Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Archeologie leert ons een les in natie-reddend geloof

COURTESY DR. EILAT MAZAR (2)

Archeologie leert ons een les in natie-reddend geloof

Een recente ontdekking legt belangrijke geschiedenis bloot waar veel uit te leren is.

De Israëlische archeologe Dr. Eilat Mazar heeft een aantal geweldige artefacten opgegraven. Twee van haar belangrijkste ontdekkingen waren de persoonlijke zegelafdrukken van koning Hizkia en de profeet Jesaja. Deze kleine bullae werden gebruikt om belangrijke documenten te verzegelen en droegen de autoriteit van deze mannen.

Wij hadden de eer om die twee zegelafdrukken bijna een jaar lang in wereldpremière ten toon te mogen stellen in Armstrong Auditorium. Veel mensen van over de wereld kwamen kijken. Samen vertellen deze twee artefacten een krachtig verhaal over een koning van Juda die samenwerkte met een profeet van God. Ontdekt in dezelfde grondlaag slechts 3 meter van elkaar verwijderd, leveren deze bullae sterk bewijs van hoe nauw deze twee mannen samenwerkten. Dat is een unieke en zeldzame situatie. Koningen vermoordden vaak de profeten omdat zij hun boodschap haatten. Maar Hizkia en Jesaja smeedden wat waarschijnlijk de sterkste koning-profeet relatie in de geschiedenis is en het resulteerde in een enorm wonder!

Dit is een van de sterkste voorbeelden uit de Bijbel van het juiste soort geloof. Het staat in het boek Koningen, een van de vroege profeten, een deel van het Oude Testament dat profetie vormt, voornamelijk voor deze eindtijd. Tijdens deze samenwerking schreef Jesaja zijn Bijbelboek dat eveneens profetieën bevat die specifiek voor onze huidige tijd zijn (Jesaja 30:8).

Negentig procent van Bijbelprofetie is voor deze eindtijd. Als u begrijpt wat er in de wereld gebeurt dan kunt u zien dat profetie week bij week vervuld wordt. Menselijk gezien kan het beangstigend zijn wat er plaats vindt; de wereld kan er hopeloos uitzien. Toch zijn er voorbeelden in de Bijbel die enorm veel hoop geven.

Het Bijbelverhaal over Jesaja en Hizkia wordt niet alleen ondersteund door archeologie, maar ook door seculaire geschiedenis. Bewijs dit en het zal uw geloof in Gods Woord versterken. Ik garandeer u, dat als u dit doet er opmerkelijke wonderen in uw leven zullen plaatsvinden.

Het soort geloof dat wij nodig hebben is het soort dat God en Zijn Bijbel gelooft en vervolgens ook handelt naar dat geloof. Elk ander geloof is een dood geloof. Ondanks de overvloed aan bewijs heeft bijna niemand vandaag nog geloof in God en Zijn Woord.

Dr. Mazar zegt vaak “laat de stenen spreken” en hun verhaal aan u vertellen. De geschiedenis van de zegels van Jesaja en Hizkia is geschiedenis waar wij speciaal aandacht aan moeten schenken. Het bevat een bijzondere les over hoe u als persoon, en zelfs hoe hele naties, gered kunt worden van fysieke en geestelijke vernietiging!

Een ijdele alliantie

Regerend in de laat achtste eeuw voor Chr. was koning Hizkia een van de meest rechtvaardige koningen uit de geschiedenis van Juda. Hij werkte hard om de natie te hervormen. “Hij deed wat juist was in de ogen van de Heere, overeenkomstig alles wat zijn vader David gedaan had” (2 Kronieken 29:2, HSV). Hizkia reinigde de tempel die Salomo had gebouwd en herstelde het priesterschap. Onder zijn leiding begon het grootste deel van de natie zich af te keren van afgoderij en keerden ze zich naar God.

Maar zoals alle mensen had ook Hizkia zijn zwakheden. Juda stond op het punt te worden vernietigd door het Assyrische rijk. Om zijn land te beschermen keerde Hizkia zich naar Egypte voor hulp. Jesaja had de koning gewaarschuwd dat een bondgenootschap met Egypte een serieuze fout zou zijn (Jesaja 30 en 31). Maar Hizkia zette dit toch door.

God zag dat als Hizkia een belangrijke koning wilde worden, hij meer geloof moest opbouwen. En als Juda een belangrijke natie wilde worden, had ook het volk meer geloof nodig. Hizkia en het volk hadden geweigerd om naar God te kijken voor bescherming en God gebruikte het Assyrische leger om hen te straffen!

Jesaja 36:1 laat zien dat de Assyrische koning, Sanherib, “optrok tegen alle versterkte steden van Juda en ze innam.” Sanheribs invasie leek op een blitzkrieg-oorlog: Zijn leger veroverde binnen een jaar 46 goed verdedigde steden! Hij doet verslag van zijn veroveringen op een artefact dat vandaag bekend staat als het Taylor Prisma. Er staat op: “Wat betreft Hizkia, de Judaiet die zich niet aan mijn juk onderwierp, 46 van zijn sterk ommuurde steden, evenals de kleinere dorpen in de omgeving die niet geteld zijn, heb ik belegerd en met de grond gelijk gemaakt door middel van stormrammen.” Dit Assyrische document komt overeen met het Bijbelverslag. Het vermeldt ook een deel van de wreedheden die de veroverende Assyriërs de Joden aandeden.

