Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Donald Trump, Bijbelprofetie en geloof

Pete Marovich - Pool/Getty Images

Donald Trump, Bijbelprofetie en geloof

Op 20 januari, vroeg in de ochtend, vertrokken Donald Trump en zijn vrouw uit het Witte Huis. Korte tijd later werd Joe Biden ingehuldigd als de 46 e president van Amerika. Dhr. Biden en zijn partij hebben nu de volledige controle over de Amerikaanse regering. Bekeken vanuit bijna elk perspectief lijkt het erop dat we zojuist getuige waren van het einde van Donald Trump en zijn ambitie om “Amerika weer groot te maken”.

Dit is misschien de manier waarop men over het algemeen de gebeurtenissen van vandaag ziet. Het is niet hoe God ze ziet.

Vier jaar lang heeft de Trompet de Bijbelse profetieën in Amos 7, 2 Koningen 14, Daniël 8 en Openbaring 12 uitgelegd. Deze passages profeteren over de opkomst van een eindtijd “Antiochus,” een corrupte en wetteloze man die traditioneel Amerika haat en die een nationale en zelfs wereldwijde campagne aanstuurt om de “naam van Israël uit te wissen.” Ze profeteren ook over een eindtijd Jerobeam II, een machtige leider die God opricht om Amerika te redden van op handen zijnde vernietiging. God redt de natie van deze kwaadaardige beweging, zodat Hij hen nog één keer een waarschuwing kan geven (Amos 7:7-9).

We hebben nog niet het laatste van Donald Trump gezien. Hoe weten we dit? Omdat Gods profetieën in Amos 7, 2 Koningen 14, Daniël 8 en Openbaring 12 nog niet volledig vervuld zijn.

Op momenten zoals dit, komt het in het leven maar op één ding aan: geloof!

Hoe sterk is uw geloof in God, in Zijn Woord en in Zijn profetieën? God wil dat weten. De gebeurtenissen van vandaag geven u en mij een geweldige gelegenheid om over het onderwerp geloof na te denken, ons geloof te onderzoeken en in geloof te groeien. Is er iets dat belangrijker is dan groeien in geloof? De Bijbel zegt dat we “zalig worden door geloof” (Efeziërs 2:8-9).

De apostel Paulus geeft een mooie omschrijving van geloof in Hebreeën 11:1. “Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.” Dus geloof komt vóór bezit. Als u het bezit eenmaal heeft ontvangen, dan is er geen noodzaak meer voor hoop, of voor geloof. Geloof is het bewijs dat u het zal ontvangen, voordat u het kan zien. Het is het bewijs van de dingen die u niet ziet.

Als u dit nog niet gelezen heeft, dan raad ik u zeer aan om het boekje Wat is geloof? van Herbert W. Armstrong aan te vragen en te bestuderen. Het is een aantal decennia geleden geschreven, maar dit boekje is geschreven voor dit moment!

Let op wat dhr. Armstrong schreef over geloof: “Geloof heeft alleen te maken met Gods Woord! De enige vraag van belang is: heeft God het in de Bijbel beloofd? Als Hij dat heeft gedaan, dan hebben waarschijnlijkheden, mogelijkheden, gevoelens, overtuigingen, indrukken, er in geen enkel opzicht iets mee te maken. God beschikt over talloze mogelijkheden waarvan wij niets afweten, om wat Hij heeft beloofd, te beantwoorden en te geven. Wij hoeven niet te zien hoe Hij het zal doen of wanneer!

“En dat is ook iets: Hij zal het haast nooit doen op de manier die wij verwachten. Probeer dus niet uit te vinden hoe het voor God mogelijk is om iets te doen. U vertrouwt op bovennatuurlijke kracht! God bewerkt op mysterieuze wijzen de wonderen die verricht moeten worden. Wat Hij heeft beloofd, zal Hij doen. Maar Hij zal het doen op Zijn wijze, en op Zijn tijd. Laat dat allemaal aan Hem over en vertrouw Hem eenvoudig. Vertrouw op zijn Woord.”

Terwijl u verwerkt wat er vandaag gebeurd is, zorg ervoor dat u uw gedachten en observaties door Hebreeën 11 laat sturen en door de twee paragrafen van dhr. Armstrong.

Romeinen 4:18 is een van mijn favoriete Bijbelverzen. Paulus heeft het over Abraham, een man die een van de beste voorbeelden van geloof liet zien in heel de Bijbel. De Moffat-vertaling zegt: “Want Abraham, toen alle hoop verloren was, hoopte verder in geloof, dat hij een vader van vele volken zou worden – overeenkomstig wat gezegd was.”

Herinnert u zich het verhaal van Abraham? Hij en zijn vrouw Sara konden geen kinderen krijgen. Uiteindelijk, toen hij 75 jaar oud was, beloofde God dat Abraham en Sara een zoon zouden krijgen en dat God Zijn grote belofte door die jongen en zijn afstammelingen zou vervullen. Maar God gaf Abraham en Sara dit kind niet onmiddellijk.

