Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van Engelen en Boze geesten (Transcript)

Peter John Maridable/Unsplash

Het Mysterie van Engelen en Boze geesten (Transcript)

De Sleutel van David met Gerald Flurry (Transcript)

Gerald Flurry:  Goedendag allemaal.

Ik ben een serie begonnen over het boek Mysterie der Eeuwen van Herbert W. Armstrong. Vorige week gaf ik een boodschap over Wie en Wat is God?, het eerste mysterie in dat boek. Maar ik wil een serie geven, en ik ga dus verder in dat boek. Vandaag wil ik het hebben over het tweede mysterie, over Engelen en Boze Geesten. Als u in uw Bijbel kijkt; door de hele Bijbel heen wordt gesproken over engelen en boze geesten, of demonen. Door de hele Bijbel heen zijn er allerlei verzen over deze wezens en toch is de wereld totaal misleid over deze engelen en demonische wezens. Zij zijn erover misleid.

Het eerste dat God schiep was niet de Aarde en het universum. Het was niet de mensheid. Het waren de engelen. Dit was het allereerste dat Hij schiep, en Hij zou miljoenen of zelfs miljarden jaren hiervoor de tijd hebben kunnen nemen. Maar ik denk niet dat Hij er zo lang over deed. Er bestaan miljoenen engelen en misschien wel miljarden. Veel van hen zijn natuurlijk gevallen engelen geworden.

Wist u dat God die engelen individueel heeft geschapen? Zij hebben een verstand met meer capaciteit en vermogen dan je bij de mens vindt. In Hebreeën 2:7 staat over Jezus, toen Hij naar de aarde kwam als menselijk wezen, dat hij “een weinig minder gemaakt was dan de engelen.” Dit zijn krachtige, machtige wezens die God heeft geschapen; de meest indrukwekkende wezens die Hij bij volmacht kon scheppen. Zeker Lucifer. Dat is hoe geweldig ze zijn.

Kan uw verstand doorgronden dat God misschien wel miljarden engelen heeft geschapen. En dat Hij elk van hen persoonlijk gemaakt heeft; individueel geschapen met al die capaciteit? Want zij planten zich niet voort als mensen. De belangrijkste reden daarvoor – en ik weet dat zeker vanuit de Bijbel – is dat u leest in de Bijbel dat zij niet geschapen waren om zonen en dochters voort te brengen zoals de mens, omdat zij niet geschapen waren om in Gods Familie te komen.

Dus deze wezens zijn zo briljant, zo geweldig, en toch is uw potentieel veel groter. Kunt u zich dat voorstellen? Uw potentieel is veel groter! God is bezig met iets heel spectaculairs hier op aarde, en de mensheid is in bijna totaal onbegrip hierover; het is een raadsel voor ze. Dus als u nadenkt over Lucifer die zich afkeert van God en vervolgens – daar bovenop – één derde van de engelen overtuigt om met hem te rebelleren. We hebben het over een groot wezen, die het geweldigste was van alles dat God bij volmacht had geschapen. Hij heeft ze zonder karakter gemaakt, zoals Hij dit bij de mens doet. Het is een ander proces.

Judas 1:6-7 zegt dat zij hun “oorspronkelijke staat” hebben verlaten. Zij hebben het verlaten. Zij rebelleerden tegen God. Let op Jesaja 14:12: “Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster, zoon van de dageraad! U ligt geveld op de aarde, overwinnaar over de heidenvolken!” De NBG vertaalt: “hoe zijt gij ter aarde geveld, overweldiger der volken!” Hij heeft controle gekregen over de politieke en militaire leiders. Hij heeft dat altijd gedaan door de hele geschiedenis heen, en vooral in de Heidense wereld; in het bijzonder in die wereld.

Lucifer betekent “de glanzende ster van de dageraad” of “de brenger van licht.” Kunt u zich dit geweldige wezen voorstellen, geschapen om God te helpen meer licht in het universum te brengen. Op dat moment door de engelen. Hij wil licht in deze wereld brengen! Maar de wereld wil duisternis! Dit is waarover gesproken wordt in Johannes 1; dáárom hebben ze de Zoon van God gedood, omdat ze in de duisternis waren.

