was ontworpen om Israël welvaart te brengen en een fysiek niveau van vrede.

Maar let op wat er gebeurde. Ik zal u dit snel voorlezen. Exodus 19:8: “…Alles wat de Heere gesproken heeft, zullen wij doen!...” Dat is wat Israël tegen God zei, maar deden zij dat ook? Deden zij dat zoals ze het beloofd hadden? Nee, dat deden ze niet.

Vervolgens kijken we in Jeremia 3:20 waar staat: “Voorwaar, zoals een vrouw haar levensgezel ontrouw wordt, zo bent u Mij ontrouw geworden, huis van Israël, spreekt de Heere.” Kijk eens aan!

Zij konden simpelweg niet waarmaken wat God van hen verlangde, en waarvan ze hadden gezegd dat ze dit zouden doen. Dit volk Israël was God’s volk, en God was daar aanwezig en zij konden een beroep op God doen. Hij gaf hen Zijn Kerk. Dit was allemaal op een fysiek niveau. Zij waren geen geestelijk volk.

Waarom deed God dit alles? Wat was het doel ervan? Ik wil u dit laten zien omdat het een van de meest bijzondere waarheden in de Bijbel is! En toch begrijpen maar weinig mensen dit, en u kunt dit voor uzelf bewijzen.

Denk aan dit volk, dat al deze spectaculaire wonderen van God had gezien: De Rode Zee die zich splitste, waardoor zij over het droge land liepen tussen twee muren van water, het Egyptische leger dat hen volgde waarna de watermuren instorten en het hele leger verdronk. Dat is het soort wonder waarvan u zou denken dat zij alles wel aan zouden kunnen als zij een dergelijk wonder zagen. Maar dat was niet het geval. Zij mopperden al kort daarna over bepaalde dingen die ze niet leuk vonden.

Kijk wat er gebeurde op de berg Sinaï. De berg leek in brand te staan, er was donder en bliksem en de berg schudde toen de Tien Geboden werden gegeven, en het volk was doodsbang! Wat een wonder was dat! De zon stond stil in de tijd van Jozua! Wat voor een wonder is dat? En steeds opnieuw versloegen zij hun vijanden op verschillende manieren. Soms zond God zelfs horzels voor hen uit om de vijand te verslaan. Het is geweldig als u nadenkt over al de wonderen die God heeft verricht.

Maar laat mij iets voorlezen, en ik hoop dat u er goed naar luistert. Het is een fundamentele waarheid uit de Bijbel die u dient te begrijpen als u wilt begrijpen waarom God het oude Israël door dit alles heen liet gaan. Hier is de reden.

Een citaat uit het boek Mysterie der Eeuwen: “God besloot hun nu kennis van Zijn wet te geven – van Zijn soort regering, van Zijn levenswijze! Hij was van plan aan de wereld te bewijzen dat zonder Zijn Heilige Geest hun verstand niet in staat was deze kennis van de ware levenswijze te ontvangen of te gebruiken. Hij was van plan hen aan te tonen dat het verstand van de mens, met zijn ene geest,” die ene menselijke geest, “en zonder dat Gods Heilige Geest daaraan wordt toegevoegd, geen geestelijk inzicht kan hebben, niet de menselijke problemen kan oplossen, niet de kwalen die de mensheid bestoken kan verhelpen. Het volk Israël zou Gods proefkonijn zijn om dit feit te bewijzen.”

Wilt u weten waarom de mensheid zijn problemen niet kan oplossen? Dat kunt u hier lezen. Dit volk had God die hen leidde, als ze Hem dit zouden toestaan. Maar het was Zijn volk, en Hij sloot een verbond met hen; het Oude Verbond, een huwelijksverbond! Over intimiteit gesproken! Dat had Hij werkelijk met Israël, als ze Hem dat maar zouden toestaan.

God was hun echtgenoot, zij waren gehuwd met Hem, ze hadden een Oud Testamentisch huwelijksverbond, en toch faalden zij hierin! Hoe verklaart u dat? Tenzij u begrijpt dat zij geen beschikking hadden over de Heilige Geest van God, op de profeten na. Zij hadden deze niet! God bood hen geen behoud aan. Hij wilde aan de wereld bewijzen wat dhr. Armstrong hier zegt. En begrijpen wij dat? Als u erover nadenkt, dan leek het alsof alle omstandigheden perfect waren, op het feit na dat zij God’s Heilige Geest niet hadden.

Dhr. Armstrong reisde rond en ontmoette meer wereldleiders dan misschien wel enig ander toen hij nog leefde, vooral in de laatste tien jaar van zijn leven. Hij zei dat hij keizers en regeerders en koningen en zulk soort mensen ontmoette en dat zij toegaven dat de problemen waar zij mee geconfronteerd werden niet door mensen opgelost konden worden. Dat is een verbazingwekkende waarheid die we zouden moeten begrijpen na al dat verleden dat we hebben doorstaan. Maar de problemen zijn van geestelijke aard en kunnen alleen op een geestelijke manier opgelost worden! Dat is wat de mens niet begrijpt.

