Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het blootleggen van het oude Jeruzalem!

ISTOCK.COM/EDB3_16

Het blootleggen van het oude Jeruzalem!

In de afgelopen 50 jaar hebben zich in het oude Jeruzalem prachtige ontwikkelingen voorgedaan. Ik geloof dat er nog veel te ontdekken en te bereiken valt.

Toen de Zesdaagse Oorlog eindigde op 10 juni 1967, kreeg Israël de controle over een aantal historisch en strategisch cruciale gebieden. Van al het land dat het verwierf, was er geen belangrijker dan het betrekkelijk kleine stuk grond aan de zuidoostkant van de Oude Stad.

Voor het eerst sinds het in 1948 een soevereine natie werd, had de natie Israël de controle over het oudste, belangrijkste land – het hart van de Joodse geschiedenis: het oude Jeruzalem!

De leiders van Israël waren erop gebrand om het nieuwverworven land te verkennen, vooral de geschiedenis die eronder lag. Veel van Israëls archeologen konden niet wachten om hun handen in het vuil te steken, om te beginnen met het verwijderen van millennia van puin en verval, in de hoop de oorspronkelijke stad Jeruzalem te onthullen.

In 1968, iets meer dan een jaar na de overwinning van Israël, begonnen er uitgebreide, meerjarige opgravingen op de Tempelberg. De opgravingen werden geleid door archeoloog en voorzitter van de Hebreeuwse Universiteit, Prof. Benjamin Mazar. Het nieuwe project maakte veel mensen in Israël en zelfs in de hele wereld enthousiast. Toen professor Mazar zijn "Tempelberg-team" begon samen te stellen, wilden vele universiteiten en organisaties uit de hele wereld graag meedoen. In december 1968, na talrijke ontmoetingen en bezoeken, sloten professor Mazar en de Hebreeuwse Universiteit een partnerschap met Herbert W. Armstrong en Ambassador College, een kleine hogeschool voor vrije kunsten met hoofdkantoor in Pasadena, Californië.

Directeur Armstrong was extatisch. Hij wist hoe uniek en speciaal deze kans was. In een brief aan zijn supporters schreef hij: "Ambassador College heeft zojuist de grote eer en verantwoordelijkheid gekregen om samen met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem deel te nemen aan de belangrijkste archeologische opgraving van onze tijd – om 3000 jaar geschiedenis bloot te leggen!"

Aangezien de opgravingen nog maar net waren begonnen, was de bewering dat 3000 jaar oude overblijfselen aan het licht zouden komen en dat dit de "belangrijkste archeologische opgraving van onze tijd" zou zijn, nogal gewaagd. Maar dhr. Armstrong bleek gelijk te hebben!

Ik bracht in maart een bezoek aan Jeruzalem en was in de gelegenheid om de Ophel en de Stad van David te bezoeken. Tijdens mijn bezoek bestudeerde ik en dacht ik na over de brief van de heer Armstrong uit 1968, en werd geraakt door de visie van deze man en zijn enthousiasme over het oude Jeruzalem. Ik werd ook getroffen door de nauwkeurigheid van zijn voorspelling: In de afgelopen 50 jaar is er, dankzij de inspanningen van organisaties als de Hebreeuwse Universiteit, de Israel Antiquities Authority en de City of David Foundation, een schat aan 3000 jaar oude overblijfselen blootgelegd.

En ik ben het met de heer Armstrong eens: de archeologie die in de Stad van David en op de Ophel plaatsvindt, is het belangrijkst! Er vinden veel andere belangrijke archeologische opgravingen plaats in Israël en zelfs elders in de wereld. Overal in Israël zijn getalenteerde archeologen bezig met een aantal cruciale opgravingen. Maar er is maar één oud Jeruzalem!

Sinds 2006 heeft het Herbert W. Armstrong College het voorrecht om de mantel van de heer Armstrong over te nemen en samen te werken met de Hebreeuwse Universiteit om de zoektocht naar het oorspronkelijke Jeruzalem voort te zetten. Onder leiding van de kleindochter van professor Mazar, wijlen dr. Eilat Mazar, hebben we opgravingen verricht in het noordelijke deel van de oude Stad van David en in de zuidoostelijke hoek van de Ophel, een gebied waar oorspronkelijk door Benjamin Mazar opgravingen werden verricht.

Wij zijn met Dr. Mazar in zee gegaan omdat wij geloven, net als de heer Armstrong en professor Mazar, dat het oorspronkelijke Jeruzalem niet alleen lag te wachten om te worden blootgelegd, maar ook werkelijk monumentale vondsten zou opleveren.

Veel moderne geleerden beweren dat koning David en koning Salomo onbetekenende stamhoofden waren; enkelen beweren zelfs dat deze mannen niet echt bestonden. Zij verwerpen volledig het Bijbelse verslag, dat zegt dat David en Salomo indrukwekkende koningen waren die grote bouwwerken in Jeruzalem bouwden, waaronder hun paleizen en de tempel. Je kunt over hun prestaties lezen in 2 Samuël 5 en 1 Koningen 5-8. Maar veel geleerden en archeologen geloven de Bijbel niet; sommigen noemen degenen die de Bijbel als een betrouwbare historische bron beschouwen "religieuze fanatici".

Dr. Eilat Mazar was geen religieuze fanaticus. Maar ze beschouwde de Bijbel als een legitiem historisch document, en ze gebruikte het veel bij het uitvoeren van archeologie. Wat was het resultaat? Eilat deed enkele van de grootste archeologische ontdekkingen ooit! Ze vond paleisachtige overblijfselen van zowel David als Salomo!