In feite moest Abraham 24 jaar lang wachten voordat God Zijn belofte uitvoerde! Stel u dat voor: Met elk jaar dat voorbijging zou de kans om een kind te verwekken – althans menselijk gezien – onwaarschijnlijker en hopelozer lijken. Het zou zo makkelijk voor Abraham zijn geweest om zijn geloof kwijt te raken. Maar dat gebeurde niet. Zoals Paulus zei: “…toen alle hoop verloren was, hoopte [hij] verder in geloof.”

Dit is wat wij ook moeten doen. Menselijk gezien is er niet veel hoop. Maar we werken niet met menselijk geloof. Efeziërs 2:8 zegt dat het geloof dat nodig is van God afkomt. Geloof is “de gave van God.” Net als Abraham moeten wij verder hopen in geloof!

Romeinen 4:19 zegt: “En niet verzwakt in het geloof, heeft hij er niet op gelet dat zijn eigen lichaam reeds verstorven was – hij was ongeveer honderd jaar oud – en dat ook de moederschoot van Sara verstorven was.” Deze man was 100 jaar oud. Zijn vrouw, nog verbazingwekkender, was 90. Toch geloofde Abraham in Gods belofte en profetie dat hij en Sara een kind zouden krijgen!

Wanneer we ons geloof hebben onderbouwd door educatie, wanneer we de profetieën hebben bestudeerd en gezien hebben waar God deze profetieën uitspreekt, dan moeten we net als Abraham zijn en eenvoudigweg Gods beloften geloven.

“En hij heeft aan de belofte van God niet getwijfeld door ongeloof, maar werd gesterkt in het geloof, terwijl hij God de eer gaf” (vers 20). Wanneer gebeurtenissen niet precies verlopen zoals wij denken dat ze zouden moeten gaan, is het normaal om een beetje onstabiel te worden, om te wankelen of te aarzelen. Dat is menselijk. Het geloof dat we nodig hebben om dit te voorkomen komt van God. Wanneer we dit soort geloof hebben, zullen we niet geschokt raken of wankelen.

Kijk ten slotte naar de verzen 21-22: “Hij was er ten volle van overtuigd dat God ook machtig was te doen wat beloofd was. Daarom ook is het hem tot gerechtigheid gerekend.” Abraham was er ten volle van overtuigd dat alles wat God beloofde, Hij ook in staat was uit te voeren. Hij had absoluut vertrouwen in God. Dat is waarom hij zonder tegenspraak gehoorzaamde. Hij wist dat God trouw zou zijn aan Zijn Woord.

Als u ten slotte Hebreeën 11 bestudeert, denk dan eens na over vers 3: “Door het geloof zien wij in dat de wereld tot stand gebracht is door het Woord van God, en wel zo dat de dingen die men ziet, niet ontstaan zijn uit wat zichtbaar is.” De term “de wereld” verwijst naar de verschillende tijdperken van de mens, of de vele historische perioden. Maar het verwijst ook naar het universum, het uitgestrekte, grenzeloze systeem van planeten, sterren en melkwegstelsels. De uitdrukking “tot stand gebracht” betekent rangschikken of ordenen. Barnes zegt dat “de betekenis hier is dat ze op orde werden gebracht door het Woord van God.”

Op een moment zoals dit, hebben we een historisch perspectief nodig. Dat is waar dit vers over spreekt.

God heeft de menselijke geschiedenis “tot stand gebracht” – op orde gebracht, gerangschikt – vanaf de tijd van Adam en Eva!

Denk aan de belangrijkste momenten en gebeurtenissen in de geschiedenis – de slag bij Duinkerken in mei 1945 – de nederlaag van de Spaanse Armada in 1588 – de aankoop van Louisiana in 1803 – de ongelofelijke reis van Lewis en Clarke – de opkomst van Alexander de Grote en het Griekse rijk – de Perzische oorlogen tegen Griekenland – het Romeinse Rijk en de zes heroplevingen van het Heilige Romeinse Rijk – de opkomst van het Britse rijk – de opkomst van Amerika als de grootste natie op aarde. Elk van deze gebeurtenissen was een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Elk heeft een beslissende invloed gehad op het lot van de betrokken naties en zelfs op de hele wereld. En elk was het directe gevolg van een specifieke Bijbelse profetie!

Ziet u, deze wereld is “tot stand gebracht door het Woord van God.” God had de controle toen de Duitsers de Britse legermachten ingesloten hadden op de stranden van Frankrijk. God had de controle toen het enorme Spaanse leger koers zette naar Engeland.

Net als in het verleden, worden de gebeurtenissen in Amerika en over de hele wereld nu “tot stand gebracht door het Woord van God.” Wereldgebeurtenissen worden gevormd en geordend door Gods profetieën in Amos 7, 2 Koningen 14, Daniël 8 en Openbaring 12. We hoeven ons geen zorgen te maken hoe dit precies zal gebeuren, of zelf wanneer.

Net als Abraham, is het onze taak nu om “verder te hopen in geloof.”

Nl Wif