Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Gelooft u alles wat de profeten hebben gesproken?

iStock.com/DUNCAN1890/Julia Goddard/de Trompet

Gelooft u alles wat de profeten hebben gesproken?

De meeste mensen verwerpen Bijbelse profetieën. Jezus niet. Hij hekelde zelfs diegenen die er niet helemaal in geloofden!

Wat is een echte Christen? Iemand die Jezus Christus volgt. Een ware Christen volgt ook Zijn ware apostelen, profeten en andere leiders die naar Christus kijken.

Nadat Christus was gekruisigd en verrezen, verscheen Hij aan een groep Joden die Hem niet herkenden. Ze hadden het over de machtige woorden en daden van een profeet genaamd Jezus, die was gedood, maar wiens graf toen leeg bleek te zijn. Ze waren teleurgesteld omdat ze hadden gehoopt dat deze man zou opstaan ​​om het land Israël te redden. Ze begrepen het doel van de eerste komst van Christus niet, noch dat Hij niet zou regeren over Israël en alle andere naties tot aan Zijn Wederkomst.

Toen zei Christus iets heel belangrijks tegen hen: “En Hij zei tegen hen: O onverstandigen en tragen van hart! Dat u niet gelooft al wat de profeten gesproken hebben!” (Lucas 24:25).

Gelooft u alles wat de profeten hebben gesproken? Echt alles? Christus zei dat als we Hem willen volgen, als we ware Christenen willen zijn, we dat moeten doen. Toch bestempelen veel Christenen profetie als louter geschiedenis. Ze negeren de profetieën van het Oude Testament en van het Nieuwe Testament - inclusief de profetieën die Jezus Christus Zelf uitsprak! Degenen die de oudtestamentische profeten niet geloven, noemt Christus “onverstandigen” [= dwazen]! Christus hield zielsveel van de mensen tot wie Hij sprak, maar merk op hoe streng Hij hen terechtwees!

Profetieën over Jezus’ Eerste Komst

Jezus toonde vervolgens aan dat Zijn eerste komst profetieën vervulde. Hij moest eerst komen om zich te kwalificeren om Satan te vervangen, die momenteel de wereld regeert (2 Korinthiërs 4:4). “Moest de Christus dit niet lijden en zo in Zijn heerlijkheid ingaan?” (Lucas 24:26). Hij kwam als een mens, Hij leed, en Hij kwalificeerde zich om de glorie binnen te gaan, en de aarde en het universum voor altijd te regeren! En degenen die Hem vandaag volgen, zullen eveneens schitterende beloningen en geweldige glorie ontvangen.

“En Hij begon bij Mozes en al de profeten en legde hun uit wat in al de Schriften over Hem geschreven was.” (vers 27). Deze Joden kenden de Bijbelpassages over de eerste komst van de Messias niet. Dus Christus Zelf liet het hun zien en liet hen daarbij weten dat ze lui waren geweest in hun Bijbelstudie! Christus toonde Zijn liefde en vriendelijkheid door deze mensen urenlang te onderwijzen, maar Hij communiceerde ook Zijn frustratie met hen omdat ze hun Bijbel niet beter kenden (vers 29). Ze begrepen de leringen van de oudtestamentische profeten niet, anders zouden ze het verschil hebben geweten tussen de twee geprofeteerde verschijningen van Christus op aarde. Hij liet hun zien dat als ze de profeten van het Oude Testament zouden geloven, te beginnen met Mozes, ze zouden weten dat de Messias, de Christus, twee keer moet komen. Jezus zei: “Er staat geschreven: De mens zal niet van brood alleen leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt.” (Mattheüs 4:4). Hij citeerde het Oude Testament - Deuteronomium 8:3. En het Nieuwe Testament bestond nog niet, dus “elk woord dat uit de mond van God komt” verwees naar het Oude Testament. We moeten elk woord van God geloven zoals het ons door Zijn profeten is doorgegeven!

De profeet Mozes

De eerste profeet uit het Oude Testament is Mozes. Gelooft u alles wat de profeet Mozes schreef? De profeet Mozes schreef geschiedenis en profetie in het boek Genesis.

Hier is een duidelijke profetie die Mozes heeft opgetekend in Genesis 49:1: “Daarop riep Jakob zijn zonen en zei: Verzamel jullie, dan maak ik jullie bekend wat jullie in later tijd overkomen zal.” Deze profetie is, net als ongeveer 90 procent van alle Bijbelse profetieën, opgetekend voor vervulling in de laatste dagen! Dergelijke profetieën zijn relevanter dan ooit!

Mozes was een groot profeet - een van de grootste! Gelooft u wat hij over Adam en Eva schreef? Heeft God ze geschapen of evolueerden mensen uit dieren? Wat Mozes schreef is absoluut waar! Wat denkt u van wat hij schreef over de twee bomen – is dat slechts fantasie? Het is waar, en zeer relevant: het probleem met de wereld van vandaag is dat mensen geestelijk van de verkeerde boom eten - de boom des doods! Ze zouden geluk en vreugde en vrede kunnen hebben als ze zouden eten van de boom des levens waarover Mozes schreef.