"Een zorgvuldig onderzoek van de Bijbelse tekst in combinatie met soms onopgemerkte resultaten van moderne archeologische opgravingen in Jeruzalem, stellen ons denk ik in staat om de plek van het paleis van koning David te lokaliseren," schreef Dr. Mazar in het januari-februari nummer van 1997 van Biblical Archaeology Review (BAR). Dit was een gewaagde bewering, maar ze werd gesteund door zowel de wetenschap als de Bijbel.

Eilat vervolgde: "Nog spannender is dat het in een gebied ligt dat nu beschikbaar is voor opgravingen. Als sommigen de hypothese die ik in dit artikel naar voren breng te speculatief vinden, dan is mijn antwoord eenvoudig dit: Laten we het uittesten zoals archeologen altijd proberen hun theorieën te testen – door opgravingen."

Ik verbaas me nog steeds over Dr. Mazar's dappere aanpak. In het BAR-artikel stond zelfs een grote rode pijl die wees naar de plek waarvan Eilat dacht dat het paleis daar te vinden was. En toch, hoe opwindend de suggestie ook was en hoe wetenschappelijk gefundeerd ook, duurde het nog 10 jaar voordat Dr. Mazar iemand vond om haar opgraving te financieren. In 2005, dankzij de vrijgevigheid van Roger Hertog, kon Eilat eindelijk beginnen met de opgravingen.

Vrijwel onmiddellijk begonnen zij en haar team met het blootleggen van een massief bouwwerk dat dateerde uit de periode waarin koning David leefde. (We hebben uitgebreid geschreven over de Grote Stenen Constructie; u kunt deze artikelen vinden op onze website, ArmstrongInstitute.org.) Wanneer men vandaag de Stad van David bezoekt, kan men de paleismuren zien die wij hebben blootgelegd; men kan het oude Jeruzalem zien en aanraken!

Na haar opgravingen in de Stad van David, richtte Eilat haar aandacht op het Ophel-gebied, dat slechts een paar honderd meter noordelijker ligt. Hier zette zij de opgravingen van haar grootvader voort. Ze verwachtte ook hier monumentale structuren te vinden. Waarom? Omdat de Bijbel vermeldt dat koning Salomo hier de tempel bouwde, zijn eigen paleis en het huis van het Woud van Libanon (zijn wapenkamer), alsmede andere belangrijke bouwwerken (1 Koningen 6-7). Dr. Mazar zou vaak verwijzen naar het Ophel-gebied als het koninklijke Salomo-complex.

We hebben Eilat geholpen met opgravingen op de Ophel vanaf 2009 tot haar laatste seizoen in 2018. Samen hebben we eeuwen van latere bewoning opgegraven en een massieve stadsmuur uit de 10e eeuw v.Chr. blootgelegd, evenals een enorm poortgebouw. Delen van deze structuren zijn meer dan 5 meter hoog, wat een bewijs is van het monumentale karakter van het bouwwerk.

Ter ondersteuning van Dr. Mazar en de Hebreeuwse Universiteit hebben we ook andere Bijbels belangrijke ontdekkingen gedaan, waaronder de zegelafdrukken van koning Hizkia en Jesaja. De Jesaja-bulla wordt nog steeds geanalyseerd; hoewel overtuigend, is het bewijs dat de bulla toebehoorde aan de profeet Jesaja niet absoluut sluitend. Maar op de Hizkia-bulla staat: "Van Hizkia, [zoon van] Achaz, koning van Juda."

Tot op heden zijn deze kleine artefacten van klei de enige zegelafdrukken die toebehoorden aan een Israëlitische of Judese koning en een profeet, die ooit zijn gevonden in gecontroleerde wetenschappelijke opgravingen. Nogmaals, u kunt meer te weten komen over deze vondsten op ArmstrongInstitute.org.

Het paleis van koning David, het koninklijke Jeruzalem van koning Salomo en de persoonlijke zegelafdruk van koning Hizkia en van Jesaja – dit zijn slechts een paar van de sensationele ontdekkingen van het oorspronkelijke Jeruzalem die 3000 jaar teruggaan – tastbare vruchten van Bijbelse geschiedenis die bezoekers van Jeruzalem nu kunnen ervaren.

Dr. Mazar sprak er vrij vaak met ons over dat het algemene publiek, de alledaagse, gewone mensen van Israël – niet de geleerden – de meeste waarde hecht aan het oude Jeruzalem en zijn Bijbelse geschiedenis. Deze visie om Israëls Bijbelse geschiedenis te delen met gewone mensen motiveerde ook professor Mazar, Herbert Armstrong en vroege leiders als voormalig president Zalman Shazar en de burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollek.

Het is moeilijk te geloven dat er 50 jaar zijn verstreken sinds de heer Armstrong en professor Mazar begonnen met hun opgravingen in het oude Jeruzalem. Samen hebben deze mannen geweldige archeologische opgravingen verricht rond de Tempelberg. Nog belangrijker is dat deze mannen de visie ontwikkelden en de basis legden voor het prachtige, cruciale werk dat nog steeds plaatsvindt in de Stad van David en op de Ophel.

In zekere zin begon het allemaal in 1968 met professor Mazar en Herbert Armstrong.

Dhr. Armstrong, Professor Mazar en Dr. Mazar zijn niet meer onder ons. Maar hun visie en nalatenschap blijven sterk. Ik geloof zelfs dat hun visie alleen maar sterker zal worden naarmate we verder gaan met opgravingen in de Stad van David en de Ophel. In de afgelopen 50 jaar hebben zich vele grote en prachtige ontwikkelingen voorgedaan in het oude Jeruzalem, en ik geloof dat er nog meer grote en prachtige ontdekkingen en prestaties in het verschiet liggen!

Nl Archaeology Thunders Behold Your God