Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Bijbelse archeologie: Fictie of inspiratie?

COURTESY DR. EILAT MAZAR

Bijbelse archeologie: Fictie of inspiratie?

Is de Bijbel een boek vol met fabels, mythen en fictie? Vroeger dachten veel mensen van wel. Hoewel onmiskenbaar bewijs is opgegraven, blijven de aanvallen op de Bijbel komen. In hun laatste nummer van 2019 beschuldigde het Duitse tijdschrift Der Spiegel de Bijbel ervan slechts een politiek hulpmiddel te zijn om de huidige “territoriale claims” te rechtvaardigen.

Maar een eerlijke blik op Bijbelse archeologie zou juist moeten dienen als een grote bron van inspiratie voor de hele mensheid.

Er is een prominente archeologe die zich bij haar archeologische opgravingen laat sturen door de Bijbel: Dr. Eilat Mazar. “Ik werk met de Bijbel in de ene hand en met gereedschap voor opgravingen in de andere,” zei ze. Eén van haar meest fascinerende maar ook zeer omstreden vondsten is het paleis van koning David. Dr. Mazar heeft het paleis gevonden door het Bijbelse verhaal als leidraad te gebruiken, zo vertelde ook Der Spiegel.

Dr. Mazar vond het paleis van David door de beschrijving in 2 Samuel 5:17 te volgen. De specifieke aanduiding die dit vers gaf leidde ertoe dat zij het paleis heeft gevonden.

“Op professioneel niveau wordt Mazar door haar collega’s gerespecteerd,” aldus Der Spiegel. “Het probleem is haar overdreven interpretaties, haar sensatiezucht. Ze staat vrijwel alleen in haar verhaal over Davids paleis.” Der Spiegel vertelt ook hoe andere archeologen haar ervan beschuldigen dat zij archeologie gebruikt als puur politiek middel.

Maar het bewijs spreekt duidelijk in het voordeel van Dr. Mazar. In haar gesprek met Der Spiegel zei ze: “Ik hou vast aan de feiten.” Als haar tegenstanders sterke feiten zouden hebben – “dan zouden ze me hebben overtuigd.” Maar dat is niet zo. In plaats daarvan verwerpen veel van hen de vondsten van Dr. Mazar vanwege hun eigen politieke vooringenomenheid en hun angst een controverse aan te wakkeren. Maar zoals Gerald Flurry, de hoofdredacteur van de Trumpet, uitlegt in zijn artikel “Archeologie roept uit: ‘Zie uw God!’, deze vondsten zouden iedereen juist heel veel hoop moeten geven.

“In 2005 ontdekte de Israëlische archeologe Dr. Eilat Mazar wat men gelooft dat het paleis van koning David is – waar de troon van David begon,” zo merkte hij op. “De Messias zal voor eeuwig op die troon zitten als Hij terugkomt. Dus dit is een eeuwige troon, waar God een diepgaande belangstelling voor heeft.”

Archeologie verbindt ons met de geschiedenis van de Bijbel, dat ons vooruitwijst naar Gods belofte om in de wereldgebeurtenissen in te grijpen en eeuwige vrede te brengen voor iedereen die zich aan Zijn wet wil houden. Als u meer wilt weten over Gods perspectief op Bijbelse archeologie, moedig ik u aan het artikel “Archeologie roept uit: ‘Zie uw God!’ ” te lezen.

Nl Archaeology Thunders Behold Your God