Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De paus in Irak en een eeuwenoude strijd

Pope Francis by Catholic Church England and Wales on Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

De paus in Irak en een eeuwenoude strijd

Paus Franciscus was de eerste paus ooit om naar Irak te reizen en dat ondanks de coronaviruscrisis. Iets in de regio baart de rooms-katholieke kerk grote zorgen. Jarenlang klaagde de katholieke kerk over de vervolging van christenen in het Midden-Oosten. De Islamitische Staat heeft de toch al afnemende bevolking in de regio verwoest, kerkgebouwen en christelijke gemeenschappen zijn vernietigd. Maar de grootste bedreiging van het christelijk leven in de regio staat nog voor de deur.

Tijdens zijn bezoek zei Franciscus in de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis bij Erbil: “Hoe wreed is het dat dit land, de bakermat van de beschaving, door zo’n barbaarse slag getroffen is. Met oude gebedshuizen verwoest en vele duizenden mensen, moslims, christenen, jezidi’s, die op wrede wijze door terrorisme vernietigd zijn, en anderen die gedwongen werden ontheemd of vermoord.”

Paus Franciscus had ook grote lof voor de Koerden die onderdak boden aan christenen en vervolgde groepen. “U heeft de christelijke gemeenschappen beschermd toen ISIS aanviel,” zo bedankte Franciscus de lokale leiders.

Op het hoogtepunt van alle wreedheden van de Islamitische Staat, in 2014, riep het Vaticaan specifiek op tot militair ingrijpen in Irak. In 2015 herhaalde het Vaticaan dat geweld nodig kan zijn om de vervolging van christenen en andere minderheden in de regio te stoppen. In februari 2015 lanceerde Duitsland zijn eigen missie in Irak, zonder de steun van de VN of de NAVO. De ongekende, aantoonbaar onconstitutionele missie werd gerechtvaardigd door het doel de “barbaarsheid” van de Islamitische Staat te stoppen. Tussen 2015 en 2018 heeft Duitsland bijna 1.600 soldaten naar Irak gestuurd en ongeveer 18.000 Koerdische Peshmerga-strijders getraind voordat het zijn focus verlegde naar het trainen van het Iraakse leger.

Duitsland en het Vaticaan hebben vergelijkbare doelstellingen op dit beslissende slagveld en dat is om de verspreiding van radicaal islam te bestrijden. Christelijk Europa en de islamitische wereld zijn door de eeuwen heen herhaaldelijk met elkaar in botsing gekomen. De Bijbel onthult dat Duitsland en het Vaticaan zich nu voorbereiden op de laatste en meest gewelddadige van deze botsingen. Verwijzend naar de “tijd van het einde” – nu vlak voor ons – beschrijft Daniël 11 een confrontatie met een “koning van het noorden” en de “koning van het zuiden.” Zoals Gerald Flurry, hoofdredacteur van de Trumpet, uitlegt in zijn gratis boekje The King of the South, is een door Duitsland geleid katholiek Europa de koning van het noorden en radicaal islam geleid door Iran is de koning van het zuiden.

Dhr. Flurry schrijft: “Dit Schriftgedeelte beschrijft een tijd wanneer het katholieke rijk van Duitsland een totale oorlog zal voeren, alles in zal zetten tegen radicaal islam – en zal domineren als een gewelddadige vloedgolf die hen overstroomt!”

Iran is momenteel hard bezig Irak over te nemen. Dit zou een doodvonnis zijn voor de christelijke gemeenschappen die de katholieke kerk wil beschermen. Er zal groot militair ingrijpen voor nodig zijn om dit te voorkomen en de Bijbel onthult dat dit precies is wat er gaat gebeuren. In hoofdstuk 3 van het boekje The King of the South (momenteel alleen in het Engels beschikbaar) met de titel “De laatste kruistocht”, legt dhr. Flurry in detail uit hoe dit millennia-oude conflict zal aflopen. Al onze literatuur is gratis.