Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie Van De Kerk

nina8/iStock

Het Mysterie Van De Kerk

De Sleutel van David (Transcript)

Gegroet allemaal. Een van de grootste mysteries in het traditionele Christendom is: Waarom de Kerk? Waarom heeft Christus Zijn Kerk opgericht? Ik zeg u, het is een mysterie voor deze wereld.

Het zesde mysterie is “Waarom de Kerk?”, in Herbert W. Armstrongs boek Mysterie der Eeuwen. Ik heb al vijf van de zeven mysteries besproken. En vandaag wil ik me concentreren op de zesde – Waarom de Kerk? Dat moet toch zeker heel belangrijk voor ons zijn. En ik zeg u; dit is uiterst belangrijk voor Jezus Christus. Hij moest Zijn eeuwig leven riskeren om Zijn Kerk op te richten. Zo hoog was de inzet!

Let op Mattheus 16:18; ik zal een deel van dit vers lezen. Christus zei: “Ik zal mijn gemeente bouwen en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen.” ‘Ik zal Mijn Kerk bouwen en de poorten van de hel, oftewel Hades, zullen haar niet overweldigen.’ Dat is nog eens een uitspraak van Christus. Hij vertelt ons; ‘Kijk, Ik zal het opbouwen en het zal nooit sterven. Het zal nooit vergaan.’

Als u de Bijbel leest dan weet u dat het spreekt over de Kerk die een kleine kudde is, en dat op zich vertelt u al waarom de Kerk een mysterie is voor deze wereld. Dat is op zichzelf al een onthullende uitspraak. Maar de meeste mensen in deze wereld herkennen die Kerk niet. Misschien is een van de redenen dat het zo klein is, vergeleken met andere kerken. Maar Christus kwam naar deze aarde, en een van de belangrijkste redenen was om Zijn Kerk op te richten.

Ik wil u een aantal van de meest diepzinnige uitspraken voorlezen, uit het boek van Herbert W. Armstrong Mysterie der Eeuwen. Ik bedoel dat ze echt heel diepzinnig zijn. En ik geloof dat wij hier allemaal heel diep over na zouden moeten denken.

Want waarom is Christus gekomen? Hij moest ten eerste komen “om zich te kwalificeren waar de eerste Adam faalde, teneinde de voormalige aartsengel Lucifer op de troon van de aarde te vervangen en als regering van God te regeren. Hij kwam 2), om de toekomstige vestiging van het Koninkrijk van God aan te kondigen en dit profetische goede nieuws (evangelie) aan Zijn gekozen aankomende apostelen te onderwijzen. Hij kwam 3) om als onze directe Schepper de straf voor onze zonden op zich te nemen door Zijn dood aan het kruis, opdat wij aan die komende wereld deel zouden hebben. En Hij kwam 4) om door God uit de dood te worden opgewekt, waardoor eeuwig, goddelijk leven mogelijk zou worden voor het volk van God en na Zijn wederkomst voor allen die willen, voor iedereen van de hele mensheid die ooit op deze aarde heeft geleefd. En Hij kwam 5) om Gods Kerk op te richten, en de Kerk op te leiden om te regeren onder Hem.”

“Toen Jezus ongeveer 30 jaar oud was, was Hij gereed een begin te maken met het kiezen van Zijn apostelen en hun Zijn boodschap van God voor de mens – Zijn Evangelie – bekend te maken en te onderwijzen.” Let op dit belangrijke punt. “Maar eerst was het noodzakelijk dat Hij zich zou kwalificeren om Satan te vervangen en het Koninkrijk van God op te richten, door de duivel te overwinnen.” Dat is een geweldige uitspraak!

“Dit was wellicht de belangrijkste, gewichtigste, de meest beslissende confrontatie en strijd die ooit in het universum heeft plaatsgevonden.” Dus hij zegt eigenlijk: “Kijk, ik wil de apostelen niet eens onderwijzen of hen deze boodschap geven en dat alles, voordat ik eerst kwalificeer om Satan op zijn troon te vervangen.”

Dat is begrip dat we allemaal nodig hebben. Want als Hij Satan niet had overwonnen, als Hij niet van Satan had gewonnen, dan was het voor ons allemaal voorbij geweest, en ook voor Hemzelf. Hij kon niet zondigen en tegelijkertijd onze Verlosser zijn.

