Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van de Kerk (eerste zes)

Robin Spielmann/Unsplash

Het Mysterie van de Kerk (eerste zes)

Mysterie der eeuwen (Hoofdstuk vijf)

Vervolg van Het Mysterie van Israël (achtste deel)

M

isschien zal het grootste mysterie voor de meeste lezers van dit boek op het eerste gezicht geen mysterie zijn. De ware reden is dat het een feit is, dat het ware doel en de werkelijke betekenis van de Kerk even weinig zijn begrepen als de Bijbel zelf. De onthulling van dit mysterie moet wel een schokkende waarheid zijn. De werkelijke waarheid inzake de Kerk, de reden van haar ontstaan en haar doel zijn zelfs voor het officiële Christendom verborgen gebleven.

Dit is onlosmakelijk verbonden met het Evangelie van Jezus Christus. Een feit dat de lezer zal onthutsen is dat het evangelie van Jezus Christus vanaf omstreeks 50 n.Chr. tot het jaar 1953 niet aan de wereld is verkondigd. De apostel Paulus voorspelde dit reeds toen hij zei: „Doch indien ook ons Evangelie bedekt is, zo is het bedekt in degenen, die verloren gaan: in dewelke de god dezer eeuw de zinnen verblind heeft, namelijk der ongelovigen, opdat hen niet bestrale de verlichting van het Evangelie der heerlijkheid van Christus, Die het Beeld Gods is” (2 Cor. 4:3-4—SV). Miljoenen hebben deze passage gelezen zonder er de ware betekenis van te begrijpen.

Kerk exclusief voor Christelijke wereld

Het woord kerk is alleen toepasbaar op de Christelijke godsdienst. (De Christelijke godsdienst is, zoals algemeen bekend, de grootste religie ter wereld wat het aantal officiële aanhangers betreft.) Andere godsdiensten hebben moskeeën, synagogen of tempels. Maar is de Kerk wel een gebouw? Veel mensen denken van wel, hetgeen hun onwetendheid betreffende het doel en de betekenis van de Kerk weerspiegelt. In dit boek houden wij ons alleen bezig met de Kerk. Want wanneer zij van haar mysterie is ontdaan blijkt de Kerk van het allerhoogste belang voor alle volken van de aarde.

De door Jezus Christus gestichte Kerk is van de grootste betekenis voor ieder menselijk individu dat ooit heeft geleefd. Toch heeft bijna niemand die betekenis ooit ingezien.

Zelfs in de Christelijke wereld zijn de ware oorspronkelijke betekenis en het ware doel ver­loren gegaan door afvalligheid, verdeeldheid en de veranderende tijden en nu vormen ze inderdaad een mysterie.

Het woord kerk is een vertaling van het oorspronkelijke Griekse woord ecclesia. Ecclesia betekent ‘uitgeroepenen’. Het oudtestamentische Israël werd gewoonlijk aangeduid met de term „vergadering.” In sommige opzichten is het woord vergadering synoniem met het woord kerk. Niettemin is er een belangrijk verschil tussen de woorden kerk en vergadering. De vergadering van Israël was afgezonderd als een aparte natie. De Israëlieten waren echter geen geestelijk uitgeroepenen in dezelfde zin als die waardoor de nieuwtestamentische Kerk wordt gekarakteriseerd.

Wat zelfs voor de officieel Christelijke wereld is verborgen, is het ware doel van de Kerk, de ware reden waarom Jezus Christus, de tweede Adam, de Kerk oprichtte.

Het ware doel van de Kerk

Tot de schokkende verrassing van bijna iedere lezer van dit boek zal ik eerst verklaren wat de Kerk niet was en niet is. Het is niet het middel met behulp waarvan God probeert „de wereld te redden.” Misschien realiseren zich het maar weinig mensen, maar Jezus deed geen enkele poging om bekeerlingen te maken of mensen uit te nodigen „hun hart aan Hem te geven” of „Hem als persoonlijke Verlosser aan te nemen.”

Integendeel, Hij „riep” twaalf discipelen. Het woord ‘discipel’ betekent ‘leerling’. Deze twaalf waren leerlingen die door Jezus het ware Evangelie van het Koninkrijk van God kregen onderwezen. Dit omvat het hele plan van God met het scheppen van het menselijk geslacht op deze aarde. Deze betekenis werd afgewezen en ging verloren door de eerste geschapen mens, Adam.

Laten we op dit punt even recapituleren. God is de Schepper en Opperste Heerser over Zijn gehele schepping. Op de troon van de aarde had Hij de aartsengel Lucifer geplaatst om de regering van God waar te nemen. Gods regering berust op Gods wet. Gods wet is een levenswijze, de levenswijze van onbaatzuchtige liefde. Gods regering werd verworpen door Lucifer, die Satan werd, en Satan heerste met de tegengestelde levenswijze: opstandigheid, egoïsme en conflicten.

Adam, de eerste geschapen mens, kreeg de gelegenheid om door gehoorzaamheid aan God en totale onderwerping aan de wet van God en aan Gods regering eeuwig goddelijk leven te ontvangen. Hij had Satan op de troon van de aarde kunnen vervangen. Hij wees echter de regering en levenswijze van God af. Bijgevolg bleef Satan op de troon waarop hij tot op de huidige dag nog steeds regeert. Adam en de mensheid werden gekidnapt, verleid tot de egocentrische, vijandige levenswijze van Satan. Daarop sloot God de boom des levens en de Heilige Geest af totdat Jezus Christus, de tweede Adam, zou overwinnen en Satan op de troon van de aarde vervangen. Bij Zijn eerste komst op aarde, als de mens Jezus, kwam Christus, niet om de troon te bemachtigen, maar om Satan te overwinnen, zich te kwalificeren om hem op de troon te vervangen en tevens om de gekidnapte wereld met Zijn vergoten bloed los te kopen.

