Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De slag om de Rode Zee

MELISSA BARREIRO/de Trompet

De slag om de Rode Zee

Iran hindert de Europese handel. Verwacht een stormachtige reactie.

Weinig mensen denken ooit na over het land Jemen in het Midden-Oosten. Maar recente ontwikkelingen daar hebben veel mensen erover aan het denken gezet. Recente gebeurtenissen hebben laten zien waarom Jemen eigenlijk een van de strategisch belangrijkste landen ter wereld is. De gebeurtenissen daar hebben dramatische gevolgen die veel verder reiken dan het Midden-Oosten.

Toen Hamas op 7 oktober 2023 Israël aanviel en Israël een tegenaanval uitvoerde, verklaarden de Houthi's de oorlog aan de Joodse staat. Deze in Jemen gevestigde rebellengroep begon kruisraketten, ballistische raketten en drones naar de zuidkust van Israël af te vuren. Ze hadden het ook gemunt op koopvaardijschepen in de Rode Zee die in verbinding staan met Israël.

Tb Nl

Op 9 december kondigden de Houthi's een escalatie aan: Alle schepen naar Israël, van welk land dan ook, zijn nu doelwit. Sindsdien hebben ze elk schip dat in de Rode Zee in hun vizier kwam zonder onderscheid aangevallen. Binnen enkele dagen kondigden verschillende van 's werelds grootste scheepvaartmaatschappijen aan dat ze alle scheepvaart via dit vitale knooppunt zouden opschorten.

De Rode Zee is een van de belangrijkste zeepoorten ter wereld. Clarksons, een scheepsmakelaar, schat dat in 2023 ongeveer 20 procent van alle containervaart en 10 procent van alle olie over zee via de Rode Zee gaat! Het afsluiten van deze zeepoort heeft gevolgen voor landen over de hele wereld, vooral in Europa.

De Houthi's worden gesponsord en geleid door Iran. Ze zouden deze confrontatie nooit aangaan als Iran hen dat niet opdroeg.

Deze provocatie wijst op een Bijbelse profetie die ik al drie decennia onder de aandacht breng, en op een specifieke voorspelling die ik enkele jaren geleden heb gedaan. Wanneer gebeurtenissen zo nauw aansluiten bij Bijbelse profetieën, moeten we dat goed in de gaten houden!

Gesponsord door Iran

In 2015 wierpen de Houthi's de internationaal erkende, pro-Amerikaanse regering van Jemen omver en kregen ze de controle over de hoofdstad Sanaa. Nu hebben ze de controle over het grootste deel van het noorden van Jemen en grote delen van het westen, waaronder een groot deel van de kust van de Rode Zee.

Dankzij Iran beschikken de Houthi's over een formidabel leger. Analisten geloven dat ze op een gegeven moment meer dan 100.000 strijders en volgelingen hadden. Volgens Semafor bezitten ze “het meest geavanceerde arsenaal ballistische raketten en drones onder de regionale bondgenoten en proxies van Iran”. Sommige van hun raketten hebben een bereik van meer dan 1.000 mijl.

Iran sponsort vele terreurgroepen over de hele wereld. Door de Houthi's te helpen zo'n sterke positie te krijgen met toezicht op dit strategische gebied, heeft Iran een wapen in handen dat het tegen de wereld kan gebruiken!

Na de staatsgreep van de Houthi's in 2015 schreef ik een boekje met de titel Germany's Secret Strategy to Destroy Iran (De geheime strategie van Duitsland om Iran te vernietigen). Daarin schreef ik: “De Houthi-overname in Jemen bewijst dat Iran een gedurfde strategie uitvoert om de vitale vaarroute van de Indische Oceaan naar de Middellandse Zee te controleren. ... Het strategisch belang van de controle over deze doorgang is gelijk aan de controle over het Suezkanaal, aangezien beide deel uitmaken van dezelfde doorgang. ... Nu Iran controle heeft over Jemen, kan het min of meer de kraan dicht- of opendraaien voor olie uit het Midden-Oosten die naar Europa gaat. En Europa heeft dit gesignaleerd!

Wat er in december gebeurde, illustreerde precies waarom die ontwikkeling in 2015 zo zorgwekkend was. Iran besloot de Houthi's groen licht te geven om die handelsroute af te sluiten. En dat gebeurde heel snel!

