Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Duitse denktank geeft aan waarom de EU de euro moet versterken

Euro Denominations by ImagesofMoney is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Duitse denktank geeft aan waarom de EU de euro moet versterken

Nu wereldwijd conflicten en spanningen toenemen, vreest de Europese Unie haar economische status te verliezen. Hoewel de EU zelf al wetgeving heeft aangenomen om dat te voorkomen, is de denktank van de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (dgap) van mening dat Duitsland verder moet gaan en de monetaire unie moet voltooien en de euro moet versterken.

Het argument van dgap is eenvoudig: De EU, een exportkampioen, is bij elke grote handelsoorlog in het nadeel. Zelfs in een handelsoorlog tussen alleen de VS en China is de EU gedoemd om perifere schade op te lopen. De sancties van de VS tegen China zijn veel minder doeltreffend als de EU niet meedoet. De VS zouden Duitsland dus via zogeheten secundaire sancties tot naleving kunnen dwingen. In een totale handelsoorlog zou Duitsland gedwongen zijn de kant van de VS te kiezen – de toegang tot het financiële systeem van de VS verliezen, is veel erger dan de toegang tot de Chinezen verliezen. Duitsland en de EU zouden gedwongen worden het beleid van de VS te steunen.

Zoals dgap opmerkt zijn de huidige vergeldingsmaatregelen van de EU ineffectief. "De dominantie van de dollar als internationale munt is een bron van Amerikaanse macht en Europese kwetsbaarheid," merkt dgap op. De voorgestelde oplossing: "Het bevorderen van de euro als internationale munt is de enige realistische optie op langere termijn om de kwetsbaarheid van Europa ten opzichte van dollar-sancties te verminderen, zo niet noodzakelijkerwijs volledig te neutraliseren."

Hoewel de “eurozone aan de meeste voorwaarden voldoet om de dominante internationale valuta te worden, of op zijn minst een internationale reservemunt die evenwaardig is aan de dollar", wordt zij volgens de analyse van dgap nog steeds geconfronteerd met een aantal uitdagingen die kunnen worden overwonnen.

Er zijn zeker redenen waarom Duitsland de euro niet als reservemunt heeft gepromoot, maar de huidige wereldwijde situatie geeft de prikkel en de gelegenheid om hierin verandering te brengen. Rusland en China zijn het bijvoorbeeld onlangs eens geworden over een nieuwe pijplijnovereenkomst die in euro's zal worden afgewikkeld – ook zij willen zo Amerikaanse sancties vermijden. Met de steun van het Aziatische blok zou de euro snel aanzienlijk in invloed kunnen toenemen.

Alleen al het feit dat dgap dit onderwerp bespreekt, laat zien hoe verbrokkeld de Amerikaans-Duitse betrekkingen zijn.

Deze trend naar onafhankelijkheid van de VS is in lijn met Bijbelse profetie. Zoals uitgelegd in De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën zijn veel van de Bijbelse profetieën voor onze huidige tijd en de sleutel om ze te begrijpen is de identiteit van het moderne Israël – voornamelijk de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Deze naties komen opnieuw in opstand tegen God, die daarom hun zegeningen in vervloekingen verandert.

Intrigerend genoeg is er een profetie in Jesaja 23 die spreekt over een handelsverbond dat Israël buitensluit. In een door de Amerikaanse dollar gedomineerd wereldhandelssysteem lijkt het onmogelijk dat een dergelijke profetie in vervulling gaat. Maar zoals uitgelegd in Jesaja's visioen van de eindtijd laat deze profetie zien hoe China en de Europese markt zich zullen verenigen om de VS ten val te brengen. Dit is nog een teken dat de opmerkelijke profetieën van de Bijbel die de Trompet en haar voorganger de Echte Waarheid decennialang hebben verkondigd, op het punt staan op een dramatische manier in vervulling te gaan.

Usbip Nl