Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Grootste fraude in de Duitse economische geschiedenis wordt nog groter

Wirecard AG by Victoria Huber is marked with CC BY 2.0.

Grootste fraude in de Duitse economische geschiedenis wordt nog groter

De Duitse en Russische geheime diensten en toenmalig bondskanselier Angela Merkel wisten waar Jan Marsalek, voormalig bestuurslid van Wirecard, zich schuilhield – en deden niets. Officieel zijn de Duitse politie en het openbaar ministerie van München al sinds 2020 op zoek naar deze man, die door de Duitse federale recherche (BKA) en Europol op de lijst van "meest gezochte personen" is gezet. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van miljarden dollars bij Wirecard en het daaruit voortvloeiende faillissement. Mevrouw Merkel, de huidige bondskanselier Olaf Scholz en de voormalige minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg hebben allemaal bijgedragen aan de opkomst van Wirecard tot de top van de Duitse zakenwereld, totdat het grootste schandaal in de economische geschiedenis van Duitsland losbarstte.

In 2020 kreeg ik een bericht dat ik wegens het faillissement van Wirecard mijn abonnementsrekeningen op een Duits tijdschrift in het buitenland niet meer met kredietkaart kon betalen – ik wist toen niet hoe groot dit schandaal zou worden. Sindsdien heb ik de naam Wirecard op persoonlijke kwitanties uit Singapore zien staan en gelezen over de wereldwijde betrokkenheid van de onderneming. Deze aanbieder van elektronische betalingen werd door de Duitse regering aangeprezen als het grootste Duitse succes op het gebied van startende ondernemingen.

Het succesverhaal van Wirecard eindigde toen het bedrijf insolventie verklaarde en aangaf dat de 2,1 miljard dollar aan contanten die het in jaarrekeningen had opgenomen, waarschijnlijk nooit hebben bestaan. Het bedrijf heeft blijkbaar rekeningen en verklaringen vervalst.

Men denkt dat Marsalek het brein achter deze fraude is.

Onderzoek van Bild heeft nu uitgewezen dat de Federale Inlichtingendienst (BND), ondergeschikt aan kanselier Merkel, op de hoogte was van Marsaleks schuilplaats in Moskou. Hij zou ongeveer 25 kilometer bij het Kremlin vandaan hebben gewoond, "bij de zetel van de Russische krijgsheer Vladimir Poetin," merkte Bild.de op. Sinds hij gevlucht is leeft hij onder de hoede van Poetins geheime dienst FSB.

De FSB van Poetin bood de Duitse inlichtingendienst zelfs een ontmoeting en een verhoor van Marsalek aan. Volgens informatie van Bild was de kanselarij van Merkel op de hoogte, maar ging zij niet in op het verzoek van de FSB.

De Duitse Bundestag leidde destijds zijn eigen onderzoekscommissie voor Wirecard, maar de man die als de link naar een sluitend onderzoek werd gezien, ontbrak. Guttenberg, die adviseerde en lobbyde voor Wirecard, bepleitte zijn onschuld voor de Bundestag. Markus Braun, de directeur van Wirecard, die een jarenlange gevangenisstraf riskeert, beweerde van niets te weten.

Merkel en Scholz, die hun regeringsmacht gebruikten om Wirecard in het buitenland te promoten, beweerden niet op de hoogte te zijn geweest van de frauduleuze activiteiten van het bedrijf. Bild speculeert dat Merkel het verhoor van Marsalek heeft geweigerd, omdat het slechte pers voor haar en Scholz zou zijn middenin het verkiezingsjaar 2021. Na de Russische inval in Oekraïne wordt de uitlevering van Marsalek als onhaalbaar beschouwd.

In 2020 vroeg Business Insider: "Maar waarom zouden Russische veiligheidsdiensten helpen bij de ontsnapping van een voortvluchtige fintech-executive?" Er zijn een paar intrigerende antwoorden. "Er zijn tal van redenen om betrokken te raken bij Wirecard," vertelde een Nederlandse functionaris aan Insider. "Russische functionarissen moeten altijd geld verplaatsen naar het Westen, en Wirecard haalde veel geld op, maar niet zoveel als ze investeerders vertelden."

Er zijn veel speculaties over de fraude waar Wirecard bij betrokken kan zijn geweest. Maar het zou ook kunnen verklaren waarom Duitsland zo terughoudend is om Oekraïne te helpen en zich tegen Rusland te verzetten. Zoals blijkt uit ons artikel "Germany's Phony War on Russia", werken de twee op veel te veel gebieden samen om hun partnerschap door een oorlog te laten verstoren. Het lijkt er ook op dat ze op de hoogte zijn van elkaars corruptie, waardoor er te veel ruimte is voor chantage.

Ik moedig u aan "Germany's Phony War on Russia" te lezen (alleen in het Engels verkrijgbaar) om meer te weten te komen over deze dubieuze relatie en waar deze volgens Bijbelprofetie toe zal leiden. 

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.