Gelooft u Mozes en alles wat de profeten hebben gesproken? U moet wel als u Christus wilt volgen. Christus geloofde het zeker. In feite heeft God Adam en Eva door Hem geschapen.

Na de eerste vijf boeken van de Bijbel, geschreven door Mozes, een profeet, volgt het gedeelte van de Bijbel dat de vroege profeten wordt genoemd. Dit bestaat uit Jozua, Richteren, Samuël en Koningen. Hoeveel mensen geloven eigenlijk dat deze voormalige profeten profetieën bevatten? De Ferrar Fenton-vertaling zegt dat de boeken in de vroege profeten "de geschiedenis van Israël" zijn. Nee - het is eigenlijk geschiedenis en profetie - vooral profetie! Het is geschiedenis die profetie wordt - geschiedenis die werd georkestreerd en geïnspireerd door God Zelf om duidelijk te maken wat Hij op aarde aan het doen is! Mensen die denken zoals deze academici zijn “traag van hart om alles te geloven wat de profeten hebben gesproken”!

Een ander groot deel van de Bijbel, specifiek "de Profeten" genoemd, bevat langere boeken zoals Jesaja, Jeremia en Ezechiël, gevolgd door de 12 kortere boeken van de kleine profeten. Deze oudtestamentische boeken staan ​​vol met profetieën! En zelfs buiten de vroege profeten, grote profeten en kleine profeten, staan er nog meer profetieën in het Oude Testament.

Voor de eindtijd

Het boek Daniël is een cruciaal profetieboek en het is alleen geschreven voor deze eindtijd (Daniël 12:4, 9). Deze boodschap werd "geheim gehouden en verzegeld tot de tijd van het einde". Wat deze profeet sprak, was niet voor hemzelf, niet voor zijn volk, niet voor enige tijd in het verleden. Het is iets dat God aan hem heeft geopenbaard voor ons en wij moeten het geloven. Zullen wij traag van hart zijn om het te geloven?

Wat openbaarde God aan Daniël over mensen in de eindtijd? “Wij hebben gezondigd, wij hebben onrecht gedaan, wij hebben goddeloos gehandeld, wij zijn in opstand gekomen door af te wijken van Uw geboden en bepalingen. Wij hebben niet geluisterd naar Uw dienaren, de profeten, …” (Daniël 9:5-6). Dit is in overeenstemming met wat Christus later zei: niet luisteren naar Gods dienaren, de profeten, is een vreselijke vergissing!

“Maar heel Israël heeft Uw wet overtreden en is afgeweken door niet te luisteren naar Uw stem. Daarom is over ons de vervloeking en de eed uitgegoten die beschreven is in de wet van Mozes, de dienaar van God, want wij hebben tegen Hem gezondigd” (vers 11). Daniël noemde het negeren van de boodschap van Mozes een zonde.

Een andere duidelijke verwijzing die aantoont dat profetie voor de huidige tijd is, is te vinden in de kleine profeten, in het boek Habakuk. Er staat: “aan het einde zal Hij het werkelijkheid maken…” (Habakuk 2:3). Het wordt geen werkelijkheid in de middeleeuwen, maar “aan het einde” – de tijd waarin we ons nu bevinden. Veel mensen denken dat het allemaal geschiedenis is. Ze hebben het mis. Negentig procent van de Bijbelse profetieën heeft betrekking op de eindtijd. Soms is profetie tweeledig, wat betekent dat ze in het verleden is vervuld en weer zal worden vervuld "in de laatste dagen" of "aan het einde". De Bijbelse geschiedenis herhaalt zich. En God wil dat ze ons laat zien wat er in onze tijd staat te gebeuren.

We moeten profetie begrijpen!

Nieuwtestamentische profetie

Er is profetie in zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament. Vaak citeert het Nieuwe Testament profetieën uit het Oude Testament.

Hier is een van de vele voorbeelden hiervan: “Pas dan op dat u niet overkomt wat er gezegd is in de profeten: Zie, verachters, verwonder u en verdwijn, want Ik verricht een werk in uw dagen, een werk dat u niet zult geloven als iemand [= een man] het u vertelt” (Handelingen 13:40-41). Dit is een citaat uit Habakuk 1:5. God zegt dat als we Hem gehoorzamen en naar zijn profeten luisteren, Hij ons leven met wonder zal vervullen! De meeste mensen "geloven het werk niet", maar in deze eindtijd spreekt God door een man. U moet kunnen herkennen door wie God spreekt. Zie en geloof God, en u zult extatisch zijn over hoe uw leven zich ontwikkelt.