Vers 14 gaat verder, en Lucifer zei – nu, hij was op dat moment Satan: (SV) “en ik zal mij zetten op den berg der samenkomst”, dat is God’s troon in de hemel, “aan de zijden van het noorden. (14) Ik zal boven de hoogten der wolken klimmen, ik zal den Allerhoogste gelijk worden.” Kunt u zich zo’n ijdelheid voorstellen in een wezen dat God geschapen heeft? Hij heeft zich van God af gekeerd. Hij moest een keuze maken, zoals de mens een keuze moet maken! En God zei: “Kies het leven! Kies leven! Kies niet voor de dood!”

Vers 15: “Ja, in de hel zult gij nedergestoten worden,” het Hebreeuwse sheol, “aan de zijden van de kuil!” Een ander vers (in Ezechiël 28:15) zegt verder dat alles prima was totdat er ongerechtigheid, of wetteloosheid, in hem werd gevonden. Ziet u wetteloosheid in het huidige Amerika, en in Canada, en overal in deze wereld? Maar er zijn vooral serieuze problemen in de naties van Israël, wat allemaal wordt uitgelegd in ons boekje De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in profetie.

Laat me u iets voorlezen dat dhr. Armstrong schreef in Mysterie der Eeuwen: “Op dit punt moet een waarheid die bijna nooit is begrepen worden verklaard. God schept volgens het principe van tweeledigheid. … Toen God de aarde en andere planeten schiep, was dit systeem van tweeledigheid daarbij betrokken. …Hetzelfde principe van tweeledigheid is op de schepping van engelen van toepassing.” Die tweeledigheid is ook van toepassing op de rebellie van de engelen toen zij probeerden God omver te werpen vóór Adam, en zij zullen dit nogmaals proberen vlak voor de Tweede Komst van Jezus Christus. Het is allemaal tweeledig!

Dus Jesaja 14 is nog een profetie van wat er gaat gebeuren in de eindtijd. Jesaja was ten slotte geschreven voor deze eindtijd waarin we nu leven. U kunt dat lezen in Jesaja 30. Let op meer van deze tweeledigheid.

Dhr. Armstrong schrijft: “Merk hier eens te meer het principe van tweeledigheid op. Jesaja 14:12-14 betreft een tijd die aan de schepping van de eerste mens Adam voorafgaat. Maar in Openbaringen 12:7 en Daniel 12:1 tracht Satan, aan het einde van de 6000 jaar die aan zijn heerschappij op de troon van de aarde is toegewezen, opnieuw Gods troon in de hemel te bemachtigen.” Zie hier nogmaals de tweeledigheid in alles. Het is geprofeteerd plaats te vinden in deze eindtijd; dezelfde poging door Satan om God’s troon over te nemen. Dat laat de waanzin in zijn redenering pas zien. Hij denkt dat hij daadwerkelijk de troon van zijn Schepper kan overnemen! Dat is ultieme krankzinnigheid!

Laat me dit tweeledige einde voorlezen, wat laat zien dat Satan probeert om God’s troon over te nemen. Let op vers 7 in Openbaringen 12; we zullen hier een aantal verzen lezen: (HSV) “Toen brak er oorlog uit in de hemel: Michaël en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, ook de draak en zijn engelen voerden oorlog. (8) Maar zij waren niet sterk genoeg, en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden. (9) En de grote draak werd neergeworpen, namelijk de oude slang, die duivel en satan genoemd wordt, die de hele wereld misleidt. Hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen.”

Hier zijn we in de uiterste eindtijd, en Satan probeerde God opnieuw te overwinnen. Dit gebeurde recentelijk, en wij geloven dat we u kunnen bewijzen dat het in 1986 gebeurde en waarschijnlijk op 16 Januari. Als u mijn boek over Maleachi’s Boodschap aanvraagt en leest en het bestudeert, dan zult u zien hoe dit allemaal plaatsvond. We hebben eveneens een groot, dik boek “Raising the Ruins” dat mijn zoon heeft geschreven, en deze legt ook aan u uit hoe dit allemaal gebeurde; hoe Satan probeerde om de troon van God over te nemen. Maar toen dit hem niet lukte viel hij de ware Kerk van God aan en vernietigde het voor het grootste deel, waardoor 95% van God’s mensen zich van God afkeerden. Zo krachtig is dit wezen, en toch zijn er vandaag de dag mensen die spotten over de Duivel! Kunt u zich dat voorstellen? Dit staat in uw eigen Bijbel! Het zijn niet mijn woorden: het zijn de woorden van God.