Maar waarom bestaat dan de Kerk? Christus kwam ook om uit Satans wereld bepaalde met zorg gekozen mensen te roepen. Deze mensen moeten zich van Satans weg afkeren naar de weg van Gods wet en zich kwalificeren om met Christus te regeren, wanneer Hij komt om Satan op de troon van de aarde te vervangen. Degenen die in de Kerk worden geroepen worden niet louter voor behoud en eeuwig leven geroepen, maar om de weg van Gods regering te leren en goddelijk karakter te ontwikkelen gedurende dit sterfelijke leven in het tijdperk van de Kerk.

Het oudtestamentische Israël ontving zeven jaarlijkse feesten, die voor eeuwig werden ingesteld. De ware betekenis ervan is lang een diep verborgen mysterie gebleven. Ze beelden Gods verlossingsplan uit—het goddelijke plan waardoor God Zichzelf vermenigvuldigt. Het Pascha beeldt de dood van Christus uit als betaling voor de straf op de zonden waarvan de mens zich bekeert. De zeven dagen van het Feest der Ongezuurde Broden zijn een beeld van de Kerk die uit de zonde komt, evenals Israël uit Egypte kwam. De Pinksterdag, oorspronkelijk het Feest der Eerstelingen geheten, beeldt de Kerk uit in de hoedanigheid van de eerste verwekte kinderen van God uit het tijdperk van de Kerk. Het Trompettenfeest schildert de wederkomst van Christus om de troon van de aarde over te nemen en over alle naties te regeren. De Grote Verzoendag tekent de verwijdering van Satan. Het Loofhuttenfeest beeldt het duizendjarige bewind van Christus en de geboren kinderen van God uit. De Laatste Grote Dag verbeeldt het laatste oordeel dat in hoofdstuk zeven zal worden behandeld. Nu terug naar het onderwerp van dit hoofdstuk, de Kerk.

De Kerk als instituut

Wat is de Kerk? Waarom is de Kerk er? De Kerk als instituut lijkt in eerste instantie misschien geen mysterie. De hedendaagse Westerse wereld neemt het feit van het bestaan van kerken eenvoudig als gegeven, als een onderdeel van het geciviliseerde leven van de wereld.

WAAROM bestaat de Kerk als instituut in de wereld? WAAROM ontstond het en met welk doel?

Als u dit vraagt aan mensen in de niet-christelijke wereld, waar men andere religies aanhangt, zouden zij vermoedelijk geen antwoord hebben. Zij weten weinig over de Kerk. Degenen in de meer modernistische en liberale kringen van het traditionele Christendom zouden waarschijnlijk zeggen dat de Kerk alleen bestaat als een emotionele steun, die een psychologische invloed heeft op diegenen die niet de evolutie-theorie hebben geaccepteerd in het moderne hoger onderwijs.

Als u het vraagt aan mensen die een van de evangelische Christelijke denominaties volgen, zouden zij ongetwijfeld zeggen dat de Kerk Gods instrument is in Zijn poging de wereld te redden van een eeuwig hellevuur. Deze mensen gaan ervan uit dat de Kerk een soort zielenreddende instelling is om mensen te „behouden.” Als de Kerk tot bestaan kwam als instrument om „mensen te behouden”, dan vraag ik met welk middel God mensen probeerde te behouden voordat Christus de Kerk oprichtte. Jezus kwam pas 4000 jaar na Adam en de eerste zonde. Als God bezig is en was om de wereld te bekeren, welk middel heeft hij dan gedurende die 4000 jaar tussen Adam en Christus gebruikt? Zoals wij in hoofdstuk drie hebben gezien sloot God bij de grondlegging van de wereld de boom des levens af. De Heilige Geest en behoud waren gedurende al die jaren voor de wereld afgesloten.

Gezien de feiten die de Almachtige God in Zijn Woord heeft geopenbaard, de feiten die in de voorgaande hoofdstukken zijn behandeld, zijn al die veronderstellingen verkeerd. Ze geven alleen een schreeuwend getuigenis van het feit dat in Openbaring 12:9 tot uitdrukking komt: dat de gehele wereld door Satan de duivel is misleid. Het verstand van de mensen is verblind voor de waarheid over Gods plan met de mensheid, zoals in 2 Corinthe 4:3-4 wordt verklaard.

Het bestaan van de Kerk begint nu dus inderdaad een mysterie te worden voor bijna iedereen op deze aardbodem.

Het nieuws betreffende een of andere kerk vinden we herhaaldelijk in de krant en in de nieuwsuitzendingen. De mensen denken bij een kerk aan een gebouw op een nabijgelegen hoek, of misschien aan een of andere denominatie uit het nieuws, maar het zou niet bij hen opkomen om het feit van het bestaan ervan als een mysterie te beschouwen. Maar als we vragen waarom er kerken bestaan en hoe de Kerk als instituut in het leven geroepen werd—wat het doel van haar bestaan is en of het wat uitmaakt bij welke kerk u behoort—ja, dan wordt het inderdaad een mysterie. De gemiddelde mens heeft er geen antwoord op.

De feiten van de oorsprong en het doel van de Kerk worden geopenbaard in dat uiterst mysterieuze boek: de Bijbel. Het verklaren hiervan kost wellicht meer bladzijden dan het verklaren van een der andere onderwerpen. 

Wordt vervolgd …

Moa Ad Nl