Er zijn aanwijzingen dat Iran de Houthi's rechtstreeks hielp bij hun aanvallen. De Wall Street Journal berichtte op 22 december dat een Iraans spionageschip de Houthi's voorzag van de informatie die nodig was om hun doelwitten te bombarderen. De Wall Street Journal citeerde Westerse en regionale veiligheidsfunctionarissen en beweerde dat “informatie die is verzameld door een bewakingsschip in de Rode Zee dat onder controle staat van Iraanse paramilitaire troepen, wordt doorgegeven aan de Houthi's, die het hebben gebruikt om commerciële schepen aan te vallen die door de Bab el-Mandeb zeestraat varen” bij de zuidelijke uitgang van de Rode Zee. Veel schepen die door deze zeestraat varen, proberen de Houthi's te ontwijken door hun radio's uit te zetten. De gegevens van het spionageschip stelden de Houthi's in staat om dit te omzeilen. “De Houthi's hebben zelf niet de radartechnologie om de schepen aan te vallen,” zei een veiligheidsfunctionaris. “Ze hebben Iraanse hulp nodig. Zonder die hulp zouden de raketten gewoon in het water vallen.”

Iraanse leiders zeiden dat ze niets te maken hadden met de Houthi-aanvallen, dat de Houthi's onafhankelijk opereren. Dat is een leugen! Iran heeft zich hier jarenlang op voorbereid, en ze hebben laten zien hoeveel macht ze in handen hebben.

Zoals ik in 2015 schreef: “Nu is Iran, 's werelds grootste sponsor van terrorisme, vrij plotseling de poortwachter geworden van deze strategische troef [de Bab el-Mandeb zeestraat]. Dit vormt echt een bedreiging voor de vrede in de wereld!”

Alsof de verstoring in de Rode Zee nog niet provocerend genoeg was, suggereerde een Iraanse generaal op 23 december dat meer handelsroutes onder vuur zouden kunnen komen te liggen. Brig.Gen. Mohammed Reza Naqdi vertelde het persbureau Tasnim dat het Westen “spoedig de afsluiting van de Middellandse Zee, Gibraltar en andere waterwegen kunnen verwachten”. Hij zei niet hoe Iran dit zou doen, maar gezien wat er in de Rode Zee is gebeurd, kunnen we zo'n dreigement niet negeren.

Iran daagt uit. Zijn buitenlands beleid is agressief en provocerend. Dit is precies wat we volgens Bijbelprofetie van Iran moeten verwachten.

Een uithaal naar Duitsland?

Nog twee terroristische bondgenoten van Iran zijn Hamas en Hezbollah. Overvloedig bewijs toont aan dat ook de aanval van Hamas op Israël, op 7 oktober, door Iran werd georkestreerd. Veel mensen hadden verwacht dat Iran kort daarna ook Hezbollah het bevel zou geven om de Joodse staat aan te vallen. Maar toen betuigde Duitsland krachtige steun aan Israël; kanselier Olaf Scholz gaf een directe waarschuwing aan Hezbollah om zich niet in het conflict te mengen. Hierna trok Hezbollah zich terug. U kunt hier meer over lezen in mijn coverstory van vorige maand (“As You Watch Gaza-Watch Germany,” theTrumpet.com/28621), waarin ik schreef: “Waarom trokken Hezbollah-leiders zich zo openlijk terug, terwijl ze zoveel redenen hadden om de oorlog te verklaren? Is het mogelijk dat ze bang zijn voor Duitsland?”

Het lijkt erop dat Iran tegen Hezbollah heeft gezegd dat ze moeten wachten. Maar kort daarna gaf Iran de Houthi's toestemming om aan te vallen. Was dit de manier van Iran om Duitsland terug te pakken?

Het verstoren van de handel via de Rode Zee schaadt Israël – maar het is ook een directe aanval op Europa. Na de brutale verklaring van de Houthi's op 9 december kondigden 's werelds grootste rederijen aan dat ze zouden stoppen met leveringen via de Rode Zee en in plaats daarvan om Zuid-Afrika heen zouden varen om het Westen te bereiken. Vier van de vijf grootste rederijen zijn Europees: de Zwitsers-Italiaanse Mediterranean Shipping Co, het Deense A.P. Moller-Maersk, de Franse scheepvaartgroep cma cgm en het Duitse Hapag-Lloyd, met hoofdkantoor in Hamburg. Door de handel in de Rode Zee te verstoren, kunnen de Houthi's Duitsland schaden op een manier die Hezbollah niet kan.