Kijk naar vers 12, dit is het eindresultaat van deze opstand, tenminste op aarde: “Daarom verblijd u hemelen, en u die daarin woont! Wee hun die de aarde en de zee bewonen!” Zelfs de zee!

“Want de duivel is naar beneden gekomen, naar u toe, in grote woede, omdat hij weet dat hij nog maar weinig tijd heeft.”

Ja het is bijna voorbij! Geen pogingen meer om God’s troon over te nemen. Maar een derde van God’s engelen, stel je dat eens voor! Miljoenen! Het zouden er zelfs miljarden kunnen zijn. Maar zeker miljoenen van deze engelen werden overgehaald door de duivel om zich van God af te keren, en deze wereld werd een wereld vol geweld! Er was nog nooit geweld in de wereld geweest tot dat Satan rebelleerde! God en de Zoon hebben voor alle eeuwigheid in vrede geleefd.

Maar nu worden de naties van Israël als eerste aangevallen, nadat Satan God’s eigen Kerk aanviel. Laat me dit eerst aan u duidelijk maken: waar staat “wee hun die de aarde bewonen…” gaat het niet alleen om Israël. God zal zeker Israël, of de naties van Israël, als eerste straffen. In deze tijd zullen wij als eerste gestraft worden, en dan zal hij doorgaan met de rest van de wereld. Het gaat over de “bewoners van de aarde”! En we staan op het punt om dit te zien gebeuren. Het is allemaal aan het opbouwen, en een aantal van de leiders die u vandaag aan de macht ziet zullen nog steeds aan de macht zijn bij de terugkomst van Jezus Christus, en Jezus Christus zal hen persoonlijk vernietigen! Dat is pas een verbazingwekkend fenomeen waar we ons allemaal van bewust moeten zijn!

Satan ziet dat zijn tijd kort is! Wat gebeurt er als hij maar korte tijd heeft? Dat is waarom hij grote woede heeft! En u ziet die grote woede vandaag op deze aarde! En toch zullen de mensen dat in de meeste gevallen nooit aan Satan de Duivel toeschrijven, maar het wordt voornamelijk door de duivel veroorzaakt, omdat deze wereld Satan de duivel aanbidt (2 Corinthiërs 4:4).

Maar wat is het eerste dat Satan doet als hij wordt neergeworpen op deze aarde? Wat is het eerste dat hij doet? U moet hier op letten, want hij heeft God’s Kerk aangevallen en zorgde ervoor dat 95% van hen zich van God afkeerden. Er was vijf procent over, beschermd door de rechtvaardige engelen. Zij gingen verder met het doen van God’s werk, beschermd door rechtvaardige engelen en geleid door Michaël, die de hoogste aangestelde engel is op dit moment. Hij beschermt Israël, of geestelijk Israël, de Kerk, maar hij zal ook de naties van Israël beschermen als zij dit zouden toestaan. Hij is er om dat te doen, maar ook zij zijn aan het rebelleren.

Dit wordt allemaal in uw Bijbel aangegeven en in ‘Mysterie der Eeuwen’; u heeft dat boek nodig. Ik zeg u, het is echt een samenvatting van de hele Bijbel. Het geeft u een overzicht van de hele Bijbel, en er is geen boek op aarde – behalve de Bijbel – dat belangrijker is. Dat is mijn mening en het was de mening van dhr. Armstrong, en ik denk als u het echt werkelijk begrijpt, dat het ook uw mening zal zijn. Het zal binnen niet al te lange tijd aan deze wereld geleerd worden, en God maakt mensen klaar om deze wereld de waarheid van God te onderwijzen! De meeste mensen die ooit geleefd hebben, hebben God nooit gekend, en dat staat op het punt te veranderen, door zelfs een aantal opstandingen.

Let op vers 13: “En zodra de draak zag dat hij op de aarde was neergeworpen, ging hij de vrouw vervolgen, …” Dat is hier een type van God’s Kerk. Het is een type van een kerk, maar in dit geval is het God’s Kerk. “…die het mannelijke Kind gebaard had.” Oftewel: Christus.

