Ontvang elke werkdag een gratis nieuwsbrief in uw inbox - de Trompet Brief.

200429 biological%20war gettyimages 1146363525

FABIAN SOMMER/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Het coronavirus en de dreiging van biologisch terrorisme

De chaos veroorzaakt door de coronavirus pandemie laat zien hoe destructief een biologisch wapen kan zijn.

Het coronavirus heeft de wereld tot stilstand gebracht. Het heeft onze economieën meer schade berokkend en meer angst veroorzaakt dan de aanslagen van 9/11 of welke terroristische aanslag ook. Hoogstwaarschijnlijk zijn er zowel malafide regimes als terroristische organisaties die heel goed opletten tijdens deze crisis.

Sommigen waarschuwen dat we voorbereid moeten zijn op de mogelijkheid dat menselijk gefabriceerde biowapens op grote schaal worden gebruikt. Als een virus zoveel problemen kan veroorzaken wanneer het minder dan 1 procent van de geïnfecteerden doodt, wat zou er dan gebeuren met een echte plaag? Wat als er een virus was dat zo besmettelijk was als het coronavirus, maar met de dodelijkheid van ebola of de pokken?

Misschien bestaat zo’n virus al, of veel van dergelijke virussen, bevroren en opgeslagen in overheidslaboratoria over de hele wereld, gemaakt als biowapens of als verdediging ertegen.

Geen enkele grootmacht heeft sinds de Eerste Wereldoorlog een biowapen gebruikt. Tegenwoordig hebben de meeste landen het verdrag ondertekend dat deze wapens verbiedt; hoewel verschillende landen desondanks nauwelijks verholen wapenprogramma’s zijn blijven onderhouden. China wordt erkend als de wereldexpert op het gebied van onderzoek naar biowapens, maar andere landen waarvan bekend is dat ze experimenten uitvoeren, zijn Rusland, Noord-Korea en Iran.

Noord-Korea alleen al is in staat om een ​​ton biowapens per jaar te produceren, volgens een rapport van het Belfer Centre te Harvard. Het heeft op zijn minst 13 ziektekiemen ingezet, waaronder miltvuur, gele koorts, tyfus, botulisme, pokken en de builenpest.

Per kilogram gemeten zijn veel biowapens dodelijker dan kernwapens. Zelfs een luttele liter miltvuur zou elke mens op aarde kunnen doden. Ze kunnen op kleine schaal worden vervaardigd voor een fractie van de kosten van een enkele waterstofbom, en eenmaal ingezet, is er geen manier om de schade te beperken.

In de nasleep van de uitbraak van het coronavirus deden geruchten de ronde dat het mogelijk was ontsnapt uit een laboratorium van het Wuhan Institute of Virology. Ongeacht of dit waar is, heeft deze mogelijkheid een enorme kwetsbaarheid in de nationale veiligheid blootgelegd.

Greg Sheridan, buitenlandredacteur van de krant Australian, schreef: "De covid-19-crisis toont aan iedereen - aan strategische concurrenten, ambitieuze landen en zelfs aan terroristen - de verbazingwekkende omvang van de haalbare schade." Het coronavirus zou ervoor moeten zorgen dat een wereld die niet voorbereid is op een biologische noodsituatie wakker wordt geschud.

In het verleden zijn er twee beperkende factoren geweest voor elk land dat biologische wapens overweegt: ten eerste zou het, indien betrapt, verwoestende vergelding ondergaan; ten tweede is er het gevaar dat het zijn eigen mensen besmet.

Dit tweede punt speelt mogelijk geen rol meer.

De moderne biotechnologie heeft de laatste jaren aanzienlijke stappen gezet, waardoor 'specifieke etnisch-genetische aanvallen' mogelijk zijn. Met behulp van crispr-technologie voor het bewerken van genen, kunnen virussen nu worden omgebouwd om specifieke rassen of groepen mensen aan te vallen. Sommige deskundigen zijn van mening dat terroristen in de toekomst eerder voor bioterrorisme zullen kiezen dan voor kernwapens. Met een designerwapen kan een terroristische staat zijn vijand verwoesten met minimale kosten voor de eigen bevolking. De pandemie van het coronavirus valt iedereen lukraak aan, maar de volgende ramp kan een berekend instrument tot genocide zijn.

Met een genetisch gericht wapen blijft alleen de dreiging van vergelding een afschrikmiddel. Het is dwaas om aan te nemen dat een land nooit een biowapen zou gebruiken dat uitsluitend op zelfbehoud is gebaseerd, vooral als het reeds heeft bewezen bereid te zijn om voor de zaak te sterven. De Islamitische Republiek Iran is bijvoorbeeld van mening dat wereldwijde vernietiging de komst van haar versie van de Messias zal inluiden, ongeacht of het land deze oorlog wint.

Tijdens de Koude Oorlog bedacht de Sovjet-Unie de uitdrukking Mertvaya Ruka, of 'Dode Hand'. Het met die naam bedachte doem-mechanisme was ontworpen om kernraketten te lanceren in geval van een Amerikaanse aanval. De aanval zou onmiddellijk en automatisch zijn; zonder een directe opdracht om de lancering te stoppen, was er geen manier om dit te voorkomen. Dit soort strategie garandeert wederzijds verzekerde vernietiging. Voor een kleinere en zwakkere natie of terroristische organisatie zal de "Dode Hand"-strategie hoogstwaarschijnlijk biologisch zijn.

Biowapens zijn niet langer alleen maar sciencefiction.

Eric Mandel, directeur van het Middle East Political Information Network, schreef: "Onze achilleshiel zal ons geheugenverlies zijn, aangezien mensen van nature gemakzuchtig zullen worden wanneer toekomstige waarschuwingen niet zullen uitkomen, wat op zijn beurt onze waakzaamheid de komende jaren zal doen afnemen."

Als het stof van de huidige crisis zal zijn neergedaald, zal de wereld meer dan ooit ontvankelijk zijn voor wereldwijde pandemieën en misschien nog wel meer voor de groeiende dreiging van biologische oorlogvoering. Deze wankele wereld wordt met de dag instabieler, maar u hoeft u geen zorgen te maken of bang te zijn voor de toekomst. Lees ons artikel "Coronavirus: How Should You Respond?”- het geeft u de hoop, bemoediging en zekerheid die u nodig hebt in deze moeilijke tijden.

Four Ad