Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De menselijke natuur en hoe de hele wereld is misleid aangaande haar herkomst (Zesde deel)

Chuttersnap/Unsplash

De menselijke natuur en hoe de hele wereld is misleid aangaande haar herkomst (Zesde deel)

Het ongelooflijke potentieel van de mens - Hoofdstuk 11

Vervolgd van De menselijke natuur en hoe de hele wereld is misleid aangaande haar herkomst (Vijfde deel)

Dit essentiële punt moet u goed begrijpen. Jezus moest Zich bekwamen voor de heerschappij op aarde. Gods hele plan is erop gericht Zijn heerschappij op aarde te herstellen en er Zijn Koninkrijk te vestigen.  Jezus moest Satans zeer speciale verzoekingen weerstaan en overwinnen. Zouden wij dan kunnen heersen zonder te hebben bewezen waartoe wij bekwaam zijn? Natuurlijk niet! Zij die met en onder Christus zullen heersen wanneer Hij Gods bestuur op aarde herstelt, moeten daartoe bekwaam zijn, moeten zich van Satans weg naar Gods weg keren, d.w.z. naar het bestuur van God. Wij moeten Satans mentaliteit en levenswijze in onszelf met wortel en tak uitroeien, zó volledig dat we nooit meer naar Satans wegen kunnen terugkeren—niet meer kunnen zondigen (1 Johannes 3:9).

Zij die na de wederkomst van Christus geroepen zijn tot geeste­lijk behoud, zullen niet meer met Satan behoeven te worstelen.

Let nu eens op Mattheüs 25 en Openbaring 20.

Eerst Mattheüs 25 te beginnen met vers 31: “Wanneer dan de Zoon des mensen komt in Zijn heerlijkheid en al de engelen met Hem, dan zal Hij plaats nemen op de troon zijner heerlijkheid.” Christus komt met alle macht en heerlijkheid van God de Schepper. Hij komt om Gods heerschappij op heel de aarde over alle volkeren te herstellen. Het zal één superwereldregering zijn. Hij zal de troon van David in Jeruzalem herstellen. Sinds 1968 is de Ambassador International Cultural Foundation, onder de auspiciën van de Worldwide Church of God, samen met de Hebreeuwse universiteit en het Israëlische Archeologische Genootschap, betrokken geweest bij opgravingen in Jeruzalem en het wegruimen van zo’n vijftien tot twintig meter puin die de aloude troon van David, van ca. 2500 jaar geleden, bedekte.

Lees nu verder: “En al de volken zullen vóór Hem verzameld worden” (vs. 32). Hij komt om de gehele wereld te regeren, om Gods bestuur weer in te stellen.

Elke regering is gebaseerd op een grondwet. De wet van God is anders dan enige door mensen gemaakte wet van welke menselijke regering ook. Zij is een geestelijke wet (Romeinen 7:14). En zij is een heilige wet (Romeinen 7:12). Zij is een levenswijzeGods weg. Wanneer de mensen in die levenswijze geleid worden, zal er vrede, geluk, vreugde en overvloed zijn.

Die grondwet van Gods regering is echter ook de wet van de Christelijke levenswijze. Zonde is de overtreding van die wet (1 Johannes 3:4). Christus komt ook om alle mensen tot geestelijk behoud en eeuwig leven te roepen. Dat zal gebeuren wanneer God de gehele wereld tot geestelijk behoud zal roepen en niet eerder!

Lees weer verder: “… en Hij zal ze van elkander scheiden zoals de herder de schapen scheidt van de bokken, en Hij zal de schapen zetten aan Zijn rechterhand en de bokken aan Zijn linkerhand. Dan zal de Koning tot hen, die aan Zijn rechterhand zijn, zeggen: Komt, gij gezegenden mijns Vaders, beërft het Koninkrijk, dat u bereid is van de grondlegging der wereld af” (Mattheüs 25:32-34).

De volkeren voor de koning op Zijn troon zijn de naties van deze wereld. Zij die gedurende het nieuwtestamentische tijdperk en daarvoor (profeten, enz.) tot behoud geroepen waren en zich hadden bekwaamd, zullen zijn opgewekt om Christus in de lucht tegemoet te gaan, terwijl Hij bij Zijn wederkomst naar de aarde neerdaalt (1 Thessalonicenzen 4:16-17). Zij zullen met Christus regeren en reeds onsterfelijk zijn omdat ze uit geest bestaan (Openbaring 2:26-27; 3:21) Zij zullen met Christus het Koninkrijk Gods vormen.

Hier moet ik eerst duidelijk maken wat het onderscheid is tussen Gods bestuur en het Koninkrijk Gods. Gods bestuur werd in prehistorische tijden op aarde ingesteld over de engelen.