Nog een citaat van dhr. Armstrong: “De vele jaren en eeuwen van het oude Israël hebben dit bewezen!” Dat het fysieke verstand hun problemen niet kan oplossen. “Aan Israël gaf God Zijn geboden en inzettingen, evenals Zijn geestelijke wet. Maar deze volmaakte wetten hebben, zonder Gods Heilige Geest, niet de problemen van het volk opgelost. God zou kunnen zeggen: ‘Ik ben God. Neem Mij op Mijn woord.’ Maar God gaf het bewijs, door Israël, dat de mens zonder de Heilige Geest machteloos is!”

De mens is machteloos. Zij hadden zelfs God om een beroep op te doen. En toch ging het mis! Er moet een reden voor zijn! Is het Gods schuld? Nee, dat is het niet. God is perfect! Het is niet Gods schuld! Maar zij bewezen door ervaring, dat de mens – zonder de Heilige Geest in hem – niet rechtvaardig kan zijn, en dat hij totaal hulpeloos is! En dat is wat we vandaag nog steeds niet geleerd hebben.

Kijk naar wat ons te wachten staat! Onze grootste probleem is dat van de overleving van de mens, en de mens heeft geen oplossing! De mens heeft geen idee voor een oplossing! We zouden dat moeten begrijpen.

Laten we Genesis 12:1 lezen, en ik zal daar een vers bij toevoegen.
Dit is het eerste vers van Genesis 12: “De Heere nu zei tegen Abram: Gaat uit uw land, uit uw familiekring en uit het huis van uw vader, naar het land dat Ik u wijzen zal. (2) Ik zal u tot een groot volk maken,” Een ras. En dan zegt hij (vers 3): “en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.” Genade! Behoud voor de hele mensheid! Een belofte die eveneens via Abraham kwam.

Als je het hebt over een volk, heb je het over een ras. Maar als je het hebt over alle geslachten van de aardbodem, dan heb je het over de genade die hen gegeven wordt.

Genesis 22:18 zegt: “En in uw nageslacht zullen alle volken van de aarde gezegend worden.” Dat gaat over Christus en het behoud dat via Christus komt. Het wordt ook genoemd in Galaten 3:8 en 16 als u dat wilt lezen.

Dat ene grote volk is zeker niet uit één zaad; dat gaat over Jezus Christus die komt, de tweede Adam, die wel van de boom van het leven eet en perfect is en voor onze zonden sterft en ons voorbereidt om de Heilige Geest van God in ons te ontvangen; dat is de manier waarop Christus in ons kan leven. We worden behouden door Zijn leven; door Christus die in ons leeft door de Heilige Geest. Dat is wat er in Romeinen staat.

Later kunt u zien in Genesis 17 dat hij, Abraham, de vader werd van vele volken, en dat kan ook niet naar één zaad verwijzen. Laat me lezen in Deuteronomium 10:19 waar God tegen Israël zegt: “Daarom moet u de vreemdeling liefhebben, want u bent zelf vreemdelingen geweest in het land Egypte.” Dus er werd hen verteld om de vreemdelingen lief te hebben, diegene uit ander landen, de Heidenen.

Vers 20: “De Heere, uw God, moet u vrezen, Hem moet u dienen, aan Hem moet u zich vasthouden en bij Zijn Naam moet u zweren. (21) Hij is uw lof,” Hij is uw lof. U dient God voor de hele wereld te loven! Maar Israël deed dat niet, heeft dat nooit gedaan. Zij faalden daarin! Dat is wat God van hen verlangde, en dat is wat de Kerk vandaag moet doen. Dat is de oplossing!

Hier gaan we van het Oude Verbond naar het Nieuwe Verbond, 1 Petrus 2:9: “Maar u bent een uitverkoren geslacht,” let erop hoe deze woorden op elkaar lijken. De ene was het Oude Verbond op een fysiek niveau. Het Nieuwe Verbond is op geestelijk niveau. Let erop dat er vrijwel dezelfde woorden gebruikt worden, maar met een veel diepere betekenis hier in vers 9 van 1 Petrus 2: “Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilig volk, een volk dat God Zich tot Zijn eigendom maakte; opdat u de deugden zou verkondigen van Hem Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht.”

Hier heeft Petrus het over een koninklijk priesterschap, priesters die het woord van God kunnen onderwijzen aan andere mensen, en hen kunnen helpen begrijpen hoe ze kunnen leven op de manier die altijd zegeningen van God brengt. Het wordt hier een koninklijk priesterschap genoemd. Inderdaad! Een geestelijk, koninklijk priesterschap van mensen die de Heilige Geest binnen in zichzelf hebben leven, oftewel; Christus leeft in hen door de Heilige Geest. Het wordt nog steeds een heilig volk genoemd en dat is het ook zeker. Deze keer, geestelijk!