Maar laat me u dit vertellen: Satan wist dat hij op het punt stond de strijd met Jezus Christus aan te gaan. En het ging erom of hij van zijn bestuur over de aarde onttroond zou worden, waar hij nu nog over heerst zoals 2 Corinthiërs 4:4 ons laat zien. Maar Christus vastte gedurende 40 dagen en nachten. Dat is erg lang om zonder voedsel en water te doen. Dus Satan wist dat hij daarover moest praten om te proberen Hem te verzwakken.

De meest kwetsbare geestelijke zwakheid is natuurlijk ijdelheid. Let erop wat Satan tegen Christus zei in Mattheus 4:3: “Als.” Satan spotte met Christus, “Als” Let op het woord “Als”, “Als U Gods Zoon bent.” Een normaal mens zou zeker geantwoord hebben: “Nou dat is beledigend van hem om te zeggen. Hoe bedoel je, ALS ik de Zoon van God ben?” Maar Jezus antwoordde niet op die manier. Hij was geestelijk perfect.

Als we iets verder lezen heeft hij het over brood en het water en hij zegt: de Zoon van God kan wonderen doen dus bewijs aan mij dat je de Zoon van God bent! Met andere woorden “Als U Gods Zoon bent, zeg dan dat deze stenen broden worden.” Dat is wat hij zei. “Als U Gods Zoon bent.” Hij bleef op dat punt hameren, om te proberen Christus via ijdelheid te bereiken. Maar het werkte totaal niet omdat Christus perfect was.

Kijk naar vers 4: “Maar Hij antwoordde en zei: Er staat geschreven: De mens zal niet van brood alleen leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt.” Dus Satan had gefaald. En toen nam Satan Christus mee naar Jeruzalem bovenop een van de hoge torens van de tempel.
Hij zei opnieuw: “Als U Gods Zoon bent”, Vers 6: “Als U Gods Zoon bent” voor de derde keer, en hier is het Schriftgedeelte dat hij citeerde: “werp Uzelf dan naar beneden, want er staat geschreven dat Hij Zijn engelen voor U bevel zal geven, en dat zij U op de handen zullen dragen, opdat U Uw voet niet misschien aan een steen stoot.”

Nu hij paste dit verkeerd toe, verdraaide de betekenis. Kijk, Satan doet dit de hele tijd bij mensen in deze wereld. Hij past de Bijbelverzen verkeerd toe en we moeten heel dichtbij God staan om te kunnen zien wat hij doet. We moeten de geest van Christus in ons laten leven zodat we kunnen reageren zoals Christus dat deed. Dat is wat we zouden moeten doen, en dat is de enige manier waarop we kunnen slagen.

Let nu op vers 7 van Mattheus 4: “Er staat eveneens geschreven: U zult de Heere, uw God, niet verzoeken.” Dat wordt ook geciteerd in Deuteronomium 6:16. Is het niet geweldig dat Jezus Christus hem met Bijbelteksten weerwoord gaf– en in dit geval vanuit het Oude Testament. En Hij zei in vers 4 dat je bij elk woord van God moet leven! Hij heeft het voorbeeld aan ons gegeven! Dat betekent dat we het Oude en het Nieuwe Testament kunnen gebruiken.

Vers 8. “Opnieuw nam de duivel Hem mee, nu naar een zeer hoge berg,” en let erop wat hij zei. Hij liet hem alle koninkrijken van de aarde zien. Hij zei: “dit alles zal ik U geven, als U knielt en mij aanbidt.” Let erop dat Jezus Christus niet ontkende dat al deze naties onder Satan de Duivel staan, omdat hij de god van deze wereld is. Maar Jezus Christus wist dat Hij iets meer dan 1900 jaar later over de aarde zou gaan regeren. Maar dan in vers 10 kunt u zien hoe Hij Satan de Duivel aanpakte en Hij beval Satan: “Ga weg Satan!”
“Ga weg” zei Hij tegen Satan, “Ga hier weg!” En Satan droop af, omdat hij wist dat hij de autoriteit van God moest gehoorzamen. God is altijd meester over Satan!

Hij had hier een taak te vervullen. Let op nog ander een citaat. “Jezus Christus, de tweede Adam, had Zich gekwalificeerd! Tot op dat moment kon nooit het goede nieuws van het komende Koninkrijk van God aan de wereld worden aangekondigd.” Met andere woorden, Hij moest de duivel overwinnen, Hij moest hem overwinnen voordat Hij Satan kon vervangen op zijn troon. Hij heeft zich daar op dat moment gekwalificeerd.

