Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De vloek van de aarzelende leider

"File:2019-05-30 Armin Laschet-3893.jpg" by Olaf Kosinsky is licensed under CC BY-SA 3.0

De vloek van de aarzelende leider

Het gaat niet zo goed met de nieuwe CDU leider. Sinds Armin Laschet op 16 januari werd verkozen tot partijleider van de CDU werd Duitsland geteisterd door schandaal na schandaal. Plotseling waren de ogen van miljoenen mensen op Laschet gericht. Maar op het moment dat leiderschap vereist was, was Laschet nergens te vinden. In plaats van leiden vanuit de voorhoede, zocht hij manieren om problemen achter gesloten deuren op te lossen. Het resultaat was rampzalig. Laschet degradeerde van een potentiele kanselier-kandidaat naar het mikpunt van spot op het web. De kwaliteit die bij hem ontbreekt is juist wat Duitsland momenteel het meest nodig heeft: beslissend leiderschap.

Nadat de Duitse regering er niet in slaagde het eens te worden om een landelijk coronavirus beleid uit te voeren tijdens de feestdagen, zei Laschet dat hij die dagen zou gebruiken om na te denken.

Natuurlijk wil niemand een leider die de gevolgen van zijn beslissingen niet overdenkt. In het geval van de lockdowns riskeren leiders enorme economische verliezen en nationale en individuele welvaart. Lockdowns betekenen ook een verlies van vrijheden en sociaal welzijn. Maar in een crisis zoals deze, wanneer het eruit ziet dat het hele land in een eindeloze impasse zit, is een bedachtzame leider niet gewenst.

De spot die Laschet op sociale media ontving voor zijn uitspraak is veelzeggend. Laschet was trending op Twitter met de hashtag #laschetdenktnach (Laschet denkt na). Gebruikers op sociale media hebben allerlei scenario’s bedacht waar Laschet over aan het nadenken zou kunnen zijn – terwijl Duitsland ondertussen in een existentiële crisis verkeert.

Het spotten liet zien waar veel Duitsers naar verlangen: doorslaggevend leiderschap. Dat is begrijpelijk. Veel Duitsers geloven dat het coronavirus duizenden mensenlevens kost, terwijl de regering verzuimt op te treden. Anderen zien een falende regering door de manier waarop de overheid lockdowns instelt op een onbeduidende, halfzachte en vaak onverantwoordelijke manier.

Er wordt momenteel over geen onderwerp zo verhit gedebatteerd als de kwestie van Duits leiderschap. De vraag wie kanselier Angela Merkel op zal volgen wordt met de dag urgenter. Hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, voorspelde al jaren geleden precies dit scenario. De bijbel profeteert dat er, in deze tijd waarin wij nu leven, een sterke Duitse leider “door vleierijen” aan de macht zal komen (Daniël 11:21).

De huidige gebeurtenissen in Duitsland leiden uiteindelijk naar de vervulling van deze profetie. De tijd dringt en ik moedig u aan om het boekje Er zal spoedig een sterke Duitse leider komen van dhr. Flurry te lezen. Dit boekje zal u houvast en richting geven in de komende tijd.

Als u vragen heeft over de Trompet of over de Philadelphia Church of God, wil ik u ook de mogelijkheid geven mij rechtstreeks te schrijven. Mijn emailadres is jmichels@pcog.org.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.