Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Duitse cybercommando vindt de achilleshiel van Amerika

ISTOCK/GOPIXA

Duitse cybercommando vindt de achilleshiel van Amerika

Duitse en Amerikaanse legers gaan nauwer samenwerken in cyberoorlogsvoering, zo zegt een rapport van 4 augustus. “Aan het einde van 2019 kwamen de VS en Duitsland overeen om hun samenwerking op het gebied van cyber- en informatietechnologie te intensiveren,” schreef de Newsletter Verteidigung van de Bundeswehr. “In de eerste helft van 2020 werd een bilaterale overeenkomst, Cyber-IT Engagement Framework ( citef ), door de twee staten op ministerieel niveau ondertekend…”

“Zowel Duitsland als de VS hebben te maken gehad met een meer diverse en complexere veiligheidsomgeving sinds het einde van de Koude Oorlog,” aldus de Bundeswehr. “Informatietechnologie en het gebruik van cyberspace bieden landen ongekende kansen, maar brengen ook risico’s met zich mee. De resulterende bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit kunnen net zo schadelijk zijn voor onze samenlevingen, economieën en instituties als conventionele aanvallen.”

Cyberspace is anders dan enige andere vorm van conventionele oorlogsvoering. Tegen relatief lage kosten kunnen deelnemers toegang tot bronnen krijgen en activiteiten verstoren. In combinatie met traditionele militaire maatregelen heeft cyberoorlogsvoering de wereld veel gevaarlijker gemaakt. Ook al kunnen aangevallen landen een cyberaanval makkelijk detecteren, ze zijn maar zelden in staat om snel de oorsprong te achterhalen. Het potentieel van een cyberoorlog gevolgd door een nucleaire oorlog is beangstigend.

Een van de belangrijkste taken van de Amerikaans-Duitse samenwerking zal er op gericht zijn om “de interoperabiliteit te verbeteren en vertrouwen op te bouwen. … citef heeft een omgeving gecreëerd waarin Duitse en Amerikaanse experts op een gecoördineerde manier openlijk informatie kunnen bespreken en uitwisselen,” verklaarde Newsletter Verteidigung. “Het is de bedoeling een belangrijke bijdrage te leveren aan de voortdurende inspanningen om vertrouwen op te bouwen en daarmee ook de efficiëntie en effectiviteit van multinationaal beheerde operaties positief te beïnvloeden. Uiteindelijk creëert citef de basis voor het ontwikkelen van sterke, duurzame werkrelaties, het verminderen van wrijvingsverliezen en het verzekeren van militair succes.”

Deze relatie is vrijwel volledig gebaseerd op vertrouwen. Maar is Duitsland te vertrouwen? De Bijbel luidt het alarm. In Ezechiël 7:14 staat: “Zij hebben op de trompet geblazen, zij hebben alles gereedgemaakt, maar niemand trekt ten strijde…” In zijn column in de Trompet-editie van januari 1995, zei hoofdredacteur Gerald Flurry:

De oorlogstrompet werd geblazen in Israël – voornamelijk Amerika en Groot-Brittannië. Het lijkt erop dat iedereen verwachtte dat ons volk ten strijde zou trekken. Maar de grootst denkbare tragedie vond plaats! Niemand trok ten strijde – ook al werd er op de trompet geblazen!

Duitsland bereidt zich voor op cyberoorlogsvoering en maakt deals met de VS om cruciale data te delen. Lees ons gratis boekje Nahum een eindtijd profetie voor Duitsland voor meer informatie over de toekomst van Duitsland.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.