Dus het eerste wat Satan deed, het allereerste wat hij deed, was het aanvallen van God’s Kerk. Hij kon God niet overwinnen en nu denkt hij dat hij Gods Kerk kan overwinnen. Hij heeft ook 95 procent van hen overwonnen, maar kon de andere vijf procent niet overwinnen omdat ze werden beschermd door deze grote aartsengel, Michaël. En niemand kan Michaël omver krijgen, alleen God Zelf kan dat. En dat gaat niet gebeuren.

Let op Daniël 12:1(HSV): “In die tijd zal Michaël opstaan, de grote vorst, hij die uw volksgenoten bijstaat. Het zal een benauwde tijd zijn, zoals er niet geweest is sinds er een volk is geweest tot op die tijd. In die tijd zal uw volk ontkomen: ieder die gevonden wordt, opgeschreven in het boek.” God zal Zijn volk bevrijden en beschermen tijdens deze turbulente tijden die over de wereld komen, als hun naam gevonden wordt neergeschreven in het boek. Dat is het vereiste. God zal al diegenen accepteren die zich bekeren en zichzelf aan Hem overgeven. Hij zal hen grote zegeningen geven en als zij zich bekeren is dit de bescherming die zij zullen ontvangen.

Dan zegt hij dat zij voor altijd en eeuwig als de sterren zullen schijnen. Zij zullen schijnen als de sterren die u in de Melkweg ziet, voor altijd en altijd! Gelooft u dit echt? Hoeveel mensen geloven God echt? Ik bedoel, dit is zo’n enorm potentieel dat de mens er meestal mee spot! Zij geloven hun eigen Schepper niet, en zij willen Zijn geïnspireerde Bijbel niet geloven! Wat een trieste constatering is dat! Daarom hebben we vandaag al deze problemen op de aarde! Dat is waarom we ze hebben.

Michaël zou vandaag zeker drie naties in het bijzonder beschermen als ze hem dit zouden toestaan – de geboorterecht-naties en de scepter-natie.

Maar als u kijkt naar het eerste hoofdstuk van Hebreeën, dan spreekt het over deze engelen, de rechtvaardige engelen, die in feite geheime boodschappers van God zijn om de heiligen te dienen. Die vijf procent van hen die niet gerebelleerd hebben, die zich bekeerd hebben en hun leven aan God geven en Zijn Werk doen. In Efeziërs 6 staat dat onze strijd en worsteling niet met andere mensen is, maar, zoals dhr. Armstrong schreef, tegen de “overheden en geestelijke machten.”

Dit is Efeziërs 6:12 (HSV): “ … tegen de machten, tegen de wereldheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad,” Oftewel boze geesten. “in de hemelse gewesten.” In de hemelse gewesten van deze aarde! Kunt u dit geloven? Ik bedoel: zij besturen deze wereld! Satan is de god van deze wereld. Hij heeft de hele wereld misleid. Dat heb ik u zojuist voorgelezen uit Openbaringen 12:9. In Efeziërs 2:2 staat: “… overeenkomstig de wil van de aanvoerder van de macht in de lucht,” Satan, “de geest die nu werkzaam is in de kinderen van de ongehoorzaamheid:” De aanvoerder van de macht in de lucht!

Hij zendt uit door de lucht, net als televisie signalen en radio signalen. Hij vult werkelijk de ether met zijn vijandige geest. Als hij de interesse van iemand kan krijgen, dan bereikt hij ze via stemmingen en houdingen en gevoelens, en tjonge, wat kan hij vandaag de dag goed op de mens inwerken! Zij zijn als een ingepakt cadeau voor hem! Veel van hen zijn vol vijandigheid, vol haat, vol met allerlei bitterheid, en Satan kan zo’n persoon bereiken en overtuigen en aansturen zoals u zich niet eens kunt voorstellen. Dat staat in uw Bijbel.

Ziet u, omdat ze onzichtbaar zijn, zijn ze een mysterie. Maar er is een heleboel dat u niet begrijpt over elektriciteit, veel ervan dat u in ieder geval niet kan zien, en toch weet u dat het echt bestaat, niet waar? Hetzelfde geldt voor God en de engelen en dat alles, als we ons verstand openstellen voor de waarheid van God. Het enige dat we moeten doen is ons verstand open stellen.