Er kan niet genoeg benadrukt worden hoe alarmerend dit soort activiteiten is voor Duitsland en andere Europese landen! Ze kunnen simpelweg niet toestaan dat Iran deze cruciale handelsroutes blokkeert. Binnenkort zal het provocerende gedrag van Iran een angstaanjagende tegenaanval uitlokken! Zelfs Iran beseft niet hoe gevaarlijk zijn acties eigenlijk zijn – maar Bijbelprofetie onthult het!

Daniëls verbluffende profetie

De profeet Daniël heeft enkele opmerkelijke details opgetekend die onthullen wat Iran aan het doen is.

Let op: “Dan zal in de tijd van het einde de koning van het zuiden hem met de hoorns stoten. En de koning van het noorden zal op hem aanstormen [als een wervelwind, KJV] met wagens en met ruiters en met vele schepen. Hij zal de landen binnentrekken, ze overspoelen en erdoorheen trekken” (Daniël 11:40).

Zoals ik in mijn boekje uit 2015 over deze passage schreef: “Dit is een eindtijdprofetie. Het gaat over de tijd waarin we nu leven, en het betreft deze landen in het Midden-Oosten.

“Al meer dan 25 jaar hebben we de 'koning van het zuiden' geïdentificeerd als een radicale macht uit het Midden-Oosten onder leiding van Iran, en de koning van het noorden als een door Duitsland geleide Europese macht. Deze profetie onthult dat de door Iran geleide macht Europa zal provoceren. Het kan zijn dat deze confrontatie precies in het gebied van Jemen of de Golf van Aden plaatsvindt.

Let nu goed op de verzen die volgen: Ze geven de specifieke naties aan die deel zullen uitmaken van dit door Iran geleide islamitische blok en die door de koning van het noorden zullen worden veroverd. “Hij zal zijn hand tegen de landen uitstrekken. Ook voor het land Egypte is er geen ontkomen aan” (vers 42). Dit geeft aan dat Egypte zich zal aansluiten bij een alliantie onder leiding van Iran. Maar let op wie er nog meer in die alliantie zitten.

“Hij [de koning van het noorden] zal heersen over de verborgen schatten van goud en zilver en al de kostbaarheden van Egypte. De Libiërs en de Ethiopiërs zullen in zijn voetstappen treden.” “In zijn voetstappen” betekent dat ze zich bij zijn leger zullen voegen of onder zijn gezag zullen staan. Waarom zouden Libië en Ethiopië op die manier onderworpen worden door de koning van het noorden? Omdat ook zij bondgenoten van de koning van het zuiden zullen zijn.

Waarom zou Iran een alliantie zoeken met Libië en Ethiopië? Deze landen liggen langs de zeeroute van de Middellandse Zee naar de Rode Zee! In april 2011 schreef ik dat deze landen “de sleutel vormen die de strategie van de radicale islam ontsluit. ... Ze liggen aan de twee zeeën die de belangrijkste handelsroute in de wereld vormen! Degene die de zwaarste invloed of controle over Ethiopië heeft, zal ongetwijfeld ook de controle hebben over de kleine gebieden van Eritrea en Djibouti aan de kustlijn van de Rode Zee. Deze gebieden zijn pas onlangs onafhankelijk geworden van Ethiopië. Ook geloof ik dat volgens de Bijbel deze kleine gebieden als onderdeel van Ethiopië worden gezien.” (Zie het artikel Libië en Ethiopië onthullen de militaire strategie van Iran. Of lees het Engelse boekje Libya and Ethiopia in Prophecy voor verdere uitleg. Al onze literatuur is gratis).

Iran domineert al de Perzische Golf. Nu is het bezig om de Rode Zee over te nemen – dit kunt u zien aan zijn betrokkenheid in Jemen. Iran heeft ook een grote invloed in Somalië. Het heeft al heel lang een relatie met Soedan, en de profetie geeft aan dat het de controle over Ethiopië en Egypte zal krijgen. Egypte heeft de controle over het Suezkanaal, de poort naar de Middellandse Zee.

