Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Een bedreiging voor de Kroon die Groot-Brittannië verbindt

PAUL EDWARDS - WPA POOL/GETTY IMAGES

Een bedreiging voor de Kroon die Groot-Brittannië verbindt

Inzicht in de troon van David laat u zien waarom Groot-Brittannië stervende is – en waarom er nog hoop is!

In 1800 begonnen twee onbeduidende landen plotseling te groeien in belang. Zij kregen macht, rijkdom en invloed op de wereld als geen ander volk in de geschiedenis. Hoe kon dat gebeuren?

Een groot deel van het antwoord draait om de Britse kroon. Deze helpt verklaren waarom het Britse Rijk groot is geworden, waarom het over het geheel genomen zoveel goeds heeft gedaan, waarom het is gevallen en waarom het zo wordt gehaat.

U moet deze troon begrijpen en tevens begrijpen waarom de recente gebeurtenissen rond deze troon zo belangrijk zijn. Er is een verborgen reden waarom Australië en andere landen overwegen hun laatste banden met de Britse monarchie af te wijzen. Als u dit weet, realiseer u zich wat het is dat ze werkelijk verwerpen.

Oorsprong van de Troon

Het Britse Rijk, een "menigte van volken", was het meest omvangrijke rijk in de geschiedenis. Het omvatte ongeveer een kwart van al het land, de meest uitgelezen delen van de aarde in meer dan 90 koloniën, heerschappijen en andere gebieden. Het heerste over bijna een kwart van alle mensen. Hoewel onvolmaakt, tilde het vele miljoenen mensen naar een veel beter leven. En aan het hoofd van dit alles stond de monarch van Engeland.

Waar zochten naties als Australië, Canada, India, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en tientallen Afrikaanse en eilandstaten over de hele wereld naar iets gemeenschappelijks dat het leven van hun volk kon verheffen? De Britse troon!

Waarom is die troon zo uniek? De meeste historici voeren de Engelse monarchie terug tot 1.200 jaar geleden, tot koning Egbert. Maar in de jaren 1800, ten tijde van Koningin Victoria, traceerden historici en mogelijk de koningin zelf de Britse troon bijna 3.000 jaar terug tot Koning David van Israël! De Britse troon gaat terug tot de troon van Israël, Koning David en God!

Zelfs nadat Groot-Brittannië zijn koloniën onafhankelijkheid had gegeven, zo benadrukt De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën, bleven zij "een groep of gemenebest van naties verenigd, niet door één regering, maar enkel en alleen door de troon van David!"

De kroning van Koningin Elizabeth II in 1953 was gevuld met bewijzen van deze inspirerende Bijbelse geschiedenis. Het koor zong "Zadok de priester", dat de kroning van Davids zoon Salomo beschrijft in 1 Koningen 1:38-40. De ceremonie werd uitgevoerd door priesters die de koningin een Bijbel gaven, die zij "het waardevolste geschenk dat deze wereld biedt" noemden en "de levende orakels van God". Zij lazen haar Gods instructies voor koningen in Deuteronomium 17 voor en zalfden haar met heilige olie, net zoals Mozes de eerste Levitische priester zalfde. Zij werd gekroond terwijl zij zat boven de Steen der Bestemming, dezelfde steen die de aartsvader Jakob gebruikte tijdens zijn visioen van "de HEERE, de God van uw vader Abraham" (Genesis 28:10-15).

Dat is waarom die troon zo belangrijk was. Het is ook de reden waarom hij in moreel en cultureel opzicht onder vuur heeft gelegen, vooral tijdens Elizabeths bewind gedurende de laatste zeven decennia.

God gaf Abraham, daarna Isaak en daarna Jakob monumentale, geschiedenis-veranderende beloften van nationale grootsheid. Deze werden niet vervuld in de Joden, maar in Groot-Brittannië en Amerika. (Brittannië betekent in feite “verbondsvolk” een verwijzing naar hun geschiedenis) Later, nadat Israël een natie en een monarchie was geworden, beloofde God dat de dynastie van koning David nooit zou eindigen: "Uw huis en uw koningschap zullen voor uw ogen voor eeuwig vaststaan, uw troon zal voor eeuwig zeker zijn." (2 Samuël 7:16). Deze troon zou blijven bestaan totdat hij werd overgedragen aan Jezus Christus Zelf! (Jesaja 9:7; Lucas 1:32).

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën laat zien hoe God die troon eeuwenlang bewaarde in het koninkrijk van Juda. Daarna heeft Hij hem driemaal "omgekeerd", zoals Ezechiël 21:27 voorspelde, door hem naar Ierland te verplaatsen door de profeet Jeremia in 569 v. Chr., vervolgens naar Schotland rond 513 n. Chr., en ten minste zeven eeuwen later naar Engeland.

Tragische recente en toekomstige geschiedenis

Koningin Elizabeth II was ooit staatshoofd in 32 landen buiten het Verenigd Koninkrijk. Zeventien van deze landen hebben sindsdien onafhankelijkheid van haar bewind opgeëist: Barbados, Ceylon, Fiji, Gambia, Guyana, Kenia, Malawi, Malta, Mauritius, Nigeria, Pakistan, Rhodesië, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Tanganyika, Trinidad en Tobago, en Oeganda. Zelfs onder de 15 overblijvende landen die haar bewind nog respecteren, dringen vele erop aan de kroon te verwerpen.

Barbados heeft net afstand gedaan van de monarchie op 1 november 2021. Het blijft deel uitmaken van het Gemenebest, maar heeft zichzelf tot republiek benoemd en de koningin als staatshoofd afgezet. Zij is nog steeds staatshoofd van de kleine Caribische landen Antigua en Barbuda, de Bahama's, Belize, Grenada, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines, en de kleine landen in de Stille Oceaan Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Tuvalu. Jamaica zou het volgende land kunnen zijn dat de monarchie verwerpt.