Het Koninkrijk Gods is allebei, zowel Gods regering als de Godfamilie. Zij die nu geestelijk verlost worden, zullen bij de wederopstanding het Koninkrijk Gods beërven. Zij zullen uit God geboren zijn, geboren in de heilige Familie van God. Zij zullen met Christus gehuwd zijn. Uit dit goddelijke en geestelijke huwelijk zullen gedurende de duizend jaar die beginnen met Christus’ wederkomst op aarde als Koning, kinderen van God verwekt en geestelijk geboren worden.

Laten wij nu eens in hoofdstuk 20 van Openbaring kijken.

De apostel Johannes vertelt hier wat hij in een visioen zag: “En ik zag een engel nederdalen uit de hemel met de sleutel des afgronds en een grote keten in zijn hand; en hij greep de draak, de oude slang, dat is de duivel en de satan, en hij bond hem duizend jaren” (Openbaring 20:1-2).

Wanneer Christus met alle macht en heerlijkheid op aarde wederkomt, zal Hij reeds gekroond zijn met vele kronen. De kroningsplechtigheid zal vóór Zijn wederkomst in de hemel (voor de troon van God de Vader) hebben plaatsgevonden. Christus zal dan bekwaam zijn bevonden en in Zijn ambt zijn bevestigd. Satan moet, zoals ik al eerder heb gezegd, op aarde blijven en zal de naties naar zijn hand zetten, totdat Christus, zijn opvolger, Zich gekwalificeerd heeft en in Zijn functie zal zijn bevestigd.

Onmiddellijk na Christus’ wederkomst zal Satan worden gebonden.

Lees weer verder: “… en hij wierp hem in de afgrond en sloot en verzegelde die boven hem, opdat hij de volkeren niet meer zou verleiden, voordat de duizend jaren voleindigd waren; daarna moet hij voor een korte tijd worden losgelaten” (vs. 3).

Zij die dan zijn opgestaan, zullen met Christus over alle volkeren regeren en er zal duizend jaar van vrede op aarde heersen.

Stelt u zich eens voor hoe dat zal zijn, wanneer Christus en de herrezen heiligen het Koninkrijk Gods vormen en het bestuur van God over alle mensen die dan nog leven, zullen uitoefenen. Satan kan dan niet meer uitzenden en Christus regeert door middel van Gods levenswijze.

Maar let nu op vers 7: “En wanneer de duizend jaren voleindigd zijn, zal de satan uit zijn gevangenis worden losgelaten, en hij zal uitgaan om de volkeren aan de vier hoeken der aarde te verleiden … om hen tot de oorlog te verzamelen, en hun getal is als het zand der zee” (vs. 7-8).

Laat dit goed tot u doordringen. De mensen hebben vrede; zij zijn niet behept met de satanische natuur die wij nu de “menselijke natuur” plegen te noemen. Zij hebben gelukkig in volmaakte vrede geleefd. Nu zendt Satan opnieuw uit. Vergeet niet dat deze volkeren mensen van vlees en bloed zijn. Voor hen is Satan onzichtbaar. Zie nu de verandering die over hen komt zodra Satan is losgelaten en opnieuw in staat is de mensheid te manipuleren.

Vers 9: “En zij [de menselijke naties] kwamen op over de breedte der aarde en omsingelden de legerplaats der heiligen en de geliefde stad …” Onmiddellijk is de “menselijke natuur” in hen gekomen en zijn ze vervuld van afgunst en jaloezie jegens Gods heiligen, vervuld van toorn en gewelddadigheid. Maar God zal niet gedogen dat zij de heiligen vernietigen. Hun was over Satan verteld en zij waren gewaarschuwd voor hem … “en vuur daalde neder uit de hemel en verslond hen, en de duivel, die hen verleidde, werd geworpen in de poel van vuur en zwavel … en [hij zal] dag en nacht gepijnigd worden in alle eeuwigheden” (vs. 9-10).

Hierna zal het oordeel voor de grote witte troon plaatsvinden—de opstanding van alle mensen die sinds Adam tot de wederkomst van Christus hebben geleefd en die niet bij de eerste opstanding en niet door God geroepen waren. In dit oordeel zal “het boek des levens” een rol spelen, wat wil zeggen dat velen, misschien de meesten, dan geestelijk behoud en eeuwig leven zullen vinden. Ten tijde van dit oordeel zal Satan verdwenen zijn!

Tot nu toe heeft God nog maar zeer weinig mensen tot geestelijk behoud geroepen, in tegenstelling tot de traditionele opvatting in de “Christelijke” wereld.

