Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De oorlog veroorzaakt een voedselcrisis

ISTOCK.COM/BEFEHR

De oorlog veroorzaakt een voedselcrisis

Geblokkeerde havens en braakliggende velden in Oekraïne zullen een reeds onstabiele regio beïnvloeden.

Russische tanks bedreigen niet alleen de Oekraïense bevolking, ze bedreigen ook de wereldvoedselvoorziening. Rusland en Oekraïne verbouwen samen grote percentages van 's werelds tarwe, maïs en andere landbouwproducten, maar Oekraïne is gestopt met het verschepen van hun producten. De havens aan de Zwarte Zee zijn gesloten tot de Russische invasie ophoudt.

Als gevolg daarvan zijn de termijnprijzen voor maïs met 18% gestegen en die voor tarwe met 40% – de snelste prijsstijgingen in ten minste 60 jaar. Meer dan 5% van de Oekraïense bevolking is het land al ontvlucht, en problemen met de toeleveringsketen maken het moeilijk om aan meststoffen te komen. Als de Oekraïense boerderijen dit voorjaar niet worden beplant, omdat de boeren vechten en hun velden strijdgebied zijn, kunnen de prijzen nog veel hoger oplopen.

"Oekraïne is hevig ontregeld", vertelde Oekraïense boer Kees Huizinga aan Brownfield Ag News. "Ik kreeg vanochtend nog bericht van onze landbouwvereniging dat de Oekraïense boeren 200.000 ton diesel nodig hebben om de voorjaarsaanplant te doen. Hetzelfde verhaal geldt voor zaaigoed, voor reserveonderdelen voor machines en arbeid. Veel jongens zijn in het leger gegaan, dus er is een tekort aan tractorbestuurders. Meststoffen zijn extreem duur en nauwelijks verkrijgbaar, omdat ze nu niet worden geproduceerd."

Huizinga zegt dat als de invasie van Rusland doorgaat, er enorme graantekorten zullen ontstaan in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Egypte, bijvoorbeeld, betrekt ongeveer 85 procent van zijn tarwe uit Rusland en Oekraïne. De Egyptenaren zijn nu wanhopig op zoek naar alternatieve bevoorrading. Begin maart vertelde een lid van de nationale kamer van koophandel van Egypte aan Bloomberg dat in de regio Caïro een pak van vijf platte broden in de loop van een week 50 procent in prijs was gestegen. Dit is een dringende kwestie voor de Egyptische regering, en daarbuiten: De massale protesten, de dodelijke confrontaties, de omverwerping van het Mubarak-regime en de tijdelijke overname van het land door de radicale Moslimbroederschap begonnen allemaal met een stijging van de broodprijs. Oorlog in Oekraïne kan leiden tot een nieuwe revolutie in Egypte en een revolutie in Egypte heeft gevolgen voor andere landen in het Midden-Oosten en daarbuiten.

"Vergeet niet dat broodrellen het begin waren van de Arabische Lente; broodrellen waren ook het begin van de Franse Revolutie," zei Teucrium ceo Sal Gilbertie. "Het is een Bijbelse gebeurtenis als de tarwevoorraad opraakt."

Overheid-lockdowns en de daaruit voortvloeiende verstoringen van de bevoorradingsketen hebben de voedselprijzen naar een 10-jarig hoogterecord doen stijgen, nog voordat de eerste Russische tanks met het Z-symbool over de Oekraïense tarwevelden denderden. In Amerika zijn de levensmiddelen ongeveer 8,5% duurder dan een jaar geleden, maar in andere landen is de situatie nog veel slechter. Het Voedselagentschap van de Verenigde Naties meldt dat de prijs van voedsel wereldwijd met 20,7 procent is gestegen en nog steeds stijgt.

Twee millennia geleden vroegen de discipelen van Jezus Christus Hem om een teken "van het einde van de wereld". Hij bevestigde dat het einde van de menselijke beschaving zou komen en zou worden voorafgegaan door bepaalde gebeurtenissen: "Pas op dat niemand u misleidt. Want velen zullen komen onder Mijn Naam en zeggen: Ik ben de Christus; en zij zullen velen misleiden. U zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen; pas op, word niet verschrikt, want al die dingen moeten gebeuren, maar het is nog niet het einde. Want het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; en er zullen hongersnoden zijn en besmettelijke ziekten en aardbevingen in verscheidene plaatsen. Maar al die dingen zijn nog maar een begin van de weeën" (Mattheüs 24:4-8). Naast andere tekenen voorspelde Jezus Christus specifiek religieus bedrog, oorlogen en voedseltekorten.

En de oorlog in Oekraïne kan leiden tot de vervulling van nog meer dreigende, specifiekere profetieën. Let erop dat de voedselcrisis ten goede komt aan islamitische bewegingen zoals de Moslim Broederschap in Egypte en al-Shabaab in Ethiopië. De profeet Daniël voorspelde dat Egypte en Ethiopië zich zullen aansluiten bij een radicale islamitische leider (Daniël 11:42-43). In zijn boekje De Koning van het Zuiden, identificeert Trompet hoofdredacteur Gerald Flurry Iran als de "koning van het zuiden" en voorspelt dat pro-Iraanse bewegingen de controle zullen overnemen van Egypte en Ethiopië. Let op de voedselonzekerheid en economische onrust als gevolg van de oorlog in Oekraïne om deze twee naties te destabiliseren, wat de radicale Islam en Iran een stimulans geeft om een revolutie te ontketenen.

Oorlogen die voedseltekorten veroorzaken en voedseltekorten die oorlogen veroorzaken, zullen inderdaad een steeds tragischer "Bijbelse gebeurtenis" worden. Dat is de tijd waarin we nu leven.

Four Nl