Als u dit allemaal bij elkaar optelt, kunt u zien dat Iran de controle over de grootste handelsroute ter wereld wil!

Dit leidt tot een grote botsing tussen de koning van het zuiden en de koning van het noorden.

De Duitse wervelwind

In 2016 schreef ik het artikel “Mediterranean Battle Escalating Into World War III!” (theTrumpet.com/13891) waarin ik uitlegde hoe belangrijk het voor Duitsland is om controle te hebben over de Middellandse Zee, die deel uitmaakt van dezelfde handelsroute als de Rode Zee, verbonden door het Suezkanaal. Je zou kunnen stellen dat de Duitsers de Tweede Wereldoorlog hadden kunnen winnen als ze hun voordeel in de Middellandse Zee hadden behouden. Sinds het begin van de jaren 90 hebben ze stappen ondernomen om dat voordeel op te eisen in het geval van een nieuwe oorlog. Ze waren dan ook bijzonder gealarmeerd toen ze zagen hoe de invloed van de radicale islam zich de afgelopen jaren over Noord-Afrika verspreidde.

“Terwijl de wereld er grotendeels blind voor is, worden sommigen in Europa zich bewust van het plan van Iran om de Middellandse Zee te veroveren,” schreef ik. “De Europeanen zien de koning van het zuiden dit beleid doordrukken! Het creëert een gevoel van urgentie bij hen om deze druk tegen te gaan. ... De huidige opmars van het radicale islamistische kamp in Noord-Afrika heeft het tijdschema van Duitsland voor zijn eigen plannen om het Middellandse Zeegebied te domineren versneld.”

Kijk nog eens naar die verzen in Daniël 11. Ze bespreken niet alleen een Iraanse provocatie, maar ook een Duitse wervelwindreactie op die uitdaging! Gesenius' Hebreeuws-Chaldee Lexicon zegt dat het Hebreeuwse woord voor (aanstormen als een) wervelwind “gebruikt wordt voor de beroering van een storm of een orkaan; om weg te vegen in een storm” (nadruk van mij). Europa zal met alles wat het heeft de door Iran geleide radicale moslims aanvallen en hen volledig verslaan!

Dat drama begint allemaal met een provocatie van Iran. De huidige crisis veroorzaakt door de Houthi's is waarschijnlijk niet het laatste zetje, maar zelfs als ze op korte termijn verslagen worden, leggen deze gebeurtenissen de intentie van Iran bloot en wijzen ze rechtstreeks naar deze profetie!

Lees verder in hoofdstuk 12 van Daniël, dat deel uitmaakt van ditzelfde profetische visioen, en we zien dat deze confrontatie zal leiden tot een catastrofale wereldoorlog: “een benauwde tijd, zoals er niet geweest is sinds er een volk geweest is tot op die tijd...” (vers 1). Veel andere Bijbelprofetieën verwijzen naar deze periode. Jezus Christus beschreef het als “grote verdrukking” (Mattheüs 24:21). Dit is het dramatische hoogtepunt van dit tijdperk van de mens – en als het eenmaal voorbij is, zal God op een krachtige manier in wereldzaken gaan ingrijpen.

Zelfs deze profetie over een catastrofaal conflict dat escaleert in een wereldoorlog wijst uiteindelijk op goed nieuws. Dezelfde Bijbel die deze specifieke strategie met deze krachtige wervelwind profeteert, profeteert ook in detail dat de Derde Wereldoorlog zal eindigen met de glorieuze terugkomst van onze Verlosser, Jezus Christus!

“Wanneer nu deze dingen beginnen te geschieden, kijk dan omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is. ... Wanneer u deze dingen zult zien geschieden, weet dan dat het Koninkrijk Gods nabij is” (Lucas 21:28, 31).

De activiteiten van Iran in de Rode Zee zijn een letterlijk teken dat Jezus Christus op het punt staat om terug te keren! Dit is een van de meest inspirerende boodschappen in de Bijbel. Wat we nu zien leidt uiteindelijk tot de overgang van de heerschappij van mens over mens, naar de heerschappij van God over de mens! En dat is nog maar enkele korte jaren van ons verwijderd. Nu de spanningen in het Midden-Oosten oplopen, is dit het perspectief dat u niet mag verliezen.