Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De veranderende houding van Macron ten opzichte van de islam

JEAN-FRANCOIS BADIAS/POOL/AFP VIA GETTY IMAGES

De veranderende houding van Macron ten opzichte van de islam

De tolerantie jegens de islam en de Franse moslimbevolking is al jarenlang toegenomen in de Franse samenleving en politiek. Dat is aan het veranderen onder president Emmanuel Macron.

Nadat hij midden februari de anti-islamitische opmerkingen van een Frans meisje besprak, zei Macron dat godslastering “geen misdaad” is in Frankrijk. Vorige week nodigde Macron Asia Bibi uit om in Frankrijk te komen wonen. Ze was in Pakistan ter dood veroordeeld wegens godslastering tegen Mohammed.

Seculier Frankrijk heeft lang geworsteld om zijn groeiende moslimbevolking te integreren. Sommigen beweren dat de angst om als racist bestempeld te worden tot een valse tolerantie heeft geleid. Macron zou wel eens een einde kunnen maken aan het taboe op het bekritiseren van de islam.

In de afgelopen maanden heeft Macron er herhaaldelijk op gewezen dat sommige groeperingen in Frankrijk actief het land proberen te verdelen. Voormalige presidenten hebben een gebrek aan integratie als een probleem geïdentificeerd. Macron waarschuwt echter dat “separatisme” de bron van het conflict is.

In 2017 schreef de filosoof Elisabeth Badinter in En Terrain Miné: “Een tweede samenleving probeert zich op een geniepige manier te vestigen in onze republiek, die het de rug toekeert en ondubbelzinnig streeft naar separatisme, zo niet afscheiding.”

De term separatisme beschuldigt de moslimbevolking ervan opzettelijk te proberen verdeeldheid te zaaien. Macron heeft gezegd dat hij eraan werkt “om resoluut te vechten tegen de krachten die de nationale eenheid ondermijnen.”

In november 2019 kondigde Macron nieuwe immigratiemaatregelen aan om de Franse republiek terug te winnen. Of het nu uit overtuiging is of in de hoop kiezers te winnen, Macrons visie op het immigratiebeleid van Frankrijk is radicaal aan het veranderen.

“De republiek moet zijn beloften nakomen,” zei Macron in Bourtzwiller: “We moeten separatisme bestrijden, omdat anderen de republiek zullen proberen te vervangen als het zijn beloften niet nakomt.”

De Catholic Herald in het Verenigd Koninkrijk merkte op in “Waarom is Macron met de kerk aan het flirten?” dat de president “Franse katholieken actief heeft aangemoedigd om als katholieken aan het Franse leven deel te nemen.” De Catholic Herald voegde hieraan toe dat dit deels een “strategie was om Frankrijks grootste uitdaging aan te gaan: hoe een groeiende en in sommige gebieden steeds militantere moslimbevolking te integreren.”

In zijn artikel “Frankrijk zorgt voor een heropleving van het Heilige Romeinse Rijk,” schreef de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry; “In een reactie op een groeiende islamitische bevolking die actief bezig is de Europese politiek te beïnvloeden, wil Macron de christelijke wortels van Europa nieuw leven inblazen.”

Jarenlang heeft dhr. Flurry gewaarschuwd dat het immigratiebeleid van Europa kan leiden tot een botsing van culturen. Een profetie in Daniël 11:40 laat zien dat dit conflict zal eindigen met een militaire confrontatie. In “The King of the South ” (‘De koning van het zuiden’, momenteel alleen in het Engels beschikbaar) legt dhr. Flurry uit dat Duitsland en Frankrijk nu al een militaire aanval voorbereiden op Iran en bevriende islamitische landen. Er zijn in het verleden vergelijkbare confrontaties geweest, maar nu zijn we nog maar een paar jaar verwijderd van de vervulling van deze eindtijdprofetie.