Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Derde deel)

Sandra Ahn Mode/Unsplash

Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Derde deel)

Mysterie der eeuwen - Hoofdstuk 7

Vervolg van Het Mysterie van het Koninkrijk van God (tweede deel)

Wat is een koninkrijk?

Het gaat hier dus over koninkrijken, koninkrijken die het bewind voeren over de volken der aarde. Hier is sprake van regeringen, niet van etherische gevoelens „in het hart van de mens”. Het gaat niet over kerken. Het gaat over regeringen die het bestuur en gezag uitoefenen over menselijke naties hier op aarde. Dit is heel precies. Men kan hier niet verkeerd begrijpen wat er met het woord koninkrijk wordt bedoeld.

Ook de interpretatie kan niet verkeerd worden begrepen. God geeft Zijn eigen interpretatie door middel van de profeet Daniël. Het grote metalen beeld vertegenwoordigde nationale en internationale regeringen—reële, letterlijke koninkrijken.

Het vertegenwoordigde een opeenvolging van wereldrijken. Eerst kwam het gouden hoofd. Dat stelde Nebukadnezar en zijn koninkrijk voor, het Chaldeeuwse Rijk. Na hem—later in de tijd—zou er een tweede koninkrijk komen, daarna een derde „dat heersen zou over de gehele aarde”—een wereldrijk.

Voorts vertegenwoordigden de benen van ijzer (vs. 40) een vierde wereldrijk. Het zou sterk zijn als ijzer—militair sterker dan zijn voorgangers. Maar, al werden de metalen harder en sterker, de opeenvolgende rijken zouden moreel en geestelijk achteruitgaan, evenals zilver van minder waarde is dan goud, koper dan zilver en ijzer dan koper. De twee benen wijzen erop dat het vierde rijk verdeeld zou zijn.

Na het Chaldeeuwse Rijk kwam het nog grotere Perzische Rijk, daarna het Macedonische Rijk, en ten vierde het Romeinse Rijk, dat uit twee delen bestond, met de hoofdsteden Rome en Constantinopel.

Nu vers 44. Lees het en zie met uw eigen ogen in uw eigen Bijbel hoe God hier in duidelijke taal uitlegt wat het Koninkrijk van God is:

„Maar in de dagen van die koningen …”—Het gaat hier over de tien tenen deels van ijzer en deels van broos leem. Gekoppeld aan de profetieën van Daniël 7 en Openbaring 13 en 17, verwijst dit naar de nieuwe Verenigde Staten van Europa die zich voor uw ogen uit de landen van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) bezig zijn te vormen! Openbaring 17:12 preciseert dat het een unie van tien koningen of koninkrijken zal zijn die een herleving van het oude Romeinse Rijk zullen teweegbrengen (Openbaring 17:8).

Let dus nauwkeurig op de tijdsfactor: „In de dagen van die koningen”—in de dagen van deze tien landen of groepen van landen die in onze tijd voor een korte periode het Romeinse Rijk zullen doen herleven—merk op wat er dan zal gebeuren:

„… zal de God des hemels een koninkrijk oprichten, dat in eeuwigheid niet zal te gronde gaan … het zal al die koninkrijken verbrijzelen en daaraan een einde maken, maar zelf zal het bestaan in eeuwigheid.”

Ja, in onze tijd!

Hier worden dus vier universele wereldrijken beschreven—de enige vier die ooit hebben bestaan! Openbaring 13 en 17 laten zien dat er na de val van het oorspronkelijke Romeinse Rijk zeven herlevingen zouden komen die zouden worden gedomineerd door een heidense kerk: de „dochter” van het oude Babylon—een kerk die beweert Christelijk te zijn, maar die door God „geheimenis: het grote Babylon” wordt genoemd—of duidelijker gezegd: de Babylonische Mysteriën!

Zes van deze herlevingen zijn gekomen en voorbijgegaan. Thans is de zevende bezig zich te vormen—de laatste, kortstondige herleving van het Romeinse Rijk door tien Europese landen of groepen van landen. Deze zijn de tien tenen van ijzer vermengd met leem, zoals Daniël 2 openbaart.

In hun dagen—en deze zullen slechts van zeer korte duur zijn, misschien niet meer dan twee tot drie en een half jaar—zal de God des hemels een koninkrijk oprichten dat nooit zal worden vernietigd.

Dit zal dan het Koninkrijk van God zijn!

Vergelijk dit met Openbaring 17. Daar wordt een kerk beschreven, geen kleine kerk, een grote kerk. Zij heerst over „vele wateren” (vs. 1) die in vers 15 verschillende volken met verschillende talen worden genoemd. Zij doet zich voor als de Kerk van God, waarvan de Bijbel zegt (Efeziërs 5:23; Openbaring 19:7; Mattheüs 25:1-10, etc.) dat zij de verloofde „bruid” van Christus is, die bij Christus’ wederkomst een geestelijk huwelijk met Hem zal aangaan.

Deze kerk echter heeft ontucht gepleegd. Hoe? Door een directe politieke verbintenis met menselijke regeringen van deze wereld te hebben! Zij „zat op” (Openbaring 17:3) alle zeven herlevingen van het Romeinse Rijk, het zogeheten „Heilige Roomse [of Romeinse] Rijk”. Zij heerste over de menselijke koninkrijken, zoals een ongehuwde vrouw over haar minnaar heerst—een volstrekt onnatuurlijke en ongoddelijke verhouding.

Zij zal daarom ook „zitten op” deze laatste „kop van het Beest”—deze laatste wederoprichting van het Romeinse Rijk. Dit zal een unie van kerk en staat zijn. Ze zal slechts zeer korte tijd bestaan. Ze zal tegen Christus strijden bij Zijn wederkomst! Dat zal haar einde betekenen.

Op het ogenblik zien wij het proces van deze herleving in volle gang. (De lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap zijn waarschijnlijk niet dezelfde tien als zij die het Heilige Roomse Rijk zullen doen herleven.) Daarom zijn wij dicht bij de komst van Christus! Wij zijn nu zeer dicht bij het einde van deze wereld! 

Vervolgd op Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Vierde deel)

Moa Ad Nl