Maar het is mogelijk dat dit gebeurt in een of meer van de grotere landen die al meer dan 200 jaar aan de troon verbonden zijn.

In Australië zet de republikeinse beweging zich in om de koningin af te zetten nog voor zij sterft of de troon overneemt. Ongeveer 45 procent van de Australiërs stemde "ja" tegen het verbreken van de banden met de monarchie tijdens het laatste referendum over het worden van een republiek in 1999. Volgens een opiniepeiling van YouGov uit 2020 zou de publieke steun voor het afwijzen van de monarchie wel eens 62 procent kunnen bedragen.

In Nieuw-Zeeland heeft de huidige Eerste Minister gezegd dat zij voorstander is van het verbreken van de banden met de monarchie, maar tot dusver is dit geen topprioriteit gebleken. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 1 op de 3 Nieuw-Zeelanders de monarchie wil afwijzen.

In Canada zou de afschaffing van de monarchie een grondwetsherziening vergen en de goedkeuring van het Parlement en van alle 10 provincies, waarvan sommige de monarchie sterk steunen. Maar toch blijkt uit een recente opiniepeiling dat 45% van alle Canadezen de banden met de monarchie wil verbreken. En Canada heeft een radicaal liberale regering die hard op weg is om veel zeer drastische veranderingen door te voeren.

Zelfs Schotland, de natie die Groot-Brittannië vormde door zich in 1707 met Engeland te verenigen, dringt aan op een vertrek! De Schotten hebben in 1998 aangedrongen op een gedecentraliseerd bestuur en een eigen parlement. In 2014 stemde 45 procent voor volledige afscheiding. Het Verenigd Koninkrijk verliet de Europese Unie in 2020, een vertrek dat in Schotland zeer onpopulair was en is. De Schotse Nationale Partij, die 80 procent van de zetels in het Schotse parlement in handen heeft, dringt aan op een nieuw referendum om met Engeland te breken, zodat het land zich weer bij de Europese Unie kan aansluiten.

Veel mensen willen in het Gemenebest blijven en verbonden blijven met de troon, maar er is een sterke kracht die dat verlangen kan overstemmen. Die kracht heeft actief de bron van de sterkte en de positieve invloed van de Britse troon op de wereld vernietigd: zijn verbondenheid met Koning David en de Bijbel, en zijn gehoorzaamheid aan God!

Met hun beslissingen en gedrag hebben de leden van de Britse koninklijke familie - afstammelingen van David - Groot-Brittannië geleid in het verwerpen van "het meest waardevolle geschenk dat deze wereld te bieden heeft" en in het ongehoorzaam zijn aan en het niet geloven van de God van Koning David! De monarchie heeft altijd gebreken gehad, maar nooit, tot de laatste decennia, heeft zij opzettelijk de troon van David gedevalueerd. Een paar generaties geleden zouden de Britten hebben gevochten en gestorven om de Steen der Bestemming en alles wat het symboliseert te behouden. Maar in 1996 gaven de koningin en het parlement die kostbare steen terug aan Schotland, waarmee ze de degeneratie van hun geloof blootlegden.

De Britse regering heeft 17 landen toegestaan de monarchie af te wijzen, en de koningin heeft onlangs Barbados daarmee gefeliciteerd. De Britse royals, die druk bezig zijn de monarchie opnieuw uit te vinden en te "moderniseren", worden in hun eigen leven geteisterd door problemen en schandalen. Prins Charles kan binnenkort koning worden. Hij had een vreselijk, ontrouw huwelijk. Hij heeft geen leiderschap getoond. Hij heeft gepleit voor het valse verhaal van klimaatverandering. Hij heeft aangegeven dat hij de monarchie nog verder zal liberaliseren, onder meer door een van zijn titels als koning zo te veranderen dat ook niet-Anglicaanse en niet-christelijke geloofsovertuigingen eronder vallen. Nadat de Church of England al bijna elke morele leer heeft geliberaliseerd, zal dit Groot-Brittannië nog meer ongelovig, verdeeld en kwetsbaar maken.

Ongeveer 70 procent van de Britten is voor de koningin, maar slechts 45 procent is voor Charles (en slechts 25 procent van de twintigers en dertigers). In hoeverre zou zijn troonsbestijging de afscheidingsbeweging in Australië, Canada en elders versnellen?

Intussen lijken prins William en prins Harry meer geïnteresseerd in relaties met beroemdheden dan in de geschiedenis en de bron van de kracht van de troon. Prins Harry trouwde met Meghan Markle, een gescheiden, feministische Amerikaanse actrice die hem ertoe aanzette de koninklijke familie te verlaten en naar Californië te verhuizen. Sindsdien zijn de twee een burgeroorlog begonnen tegen de koninklijke familie, inclusief beschuldigingen van racisme.

Dergelijk splijtend gedrag versnelt de desintegratie van deze troon, zijn belang en zijn geschiedenis van levensverbetering in de hele wereld. Waarom zo'n aanhoudende aanval, en waarom is deze gericht op moraliteit? Omdat de Bijbelse moraal en een geschiedenis met God de bron van kracht zijn voor de troon van David. Om deze reden heeft de duivel een speciale haat voor de Britse koninklijke familie. Hij weet dat de geschiedenis en de profetie van de troon van David juist het meesterplan van God bevat!

Toch zal hij niet zegevieren. God zal Zijn beloften aan Abraham en David houden! Hij heeft al een grote, wonderbaarlijke, inspirerende verandering aan die troon doorgevoerd om die beloften te houden. Ik moedig u aan om erover te lezen in mijn gratis boek The New Throne of David (alleen beschikbaar in het Engels).

Usbip Nl