Maar Israël was niet eens in staat om heilig te zijn door de letter van de wet te houden, wat ze wel hadden moeten doen. Dus nu hebben we God’s Kerk. Ziet u, als wij onze taak doen vóórdat Jezus Christus terugkomt, dán loven we God! Ons leven zou vol met lof voor God moeten zijn vanwege de geweldige zegeningen die Hij ons heeft gegeven. Die Hij ons steeds weer opnieuw geeft, zelfs nog voordat we behoud in Gods Familie ontvangen als de Bruid van Jezus Christus; mits we naar God’s boodschap luisteren voor de Tweede Komst. Dan hoeven we niet eerst opgewekt te worden om God te leren kennen.

God had dat doel met het oude Israël op een fysiek niveau, of op het niveau van de letter van de wet. Kijk wat er staat in Hebreeën 8:6: “Nu heeft Hij echter een zoveel voortreffelijker bediening ontvangen, zoals Hij ook van een beter verbond Middelaar is: een verbond dat in betere beloften is vastgelegd.”

Dat betekent dat u vergeving kunt ontvangen voor uw zonden! Dat is een betere belofte! U kunt eeuwig leven ontvangen! Dat is een betere belofte! U kunt nu God de Vader aanroepen, uw Vader, en tot Hem bidden. En Hij zal u voor eeuwig in Zijn Familie opnemen en u zult een goddelijk wezen zijn. Dat is wat uw Bijbel u onderwijst; het is écht waar! Hoe geweldig is dat? Hoe inspirerend en ontroerend is dat?

Let op: dit is waar Israël faalde, en toch begrijpen zoveel mensen dit niet. Ik zou wensen dat ze wat beter naar deze Bijbelverzen keken, omdat ze zo aangrijpend en ontroerend en bemoedigend zijn.

Hebreeën 8:7: “Immers als dat eerste verbond,” het Oude Verbond, “onberispelijk geweest was, zou er voor een tweede geen plaats zijn gezocht.” Er is geen noodzaak voor een tweede als de eerste perfect is. Maar wat is er verkeerd aan het Oude Verbond? “(8) Want hen berispend,” HEN! Het probleem lag bij het volk!

Waarom hebben zij een probleem? Zij hadden hier het Oude Verbond met een perfecte wet. Het is niet de schuld van Gods wet, die is perfect volgens Psalmen 19:17. En het probleem ligt bij hen! Geen Heilige Geest! Zij konden niet omgaan met de problemen die zij hadden, die geestelijk van aard zijn. Zij konden dat niet. God liet heel Israël en de wereld zien dat het probleem bij ons ligt!

Wij zullen moeten leren dat we een andere Geest nodig hebben. En Hij zegt dat Hij die wetten dan in ons hart zal schrijven, niet op stenen tafelen.

Ik wil hier aan het einde nog even Genesis 49 noemen waar het gaat over Jacob die tegen Efraïm en Manasse zegt: “laat door hen mijn naam genoemd blijven.” Profetisch gezien zijn dat Groot-Brittannië en Amerika. Zij vormen Israël; de twee geboorterecht naties van Israël in deze eindtijd. En de Joden vormen de scepter-natie. God zal hen als eerste straffen als zij zich niet bekeren van hun zonden, omdat wij nu in deze tijd gewoon overstelpt zijn met zonden.

Dat moeten we toch wel zien als we ook maar iets van de Bijbel afweten. Als u Mysterie der Eeuwen leest en bestudeert dan zult u dit op een erg levendige en krachtige manier begrijpen. Dat zult u zeker!

Ik wil u nog even wijzen op het volgende over Salomo. Hij had een zoon, Rehoboam. Toen Jerobeam tegen zijn zoon in opstand kwam nam hij de tien stammen van Israël met zich mee. Zij volgden Jerobeam, die een soort eerste minister was van Salomo, een groot man met veel capaciteit. Dus hij keerde de tien stammen van Israël – die niet Joods waren – af van de Joden en weg van Jeruzalem en weg van de troon van David.

Laat me u dit vertellen: Er bestaat een hedendaagse Jerobeam! Een hedendaagse Jerobeam die wordt genoemd in Amos 7, en hij zal in deze eindtijd op het toneel verschijnen. Wij hebben besloten om het “Great Again”-boekje te herzien en een hoofdstuk toe te voegen over wie deze Jerobeam is en wat er met hem aan de hand is. In deze eindtijd is hij te vergelijken met de Jerobeam uit de oudheid!

Dus we hebben dit boek op veel manieren gewijzigd en geactualiseerd. En we willen u aanraden om dit opnieuw te bestellen of aan te vragen omdat het nu zoveel krachtiger is en een openbaring bevat over deze hedendaagse Jerobeam die u zal verbazen – het zal u echt verbazen!

En het is zo’n geweldige, fantastische waarheid! Dus bestel ons nieuwe boekje, en ik zeg u dat u erdoor ontroerd en bewogen zult worden.

Tot volgende week, dit is Gerald Flurry, tot ziens, vrienden.