Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Een betrouwbaar pad naar genezing en gezondheid

ISTOCK.COM/DRUVO

Een betrouwbaar pad naar genezing en gezondheid

De meeste mensen stellen hun geloof in de medische industrie om hen van ziekte en kwalen te verlossen. Hier is een gezonder doel voor uw geloof.

Dankzij het coronavirus heeft de medische industrie ons leven de afgelopen paar jaar gedomineerd. In 2020 bedroegen de uitgaven voor gezondheidszorg in de Verenigde Staten 4,1 biljoen dollar. Dat is bijna 20 procent van het bruto binnenlands product van deze natie – 1 op de 5 dollar! Mensen stellen een enorm vertrouwen in artsen om hun ziekten te genezen.

Het probleem is dat we hebben gezien dat veel van onze geroemde gezondheidsinstellingen een politiek karakter hebben gekregen. De Centers for Disease Control and Prevention, de Food and Drug Administration, de National Institutes of Health – ze blijken sterk beïnvloed te worden door geld van farmaceutische bedrijven, en ze nemen beslissingen waar ze zelf beter van worden, ten koste van de volksgezondheid. Soortgelijke problemen zie je zelfs bij lokale artsen: Vaak schrijven zij medicijnen voor of bevelen zij procedures aan uit financieel belang, niet voor een goede gezondheid.

Dit zou ons vertrouwen in de medische wetenschap moeten doen wankelen, nietwaar? Maar het lijkt erop dat de meeste mensen er het volste vertrouwen in blijven hebben.

Wist u dat God wil dat u een vitale lichamelijke gezondheid heeft? Hij inspireerde de apostel Johannes om te schrijven: "Geliefde, ik wens dat het u in alles goed gaat en dat u gezond bent, zoals het uw ziel goed gaat" (3 Johannes 1:2). Let op, dit Bijbelvers laat zien dat er een voorwaarde is. God wil dat het u fysiek goed gaat, zoals het u geestelijk goed gaat (dat is wat Hij bedoelt met "uw ziel"). Hij wil dat we echt naar Hem kijken, zodat Hij ons een sterke gezondheid kan geven, zowel lichamelijk als geestelijk.

Als het gaat om gezondheid en genezing, wil God heel graag in beeld zijn in ons leven. Waarin stelt u uw geloof en vertrouwen, als het uw eigen gezondheid betreft?

God ‘zal hem oprichten’

Soms laat God gezondheidsbeproevingen toe, maar zelfs dan is het nog steeds Zijn verlangen om ons te genezen. Lees deze prachtige, door God geïnspireerde belofte in Jakobus 5:14-15 (hsv): "Is iemand onder u ziek? Laat hij dan de ouderlingen van de gemeente bij zich roepen en laten die voor hem bidden en hem met olie zalven in de Naam van de Heere: En het gelovige gebed zal de zieke behouden, en de Heere zal hem weer oprichten. En als hij zonden gedaan heeft, zal hem dat vergeven worden."

God wil uiteindelijk dat u onsterfelijk leven krijgt. Hij wil u "weer oprichten" – u opwekken tot eeuwige heerlijkheid! En wat we uit de Bijbel leren is dat het fysieke leven een type is van het geestelijke leven, en dat fysieke genezing een type is van de opstanding! Deze passage in Jakobus verwijst naar fysieke genezing – maar uiteindelijk gaat het over de opstanding tot heerlijkheid.

"Als hij zonden gedaan heeft" verwijst naar wat wij fysieke zonde kunnen noemen. Geestelijke zonde is het overtreden van Gods geestelijke wetten, zoals de Tien Geboden. Fysieke zonde is het overtreden van fysieke wetten die door onze Schepper zijn ingesteld – wetten die het goed functioneren van het lichaam reguleren – zoals het verwaarlozen van goede voeding of het nemen van zelfdestructieve drugs. Wanneer wij ziek zijn of gewond raken, komt dat omdat wij, of iemand anders, een fysieke wet hebben overtreden. God zegt dat Hij die zonden zal vergeven en ons zal genezen.

God spreekt geestelijk, maar Hij wil ons altijd genezen. God geneest! Deze passage gaat zowel over fysieke gezondheidsproblemen als over geestelijke problemen. God wil dat wij allen een echt, overvloedig leven hebben, op dit moment en in de eeuwigheid.

"En het gelovige gebed zal de zieken behouden" is een geweldige belofte. Merk op dat het meer voorwaarden heeft: U moet bidden, en u moet geloof hebben. Maar dit is een belofte van God, aan u! Begrijpt u dat de Bijbel het geïnspireerde Woord van God is, Jezus Christus in gedrukte vorm? Realiseert u zich dat het Gods wil voor uw leven laat zien? De Bijbel staat vol met beloften van God, en veel daarvan gaan specifiek over gezondheid en genezing. Heeft u deze beloften voor uzelf gelezen? Heeft u ze bewezen? Weet u en gelooft u echt dat God geen enkele belofte zal breken?