Van Adam tot Noach weten wij alleen van Abel, Henoch en Noach—in meer dan 1900 jaar. Van Noach tot Christus waren er Abraham, Lot, Isaäk, Jacob en Jozef, voordat de kinderen Israëls uit Egypte werden geleid. God heeft nooit geestelijk behoud (eeuwig leven) beloofd aan het volk Israël in het Oude Testament, alleen aan de profeten en aan hen die Hij voor speciale taken riep.

Van Adam tot Christus werd er niemand tot geestelijk behoud geroepen, behalve degenen die geroepen werden om een speciale opdracht uit te voeren.

Van Christus tot heden is slechts een uiterst kleine groep mensen geroepen en wel voor de speciale opdracht: “Gaat heen in de gehele wereld, verkondigt het evangelie” (van het Koninkrijk Gods).

Wij die in dit nieuwtestamentische tijdperk geroepen zijn, zijn geroepen ons te bekwamen om heersers te zijn met en onder Christus in het Koninkrijk Gods om Gods bestuur te herstellen. Met andere woorden: wij moeten het heilige, rechtvaardige karakter van God ontwikkelen. Ons aandeel in de grote opdracht is de taak die God heeft gegeven als het middel waardoor wij ons kunnen voorbereiden op het leiderschap met en onder Christus wanneer Hij komt—en dat zal nu spoedig zo ver zijn!

Dit hoofdstuk begon met de vraag of deze verdorven “mense­lijke natuur” al bij de geboorte in een kleine baby aanwezig is. Laat ik nu drie schriftgedeelten aanhalen.

“Zij brachten ook hun kleine kinderen tot Hem, opdat Hij ze zou aanraken … Maar Jezus riep ze tot Zich en zeide: Laat de kinderen tot Mij komen en verhindert ze niet; want voor zodanigen is het Koninkrijk Gods” (Lucas 18:15-16). De verdorven natuur waarvan sommigen ten onrechte aannemen dat ze al bij de geboorte aanwezig is, is de natuur van Satans rijk, maar “voor zodanigen”—deze kleine kinderen—is het Koninkrijk van God.

“Op dat ogenblik kwamen de discipelen bij Jezus en vroegen:

Wie is wel de grootste in het Koninkrijk der hemelen? En Hij riep een kind tot Zich, plaatste dat in hun midden, en zeide: Voorwaar, ik zeg u, wanneer gij u niet bekeert en wordt als de (kleine—SV en KJV) kinderen, zult gij het Koninkrijk der hemelen voorzeker niet binnengaan” (Mattheüs 18:1-3).

“Maar Jezus zeide: Laat de kinderen geworden en verhindert ze niet tot Mij te komen, want voor zodanigen is het Koninkrijk der hemelen” (Mattheüs 19:14).

Wij mensen zijn bij onze geboorte goed. Wij beginnen ons menselijk leven noch met de “menselijke natuur” van Satan, noch met de goddelijke natuur die alleen geschonken kan worden door de Heilige Geest. Maar al spoedig beginnen we de zelfzuchtige en egoïstische gezindheid die door Satan wordt uitgestraald, in ons op te nemen. Satans rijk van engelen—die nu in demonen veranderd zijn—verwierp Gods regering en daarom verdween het van de aarde.

Gods bedoeling met de schepping van de mens op aarde is Zijn eigen heilige en rechtschapen karakter in die mens tot ontwikkeling te brengen. God wil een volk dat Satans levenswijze verwerpt en overwint, en dat zich tot Gods regering—dat is Gods levenswijze—keert.

Dit bestuur van God bestaat op het ogenblik op aarde alleen bij degenen die in de Kerk van God door Gods Geest worden geleid. Satan is woedend. Hij haat die Kerk en hij probeert op sluwe wijze in de gedachtegang van de mensen die zich aan dat bestuur van liefde onderwerpen, een vijandige gezindheid te brengen, die dit bestuur voorstelt als een harde en wrede knoet van Satan.

Maar zoals gezegd: Lucifer was door God geschapen “volmaakt in al zijn wegen, totdat er ongerechtigheid in hem gevonden werd”. Als gevolg van verkeerde overleggingen kreeg hij een opstandige en slechte natuur. Adam kreeg die natuur weer van Satan. De Efeziërs (Efeziërs 2:1) kregen haar ook van Satan, evenals de gehele mensheid, uitgezonderd Jezus Christus. Maar nu kunnen wij in Christus, door Zijn genade, de goddelijke natuur deelachtig worden (2 Petrus 1:4).

Gods grote plan is Zijn regering op deze aarde te herstellen, in en door het Koninkrijk Gods.

Door de genade van Christus kunnen wij onze “menselijke natuur” veranderen en volkomen in onszelf uitroeien door die natuur te vervangen door de goddelijke natuur.

Wordt vervolgd...

Ihp Nl