Hij geeft nu Zijn Kerk nog een paar duizend jaar om zich ook te kwalificeren, op dezelfde manier zoals Christus deed. Alleen is het niet zo’n titanenstrijd als die van Christus met Satan. De paragraaf concludeert: “Nu had de Zoon van God Satan weerstaan en overwonnen, nu had Hij zich gekwalificeerd om op de aarde Gods regering weer in te stellen en het Koninkrijk van God op te richten! Maar nu moet de Kerk zich eveneens kwalificeren om met Hem te regeren!”

Ah, dus de Kerk moet zich kwalificeren om met Christus te regeren! Christus moest Zich kwalificeren om Satan op zijn troon te vervangen. U en ik moeten ons kwalificeren om die troon met Hem te delen voor Zijn wederkomst. En wij zullen ook koningen en priesters worden, net zoals Christus een koning is.

Ik denk dat het gewoon geweldig is dat opeens, nadat Hij Satan had overwonnen en gekwalificeerd had om hem op zijn troon te vervangen, Hij vervolgens het evangelie kon verkondigen, het goede nieuws van het komende Koninkrijk van God. Dat deze kwaadaardige wereld op het punt staat te eindigen, het ligt in de nabije toekomst! Het staat op het punt the gebeuren!

Het verkondigen van het evangelie van Jezus Christus begon na deze enorme strijd. Dit staat in Markus, let op wat Christus zegt: “Het begin van het Evangelie van Jezus Christus, de Zoon van God.” Jezus ging naar Galilea en “predikte (verkondigde, onderwees) het Evangelie van het Koninkrijk van God, en Hij zei: De tijd is vervuld en het Koninkrijk van God is nabijgekomen, bekeert u en geloof het Evangelie.”

Maar de mensen begrijpen tegenwoordig niet eens wat bekering is. Zij begrijpen niet eens wat het Evangelie is; het is een mysterie. En de Kerk is ook een mysterie. Maar let op wat Christus zegt dat die Kerk moet doen. Het moet dat Evangelie verkondigen. En realiseer u dat Christus zich nu heeft gekwalificeerd en Hij elk mens dat ooit geleefd heeft de kans zal geven om voor eeuwig in Zijn Familie te zijn. Dat is waar het plan van de Heilige Feestdagen om draait, dat is wat het u leert. Als u ons boekje over de Heilige Dagen niet heeft, vraag dit dan aan, want daarin wordt dit allemaal aan u uitgelegd.

Kijk naar wat er gezegd wordt in Openbaringen 3:21. Tegen de Kerk van deze 20ste eeuw zei Christus dit: “Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, zoals ook Ik overwonnen heb, en Mij met Mijn Vader op Zijn troon gezet heb.” Dat is vers 21 van Openbaringen 3. Hij zei, Kijk. U moet overwinnen zoals ik ook overwonnen heb. Ik moest Satan, de god van deze wereld, overwinnen en als u met Mij op die troon gaat regeren dan moet u hem ook overwinnen.

Er is een taak voor deze Kerk van God. De Kerk voedt de kudde. En zij moeten Satan de duivel, de almachtige god van deze wereld, overwinnen. Nu, dit is een mysterie voor deze wereld. Het is een mysterie. Er staat in Openbaringen 5:10 dat wij koningen en priesters zullen worden. Er staat ook in Openbaringen 1:6 dat wij reeds koningen en priesters zijn, in embryo: Indien we God volgen.

Met andere woorden, we zullen boven de Kerk en de Staat staan. Ik bedoel, we zullen over alles regeren. En Christus zei dat u samen met Hem deze wereld zult regeren met een ijzeren staf. Met andere woorden, met echte autoriteit en echt bestuur omdat we moeten. Want als we met Christus gaan regeren, moeten we leren hoe we dat moeten doen; hoe we mensen onderwijzen in liefde, maar ook met een zekere mate van autoriteit, wanneer we goddelijke wezens worden net zoals Christus nu al God is.

Dus Jezus Christus staat op het punt terug te keren. En wij bereiden onszelf voor. En we zullen gedurende duizend jaar met Hem over deze wereld regeren indien we ons kwalificeren. Indien we onszelf voorbereiden om de Bruid van Jezus Christus te worden. Dat is waar dit allemaal om gaat! Maar hoeveel mensen kent u, die dit werkelijk begrijpen? Er staat in Johannes 7 dat er een tijd komt dat God het verstand van iedereen in de wereld zal openen. Dat is echter vandaag nog helemaal niet het geval.