Dit is geweldig om te begrijpen. Maar het vergt veel geloof om hierop te vertrouwen. Daarom begrijpen veel mensen Jakobus 5:14-15 verkeerd of negeren het, net als zoveel andere Bijbelverzen waarin Gods beloften staan. Veel mensen zeggen: Wel, ik weet dat God mij kan genezen, maar ik weet niet of het wel Zijn wil is. Er is een manier om dat te weten: De Bijbel drukt Gods wil uit, en als u de Bijbel begrijpt, dan weet u dat het Zijn wil is om je te genezen!

Sommige mensen krijgen gezondheidsproblemen; sommigen sterven zelfs. Maar als zij in geloof gebeden hebben, zal God Zijn belofte houden en hen in de opstanding genezen, niet alleen tot een fysiek leven, maar tot een onsterfelijk geestelijk leven! Maar hier in Jakobus 5 spreekt God vooral over genezing op dit moment, vandaag. Hij wil dat u gezond bent! Hij wil u vergeven van fysieke zonden en u redden van lichamelijk lijden. Hij wil dat u de ultieme goede gezondheid hebt!

Hoe kunt u deze belofte claimen

Hoe kunt u de goede gezondheid hebben die u graag wilt en die God voor u verlangt? Ten eerste moet u zich echt overgeven aan God. Dat is meer dan alleen maar aanvaarden dat Hij bestaat. Vervolgens moet u vurig bidden, en u moet geloven en weten dat u tot God doordringt in het gebed. Een dergelijk gebed "brengt veel tot stand" (Jakobus 5:16). Het geeft u geestelijk en lichamelijk energie! Het helpt u om God te leren kennen. Het helpt u te begrijpen wat geloof is; het is niet iets dat u zelf probeert op te bouwen, maar iets dat God u geeft. Bij het nemen van beslissingen en bij uw dagelijkse werkzaamheden moet u zich overgeven aan God en Hem toestaan uw leven te leiden. Als u al deze dingen doet, zult u geestelijk welvaren.

Een deel daarvan houdt in dat u zich onderwerpt aan Gods wil voor uw gezondheid, wat betekent dat u berouw moet hebben over fysieke zonden, of het nu om voeding, drugs, tabak of iets anders gaat. Maar als u berouw heeft over uw fysieke zonden en aan Gods andere voorwaarden in Jakobus 5:14-15 voldoet, belooft God uw fysieke zonden te vergeven.

Een groot probleem van deze tijd, is dat wij ons leven richten op materiële bezittingen. Wij besteden zo veel van onze gedachten en emoties aan bezittingen en pleziertjes, meer dan aan God (2 Timotheüs 3:4). Dit heeft invloed op onze gezondheid, omdat het ons geloof ondermijnt! En als u geen geloof heeft in wat God u in Zijn Woord vertelt, dan voldoet u niet aan de voorwaarde die Hij geeft voor wonderbaarlijke genezing. Jezus Christus zei: "Maar zal de Zoon des mensen, als Hij komt, wel het geloof op de aarde vinden?" (Lukas 18:8). Echt geloof is zeer zeldzaam, vooral in een materialistische wereld. Toch hebben wij dat geloof nodig, zodat God onze gebeden om genezing kan verhoren en om Zijn vele andere zegeningen te ontvangen.

Vermijd het verafgoden van bezittingen en begaan van andere zonden. Geloof wat God in Zijn Woord tegen u zegt, dan zal Hij Zijn beloften elke keer weer vervullen! Dit werkt altijd! Het zal meer vreugde en geluk in uw leven brengen dan u zich kunt voorstellen!

Wat is geloof?

Hebreeën 11:1 geeft een definitie van geloof: "Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet." Het is mogelijk om echt geloof te hebben. Petrus, Stefanus, Filippus, Paulus en andere mannen uit de Bijbel waren gewone, nederige mensen. Toch ontwikkelden zij hetzelfde geloof dat Jezus Christus had! God verrichte grote wonderen door hen, vooral wonderen van genezing. Hoe was dat mogelijk? Omdat zij zich aan God overgaven, Zijn Woord bestudeerden, vurig baden, God gehoorzaamden, op God vertrouwden – en Hij gaf hun hetzelfde geloof dat Jezus Christus had, en Hij hield Zijn belofte.

Dat is iets wat we allemaal kunnen doen, en dat is iets wat we allemaal kunnen hebben. Daar is intense Bijbelstudie voor nodig en een nederig, onderdanig, hartverscheurend gebed tot God!