Het Nieuwe Testament begint met een zeer belangrijke profetie: “En de engel zei tegen haar: Wees niet bevreesd, Maria, want u hebt genade gevonden bij God. En zie, u zult zwanger worden en een Zoon baren en u zult Hem de naam Jezus geven. Hij zal groot zijn en de Zoon van de Allerhoogste genoemd worden, en God, de Heere, zal Hem de troon van Zijn vader David geven, en Hij zal over het huis van Jakob Koning zijn tot in eeuwigheid en aan Zijn Koninkrijk zal geen einde komen” (Lucas 1:30-33). Dit is een profetie en een duidelijk signaal van God om ons te richten op de Zoon van de Allerhoogste en op “de troon van zijn vader David”. Die troon begon met David, en God zal hem aan Christus geven, die naar de aarde zal komen om van daaruit te regeren!

Let nu op deze passage, ook uit het Nieuwe Testament: “En toen zij zwegen, antwoordde Jakobus: Mannenbroeders, luister naar mij. Simeon heeft verteld hoe God voorheen naar de heidenen omgezien heeft om voor Zijn Naam uit hen een volk aan te nemen. En hiermee stemmen de woorden van de profeten overeen, zoals geschreven staat: Hierna zal Ik terugkeren en de vervallen hut van David weer opbouwen, en wat daarvan is afgebroken, weer opbouwen en Ik zal hem weer oprichten” (Handelingen 15:13-16). Dit is een ander citaat uit het Oude Testament – Amos 9:11.

Dat vers luidt: “Op die dag zal Ik oprichten de vervallen hut van David. Zijn scheuren zal Ik dichtmaken, en wat aan hem is afgebroken, zal Ik oprichten, Ik zal hem opbouwen als in de dagen van oude tijden af.” God gebruikt deze profetie om ons mee te delen wat er in Gods ware Kerk is gebeurd. Wat God in die kerk had gebouwd, is enkele decennia geleden omgevallen. Iemand moest het weer opbouwen voordat Christus terugkomt. Ook dit gaat over de troon van David. Die troon is vandaag nog steeds op aarde – Christus zal niet terugkeren naar een niet – bestaande troon! Weet u waar hij zich bevindt? Dit is een cruciale vraag die we moeten beantwoorden!

Christus komt! God zal Hem de troon van David geven. Wat een inspirerende waarheid en profetie! Profetie gaat over individuen en naties, maar gaat ook over het glorieuze plan dat God aan het uitwerken is!

Leef naar ieder woord

God wil dat we naar elk woord van al deze profeten leven. Dit zal ons leven vullen met glorie, wonder, majesteit en koninklijkheid! Gods Woord staat op het punt de aarde te overspoelen (Jesaja 11:9), maar we kunnen het nu reeds tot ons nemen! Deze wereld lijdt omdat hij geen aandacht schenkt aan de profeten van God. Binnenkort zal God de ruïnes van de wereld weer oprichten, net zoals Hij dat in Zijn Kerk heeft gedaan.

Een ware Christen, een ware volgeling van Christus, moet niet “traag van hart zijn om alles te geloven wat de profeten hebben gesproken.” Geloven we alles wat de profeten hebben gesproken, of slechts een deel ervan?

Profetie negeren is negeren dat God met ons communiceert!

God de Vader is perfect. Jezus Christus is perfect. De Bijbel is Jezus Christus in druk (op papier?). Onthoud dit wanneer u de Bijbel bestudeert. Feilbare vertalers hebben enkele fouten gemaakt, maar dit doet niets af aan de boodschappen van de Bijbelse boeken.

We bevinden ons op de drempel van de Wederkomst van Christus - een tijd waarin alle mensen eindelijk de juiste boom zullen kiezen waarover Mozes schreef. Christus zal de aarde vullen met wonderen die onze verbeelding in vuur en vlam zetten!

Deze profetieën leiden tot glorie voor ware Christenen, voor Juda, voor heel Israël, voor de hele wereld. Ze gaan over God die Zijn karakter bouwt in Zijn volk, als een huis dat “goed samengevoegd” is. De oudtestamentische profeten vormen het fundament van Gods Kerk (Efeziërs 2:19-21). We moeten dit begrijpen, anders zal ons geestelijke huis omvallen.

Gods beloning is opperste glorie. Christus heeft allen die Hem zullen volgen voorafgaand aan Zijn wederkomst uitgenodigd om Zijn boodschap aan de wereld te verkondigen om voor eeuwig met Hem te regeren! Wat een beloning!

God wil ons leiden. Grandioze glorie staat ons te wachten – als we bereid zijn te doen wat de profeten zeggen. Luister naar de profeten, want God heeft ze gestuurd om ons te leren wat we moeten weten om binnen te gaan in Zijn Koninkrijk, dat tevens Zijn Familie is. De hoogste, meest magnifieke beloningen die u zich kunt voorstellen, zijn beschikbaar als we bereid zijn gehoor te geven aan wat de profeten hebben gesproken!

God wil dat profetie ons laat zien wat er in onze tijd staat te gebeuren. We moeten profetie begrijpen.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.