Het is een ongeëvenaarde eer om met Jezus Christus te mogen regeren. We moeten zijn waar de kerk van Christus, of God’s Kerk, is, om daar gevoed te worden en ons voor te bereiden op die geweldige verantwoordelijkheid! Het is ronduit onvoorstelbaar!! Maar het is werkelijkheid, meer werkelijk eigenlijk dan wat u in deze wereld ziet. Het is een mysterie voor deze wereld. Wij zullen voor eeuwig koningen en priesters zijn. Dat zal allemaal alleen gebeuren als we gevoed en gelaafd worden door de ware Kerk van God. Dus we moeten daar voorzichtig mee zijn.

We begrijpen toch vast en zeker dat je geen koning of priester kan worden zonder voorbereiding en zonder te kwalificeren. Als Christus zich moest kwalificeren om Satan te vervangen op zijn troon, geldt dat ook niet voor ons?

Dus het woord ‘Kerk’ komt van het Griekse woord ‘ecclesia’, en het betekent ‘uit-geroepenen.’ Christus moet ons roepen en ons de gedachten van Christus geven (Filippenzen 2:5). En in 2 Korinthe 4:4 staat dat Satan de gedachten heeft verblind van de ongelovigen. Hij heeft hen verblind! Hij heeft deze geweldige, kostbare waarheid van God een mysterie gemaakt. Ze begrijpen het niet.

U kunt Mattheus 24:14 lezen. Ik zal het u snel voorlezen. “En dit Evangelie van het Koninkrijk zal in heel de wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken; en dan zal het einde komen.” Wat zegt Christus hier eigenlijk? Men begrijpt dit vers niet, zeg ik u. Denk erover na!

Het Evangelie werd over heel de wereld verkondigd in dat eerste tijdperk. En nu zegt Christus dat het vóór de eindtijd niet opnieuw gepredikt wordt. Als u het over heel de wereld opnieuw verkondigt ziet worden, dan zal het de eindtijd zijn. Als het gebeurde in 1100 of in 700 of in 1800, dan zou het einde toen gekomen zijn. Maar Hij zegt dat het Evangelie niet gepredikt is vanaf, laten we zeggen ongeveer 50 na Chr. tot 1953 om precies te zijn. Dat kunnen we u bewijzen. Dat is een krachtige uitspraak die mensen niet begrijpen.

Kijk, het Evangelie is niet over de wereld verkondigt omdat het, nogmaals, een mysterie is voor deze wereld. Zij weten niet wat het is, en ik zal meer hierover uitleggen in het laatste programma volgende week.

“Een feit dat de lezer zal onthutsen is dat het evangelie van Jezus Christus vanaf omstreeks 50 n.Chr. tot het jaar 1953 niet aan de wereld is verkondigd.” Ziet u, al deze kostbare waarheid was verborgen voor de wereld door Satan de duivel, waarover ik u eerder vertelde. U kunt Galaten 1:6-7 lezen waar Paulus geschokt was dat de leden van de Kerk zich al van God hadden afgekeerd. Pas ongeveer 20 jaar nadat zij de waarheid hadden gekregen, keerden zij zich al af van God. Het is een strijd! U moet de duivel overwinnen.

Ik zal u hier een aantal opmerkingen geven van mensen in de wereld die u vertellen dat er iets gebeurde, laten we zeggen aan het einde van die eerste eeuw. Zelfs de wereld kan dit zien in de geschiedenisboeken van deze wereld, in ieder geval een deel ervan.

Hier is “Verval en Ondergang van het Romeinse Rijk” waarin staat:
“De schaarse en verdachte gegevens over de kerkelijke geschiedenis stellen ons zelden in staat de donkere wolk die over de eerste eeuw van de Kerk hangt te verdrijven.” “Ik heb dit vaak de verloren eeuw genoemd” zei dhr. Armstrong.
En verder: “Een handboek van Kerkgeschiedenis schreef: “De dertig jaar na het afsluiten van de nieuwtestamentische canon en de verwoesting van Jeruzalem zijn in waarheid de meest duistere in de geschiedenis van de Kerk.”