Bewijs dat de Bijbel waar is. Geloof het dan, elk woord ervan. Dat is waar het in Hebreeën 11:1 over gaat: Als u leest wat God belooft, wees er dan van verzekerd dat Hij het zal vervullen, zelfs als u niet kunt zien wanneer of hoe. Geloof gewoon wat de Bijbel zegt. Dat is geloof! Uw bewijs dat God uw gebeden zal verhoren, en dat u genezen zult worden, is dit Woord van God! U moet dat bewijs geloven – zelfs meer dan ander bewijs, zoals uw ervaringen, uw ideeën, uw indrukken, uw gevoelens, of wat u kunt zien, horen of aanraken met uw fysieke zintuigen.

Dit is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen, maar geloof heeft alleen te maken met Gods Woord!

Zoals Herbert W. Armstrong schreef in De echte waarheid over genezing : “Iemand drukte het heel goed uit, toen hij zei: ‘Geloof is de zekerheid dat de dingen die God in Zijn Woord gezegd heeft, waar zijn en dat God zal handelen volgens wat Hij in Zijn Woord gezegd heeft. Deze zekerheid, dit betrouwen op Gods Woord, dit vertrouwen, is geloof!’” Ja, dat is zo! Dat is een Bijbelse definitie. Dat vertrouwen of die zekerheid die je hebt in de betrouwbaarheid van Zijn Woord – dat is geloof!

U kunt weten wat Gods wil is door de Bijbel te lezen en te begrijpen. En de Bijbel zegt nadrukkelijk dat het Gods wil is om u te genezen – punt uit. God wil u genezen. God is op zoek naar uw geloof, naar de vraag of u Zijn Woord en al Zijn geweldige beloften gelooft.

Meer beloftes

Hier is nog een belofte van God: "... Als u aandachtig luistert naar de stem van de Heere, uw God, en doet wat juist is in Zijn ogen, als u Zijn geboden gehoorzaamt en al Zijn verordeningen in acht neemt, dan zal Ik geen enkele van de ziekten over u brengen die Ik over Egypte gebracht heb, want Ik ben de Heere, uw Heelmeester." (Exodus 15:26).

God zei dat tegen Israël in de oudheid, en Hij zegt het vandaag. Voor elk volk dat doet wat Hij hier zegt, zal Hij ziekten, zoals het coronavirus of iets anders, van hen weghouden. Wat een krachtige belofte! Kunt u dit geloven?

"De Heere, uw heelmeester" is vertaald uit de Hebreeuwse naam Jahweh-Rafah. God onze Genezer is een van Gods namen! God is gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid dezelfde (Hebreeën 13:8). Het is aan u of u gelooft dat God is wat Hij genoemd wordt!

"... Ik zal ziekte uit uw midden doen wijken," belooft God uitdrukkelijk in Exodus 23:25. Lees Deuteronomium 7:15. Lees Psalm 103:3, waarin staat dat God "al uw ongerechtigheid vergeeft" en "al uw ziekten geneest". Gelooft u wat David, een man naar Gods eigen hart, hier schreef, onder inspiratie van God om Zijn wil uit te drukken? Christenen geloven dat God al onze zonden vergeeft. Maar zij beseffen niet of zij verwerpen wat onmiddellijk daarop volgt: dat als wij doen wat Hij zegt, Hij al onze ziekten wil en belooft te genezen!

Ja, er is fysieke zonde en er is geestelijke zonde. God is onze Genezer! God is een genezende God, en genezing is de vergeving van fysieke zonde!

Moderne medicijnen en drugs genezen niet en kunnen niet genezen! Eerlijke dokters zullen u dat zelfs vertellen. Maar God, en alleen God, kan genezen en belooft te genezen.

De prijs van de zonde

Hoe kan God fysieke zonden vergeven? Op dezelfde manier als Hij geestelijke zonden kan vergeven: door het offer van Jezus Christus.

Christenen weten dat Christus stierf zodat wij vergeving van onze zonden konden krijgen. Zij lezen dat God dit belooft in het Oude Testament en het vervult in het Nieuwe Testament. Maar als zij Jesaja 53 lezen, dringt het deel "door zijn striemen is er voor ons genezing gekomen" (vers 5) niet tot hen door. Welke "striemen"? Voordat Hij gekruisigd werd, werd Jezus meedogenloos geslagen. Het is door die afranseling en die "striemen" van vlees die van Hem zijn afgerukt, dat wij genezen zijn.

In het Nieuwe Testament, staat in 1 Petrus 2:22-24 dezelfde verklaring: "Hij, Die geen zonde gedaan heeft ... door Zijn striemen bent u genezen." In 1 Korintiërs 11:23-30 worden christenen beschreven die de herdenking houden die Christus heeft bevolen. Zij nemen wijn, als symbool van Christus' bloed dat vergoten werd bij Zijn dood, maar daarvoor nemen zij brood, als symbool van Zijn gebroken lichaam, Zijn martelende afranseling.