In hoofdstuk 25 van Exodus – dat kunt u later zelf lezen – wordt gesproken over bedekkende cherubijnen die hun vleugels gespreid hadden over God’s troon, over een type van Gods troon in ieder geval, en een van hen was Lucifer. Dit waren de hoogst aangestelde engelen. Er waren er drie in het begin – Lucifer en Michaël en Gabriël. Nu zijn alleen Michaël en Gabriël er nog. Lucifer kwam in opstand. Hij moest kiezen! God laat ons kiezen zodat we karakter kunnen opbouwen! En als we geen karakter kunnen opbouwen dan hebben we geen toekomst met God: zo simpel is het. Deze wereld heeft geen noemenswaardig karakter. Zij willen Gods karakter niet. Zij willen niet perfect worden, zoals hun Vader in de hemel perfect is (Mattheüs 5:48). Zij willen dat niet.

God zei in Hebreeën, dat Hij zei nooit tegen hen [de engelen] zei: “U bent Mijn zoon, heden heb ik u verwekt.” Vers13 “En tegen wie van de engelen heeft Hij ooit gezegd: Zit aan Mijn rechterhand, totdat ik uw vijanden neergelegd heb als een voetbank voor uw voeten?” Vers 14: “Zijn zij niet allen dienende geesten die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven?”

Zij zijn hier om ons te dienen en ons te helpen behouden te worden en veel beter te worden dan wat we vandaag zijn. Luister, dit is adembenemend! Dit is iets wat ons gewoon zou moeten overweldigen! Zelfs de engelen, toen zij dit oorspronkelijk zagen in Job 38; er staat dat toen zij zagen dat het universum geschapen werd samen met de aarde, nadat zij zelf waren geschapen, dat zij het uitriepen van vreugde! Zij wisten dat zij daar een rol in zouden hebben. Hoeveel precies weten we niet, maar zij begrepen waarschijnlijk erg veel van Gods plan, net als wij vandaag doen. Dat kunnen we ons wel inbeelden.

Maar ze begrepen dat ze een test zouden ondergaan en dat God een derde van hen op deze aarde plaatste om te zien of de engelen de aarde en het universum konden regeren. Een derde van de engelen faalde. Op dat moment realiseerde God zich dat alleen Hijzelf vertrouwd kon worden om in het universum te regeren. En dus besloot Hij om zichzelf te herscheppen in de mens. Dat is juist! Zonen van God! Dat is wat het betekent – geboren in de ware familie van God! Zonen! We hebben families op deze aarde omdat het een relatie op God-niveau is! Het is een type van de God-Familie!

Het huwelijk is een relatie op God-niveau! Het is een type van ons huwelijk met Jezus Christus! Dat wil zeggen, de eerstelingen die naar voren komen en God dienen vóór de Tweede Komst zullen de Bruid van Jezus Christus worden! Kunt u dat begrijpen? Het is de meest bijzondere waarheid die u zich maar kunt voorstellen! En u kunt het begrijpen als u daarvoor kiest. God zal ervoor zorgen dat u het begrijpt!

U kunt zien hoe de engelen hebben gewerkt door de Bijbel heen, en door de geschiedenis heen. Dit boek beschrijft dat allemaal en geeft u de Schriftgedeelten die u echt moet bestuderen. Zij verschenen zelfs aan mannen als Abraham en Mozes en Gideon en allerlei dienaren van God, als menselijke wezens. Meestal manifesteerden die engelen zich als menselijke wezens. Maar wat een bijzonder mooie toekomst heeft God die engelen gegeven die trouw aan God waren. Zij riepen uit van vreugde toen zij zagen wat God wilde dat zij gingen doen.

En nu hebben ze gefaald, dus God gaat het menselijk potentieel gebruiken om dit te doen: om het transcendente potentieel dat Hij aan de engelen gaf te vervullen. Namelijk het verfraaien van dit universum dat door Satan’s opstand beschadigd werd, en van de aarde die door hem werd vernietigd toen hij rebelleerde en waardoor God het aangezicht van de aarde moest vernieuwen. Dit zijn prachtige waarheden en we moeten ze begrijpen. Dit boek is als geen ander boek dat u gelezen heeft. Tot volgende week, dit is Gerald Flurry, Tot ziens vrienden.