Ziet u, de mensen kunnen dit wel zien. Wat gebeurde er daarna?

“In Lectures on Ecclesiastical History schreef William Fitzgerald: „Over deze overgangsperiode, die onmiddellijk volgt op het tijdperk dat terecht apostolisch wordt genoemd, hangt een grote duisternis…” Wat gebeurde er? Er zijn er verschillende die ik u zou kunnen voorlezen. Maar het Romeinse Rijk regeerde in die periode, en er was iets vreselijks aan de gang. Zelfs de geschiedenis, de geschiedenis van de Kerk werd uitgewist, en het grootste deel. En dat is eveneens een mysterie. Dat is hoeveel mysterie er is in deze wereld.

Johannes kwam hier in zijn brieven op terug en legde ons die hele geschiedenis uit. En dat is echt de belangrijkste plek, en vrijwel de enige plek, waar u hier iets over zult vinden. In een paar andere geschriften van Johannes vindt u hier en daar een beetje. Maar Johannes heeft het in zijn brieven heel goed uitgelegd. Als u daarover wilt lezen kunt u dit lezen in mijn boekje Het Laatste Uur .

God heeft Zijn Kerk een tweeledige verantwoordelijkheid gegeven – om de Evangelieboodschap te verkondigen; om God’s boodschap aan deze wereld te verkondigen. In dit tijdperk betekent dat “opnieuw profeteren”, maar dat omvat ook het Evangelie. En Hij zei eveneens “Voedt mijn schapen.” Er moet iemand zijn die het verkondigt, zegt God. Maar als er geen mensen zijn die deze persoon ondersteunen, dan kan hij niet zo heel veel doen! Het is een teaminspanning!

De Kerk wordt het Lichaam van Christus genoemd, en hoort te functioneren volgens de geest van Christus. Zo zou het moeten gaan.
Ik wil nog een citaat aanhalen dat volgens mij erg krachtig is.
Een Duitse theologische school deed deze uitspraak over die obscure eeuw in de geschiedenis van de Kerk: “‘In die periode was er een gewelddadige twist gaande tussen twee evangelies. Sommigen wilden het Evangelie van Christus; dat betekent hetzelfde evangelie dat Christus predikte, het Evangelie van het Koninkrijk. En anderen wilden een Evangelie over Christus’. Welke denkt u dat gewonnen heeft?”

De Bijbel geeft het antwoord. Laat me lezen waar het staat geprofeteerd, waar Christus Zelf profeteerde wat er zou gebeuren in deze eindtijd in het bijzonder. Kijk naar vers 3 van Mattheus 24: “Toen Hij op de Olijfberg zat, gingen de discipelen naar Hem toe toen zij alleen waren, en zeiden: Zeg ons, wanneer zullen deze dingen gebeuren? En wat is het teken van Uw komst en van de voleinding van de wereld?” Of van dit tijdperk. Dus ok, ze wilden een teken. ‘Geef ons een teken. Wat gaat er gebeuren?’

Let op vers 4: “En Jezus antwoordde en zei tegen hen: Pas op dat niemand u misleidt. (5) Want velen zullen komen onder Mijn Naam en zeggen: Ik ben de Christus; en zij zullen velen misleiden.” Ze zullen velen misleiden. Dat is een fenomenale profetie, en hier is een belangrijke reden waarom de Kerk een mysterie is voor de mensen. Zij kozen een boodschap over Jezus Christus. Zij kozen niet de boodschap van Jezus Christus. Hij is het Woord. De Bijbel is Zijn Woord. Het is Christus op papier!

God vertelt ons dat als we het mysterie willen verwijderen, we moeten leven volgens elk Woord van God! Niet alleen maar praten over de persoon Christus en Christus accepteren of wat ze dan ook tegen u zeggen; maar we moeten Zijn Woord houden, Zijn boodschap, en leven volgens elk woord van dat boek, van de Bijbel, of van Christus op papier. Dat is waar Hij het over heeft.

U kunt 1 Corinthiërs 15:50 lezen waar gezegd word dat vlees en bloed het Koninkrijk van God niet kunnen beërven. Het Koninkrijk van God is niet de Kerk. Dit is iets geestelijks. Het is een Familie waarin we geboren kunnen worden als we gekwalificeerd zijn. En Christus helpt ons om nu te kwalificeren als we dat willen.

Tot volgende week, dit is Gerald Flurry, tot ziens vrienden.