Christus zelf zei dat het brood "Mijn lichaam, dat voor u gebroken werd" (vers 24) vertegenwoordigde. Christus werd voor u gebroken, om u van uw fysieke zonde te genezen, net zoals Hij werd gedood om u met God te verzoenen voor uw geestelijke zonde. Wat een ongeëvenaard offer! Hoe kunnen wij zo'n grote prijs, die voor onze zonden werd betaald, veronachtzamen? Houdt God van ons? Je kunt die liefde niet eens beschrijven! "Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft", opdat wij lichamelijk genezen en geestelijk gered zouden worden (Johannes 3:16). Het werkt allemaal volgens hetzelfde principe. Christus betaalde de straf voor uw fysieke zonde in uw plaats, voordat Hij de straf betaalde voor uw geestelijke zonde.

In zijn brief aan de gemeente te Korinthe zei Paulus dat mensen een slechte gezondheid hadden en zelfs stierven omdat zij de waarheid over genezing niet begrepen of toepasten (1 Korintiërs 11:30).

Waarin stelt u uw geloof? Stel uw vertrouwen echt op God, en u zult nooit de fout ingaan.

'Ik ben de opstanding'

Johannes 11 bevat een verbazingwekkend verslag van Jezus die naar een man ging die reeds gestorven was. Er waren mensen bij die diep geloofden dat Hij de Christus was en die Hem volgden. Zij waren bedroefd dat Hij niet op tijd was gekomen om de man van de dood te redden. Jezus weende. Ik wil dat u begrijpt waarom.

Toen Christus hoorde van de dood van de man, zei Hij tegen Zijn discipelen: "Lazarus, onze vriend, slaapt, maar Ik ga naar hem toe om hem uit de slaap op te wekken" (Johannes 11:11). Jezus wist dat Lazarus dood was, maar Hij ging hem opwekken alsof hij alleen maar sliep! Hij zei vervolgens dat Hij blij was dat Lazarus gestorven was, zodat Hij de gelegenheid kon gebruiken om hun geloof op te bouwen (verzen 14-15).

Toen Christus en de discipelen aankwamen, was iedereen aan het huilen. Christus vertelde hen dat Lazarus weer zou leven. Zij wisten dat hij in de opstanding zou "ontwaken", maar Jezus zei tegen hen: Ik ga hem nu uit de dood opwekken! Ik ben de opstanding (verzen 24-25). Ze konden het niet geloven. Maar iemand uit de dood opwekken is voor God niet moeilijk. Sterker nog, Hij gaat de hele mensheid, iedereen die ooit geleefd heeft, uit de dood opwekken! (U kunt lezen over de opstandingen in Openbaring 20; vraag voor meer informatie ons gratis herdrukartikel "De drie opstandingen".) (momenteel alleen beschikbaar in het Engels)

Christus ging vervolgens naar het graf en zei: Lazarus, kom naar buiten! En Lazarus stond op uit de dood, vlak voor hun ogen! (Johannes 11:43-44).

Deze mensen kenden de leer van de Bijbel, maar geloofden niet zoals dat zou moeten. Wij moeten een sterker geloof hebben dan zij hadden. Wij hebben echt geloof nodig – een geloof waar we dagelijks naar leven. Paulus schreef: "Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven" (Galaten 2:20). Dit is het geloof van de Zoon van God. Dit is het geloof dat God u geeft wanneer Hij u naar Zijn ene ware Kerk leidt, naar het geestelijk Lichaam van Christus. Het is binnen dat geestelijke organisme dat u een beroep kunt doen op de oudsten van de Kerk. Daar kunt u "elkaar de overtredingen belijden en voor elkaar bidden, opdat u gezond wordt" (Jakobus 5:16). Bij echte christenen, die geleid worden door Gods Geest, "zal een krachtig gebed van een rechtvaardig veel tot stand brengen."

Als lid van het Lichaam van Christus kunt u uw gezondheidsproblemen delen met anderen in de Kerk en zij kunnen voor u bidden. Dat doen we zeker met onze leden; we bidden voor elkaar, en God eert die gebeden en verhoort ze. Ik weet dat het werkt, en het heeft tijdens mijn hele leven gewerkt! We ervaren veel genezingen in onze kerk.

Mr. Armstrongs boekje over genezing is een van de beste boekjes die hij geschreven heeft. U kunt het online aanvragen (De echte waarheid over genezing) of u kunt ons bellen en dan sturen wij u een gratis exemplaar. Als u het naast uw Bijbel leest, dan zult u begrijpen wat geloof inhoudt, zoals u het nooit eerder begrepen heeft.

Nl Heal