Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De kerk achter de eenwording van Europa

De nieuw benoemde kardinaal-aartsbisschop van Luxemburg Jean-Claude Hollerich (L) op 5 oktober 2019 in de Sint-Pietersbasiliek. [FRANCO ORIGLIA/GETTY IMAGES]

De kerk achter de eenwording van Europa

Na de Russische inval in Oekraïne streven verschillende Europese landen naar meer politieke en militaire eenwording. Een overeenkomstig voorstel werd op 9 mei aan het Europees Parlement voorgelegd. Op dezelfde dag publiceerde Vatican News een artikel met de titel: " De Kerk, een trouwe metgezel op het pad naar Europese eenwording." Weinig mensen beseffen dat de katholieke kerk betrokken is bij de politieke en economische alliantie van Europa.

"De katholieke kerk, haar opeenvolgende pausen sinds Pius xii, de Europese bisschoppen, religieuze ordes en vele christelijke lekenbewegingen zijn er nooit mee opgehouden het proces van Europese eenwording en de daaraan ten grondslag liggende waarden van ganser harte te omhelzen", aldus kardinaal Jean-Claude Hollerich, SJ, van Luxemburg, de voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de EU, op 9 mei.

Zijn verklaring, getiteld "Trouw aan de Europese waarden", werd gepubliceerd ter gelegenheid van de Dag van Europa 2022 – de verjaardag van de Schumanverklaring van 1950, waarin de Franse en West-Duitse samenwerking op het gebied van kolen en staal werd voorgesteld. "Vandaag leven we misschien in een wereld waarin trouw aan deze inspiratie en deze waarden opnieuw betekent dat we verandering voor de Europese Unie moeten overwegen", voegde de kardinaal eraan toe. Hij prees ook de "creativiteit en frisheid" van de nieuwe voorstellen en beloofde: "Als Kerk zijn wij bereid er een nog actievere rol in te spelen".

Kardinaal Hollerich wijst terecht op Paus Pius xii die het Europese eenwordingsproject na de Tweede Wereldoorlog vanaf het begin heeft gesteund. Maar in dezelfde geschiedenis zit ook een waarschuwing. "Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog onderhandelde de kardinaal, die later paus Pius xii werd, met succes over het Reichskonkordat met Adolf Hitler in 1933, dat effectief alle politieke oppositie tegen de groeiende nazibeweging in Duitsland wegnam," legde Trompet-redacteur Stephen Flurry uit in "Was Pope Pius XII Pious? "(alleen beschikbaar in het Engels).

Dat een kerk achter een Europees project staat, wil nog niet zeggen dat het goed is.

Toch beseffen velen in Europa dat Europa in zijn huidige staat alleen door de katholieke kerk kan worden verenigd. Dat is de les die velen trekken uit de geschiedenis van Europa, toen landen zich verenigden in het zogenoemde Heilige Romeinse Rijk. Wijlen Herbert W. Armstrong heeft decennialang verkondigd dat dit in onze tijd niet anders zou zijn. "Er is maar één manier waarop dit herrezen Heilige Romeinse Rijk verder kan opbloeien – door de 'goede diensten' van het Vaticaan, waardoor kerk en staat weer worden verenigd, met het Vaticaan in het zadel aan de teugels," merkte hij op.

Het herrezen Heilige Romeinse Rijk wordt in verschillende Bijbelpassages voorspeld, zoals bijvoorbeeld in Openbaring 17. Dit hoofdstuk beschrijft een vrouw die op een "scharlaken gekleurd beest" rijdt. Dit symboliseert een politiek rijk dat door een kerk wordt bestuurd. Het hoofdstuk geeft aan dat deze kerk een wereldwijde invloed heeft. De enige instelling waar dit naar kan verwijzen is de Katholieke Kerk. (Vraag een gratis exemplaar aan van Wie of wat is het profetische beest? voor meer informatie).

Deze komende eenwording van Europese naties, teweeggebracht door de katholieke kerk, wordt uitgelegd in "De zevende en laatste herleving – is nu hier" door Brad Macdonald. Ik moedig u aan om Het Heilige Roomse Rijk in Profetie (alleen beschikbaar in het Engels) aan te vragen om het geestelijk fundament van Europa te begrijpen en hoe dit onze toekomst zal beïnvloeden. We zien nu al het begin van de vervulling van deze profetie – en het einde ervan zal onze wereld drastisch veranderen.

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Nl Wwb