God dwong de Joden in feite om naar Hem te kijken en niet naar Egypte! Vertrouwen op een fysieke alliantie is een verschrikkelijke fout voor een natie. God zegt dat we altijd in de allereerste plaats naar Hem moeten kijken. Dan belooft Hij wonderen te doen en ons te redden van een ramp.

Ik weet dat ik absoluut op deze belofte kan vertrouwen omdat ik een groep mensen ken die God vertrouwen en Zijn Woord geloven – en ik zie steeds weer de wonderen die in hun leven vervuld worden. Dit is een waarheid die elke persoon voor zichzelf kan bewijzen, maar slechts weinig mensen doen dit.

Een tweede mislukte poging

Na al die veroveringen was Jeruzalem de enige grote stad die nog in Juda overbleef. Als de hoofdstad zou vallen zou heel Juda veroverd en bestuurd worden door Assyrië.

Hizkia deed toen een tweede wanhopige poging om Juda te redden. Hij ging naar de mooiste constructie op aarde, Gods tempel en ontdeed het van goud, zilver en andere kostbaarheden om die als eerbetoon aan Sanherib te geven (2 Koningen 18:14-16). Hij probeerde bescherming af te kopen van de heidense koning die Juda bedreigde.

Sanherib documenteerde dit eerbetoon op zijn Gevleugelde Stier inscriptie, een oud document dat eveneens de waarheid van de Bijbel bewijst.

Deze tweede trouweloze poging faalde ook. De betaling moedigde Sanherib alleen maar meer aan. Hij zette zijn zinnen op Jeruzalem. Hij stuurde zijn topgeneraal, Rabsake, om een bittere boodschap af te leveren aan de leiders en inwoners. “Dat Hizkia u niet bedriege” zei hij, “want hij zal u niet kunnen redden uit [Sanheribs] zijn hand. Daartoe dat Hizkia u niet doe vertrouwen op den Heere, …” (verzen 29-30). Deze Assyrische generaal zei tegen het volk niet in God te vertrouwen! God nam dit zeer persoonlijk op.

Sanherib stuurde een brief naar Hizkia waarin hij God bespotte en zei dat Hij niet in staat zou zijn Juda te beschermen.

Op dat moment leerde Hizkia eindelijk zijn les. Nadat zijn fysieke pogingen om de situatie met Assyrië op te lossen faalden, realiseerde Hizkia zich dat er slechts een bron was waar hij werkelijk op kon vertrouwen. Hij bracht de brief van Sanherib naar de tempel, spreidde hem uit voor God (2 Koningen 19:14), en riep tot Hem uit in een oprecht gebed!

God gaf antwoord via de profeet Jesaja: “Daarom, zo zegt de Heere over de koning van Assyrië: Hij zal deze stad niet binnenkomen, daar geen pijl in schieten, haar met geen schild tegemoetkomen, en tegen haar geen belegeringsdam opwerpen. Langs de weg waarover hij gekomen is, zal hij terugkeren, maar deze stad zal hij niet binnenkomen, spreekt de Heere. Want Ik zal deze stad beschermen door haar te verlossen, omwille van Mijzelf en omwille van David, Mijn dienaar” (verzen 32-34). God hoorde het gebed van de koning en maakte een belofte: geen enkele soldaat of pijl zou Jeruzalem binnenkomen!

Het resultaat van geloof

Vastbesloten te overwinnen marcheerde Sanherib met zijn leger van 185.000 man naar Jeruzalem. Zij sloegen hun kamp op buiten de muren en maakten zich klaar om aan te vallen.

Het Taylor Prisma vermeldt: “Wat Hizkia betreft, hem sloot ik op als een gekooide vogel in zijn koninklijke stad Jeruzalem.” Niemand kon de stad in en niemand kon de stad uit. Het leek erop dat het leger van Sanherib de strijd in wezen al gewonnen had. Maar toch had God een belofte gedaan aan een man die in geloof om bescherming bad!

Dit beleg van Jeruzalem heeft veel historici verbijsterd. Geen enkel historisch document meldt dat Sanherib ooit Jeruzalem is binnen getrokken. Velen vragen zich af waarom. De waarheid is dat Sanherib zich veel te beschaamd voelde om vast te leggen wat er gebeurde! Maar het is wel vastgelegd in de Bijbel.

“Het gebeurde in diezelfde nacht dat de engel van de Heere ten strijde trok en in het leger van Assyrië honderdvijfentachtigduizend man neersloeg. Toen men de volgende morgen vroeg opstond, zie, het waren allemaal dode lichamen” (vers 35). Het sterkste leger op aarde was in een nacht vernietigd! God had Jeruzalem en Juda gered!

Weinig historische documenten overleven, maar in de 3e eeuw voor Chr. schreef de Babylonische historicus Berossus dat Sanherib zijn generaals en zijn leger buiten Jeruzalem “vernietigd” vond door de hand van God.

In 1815 schreef Lord Byron, een van de grootste dichters van de wereld, in een gedicht over deze nederlaag:

De ruiter met dauw op zijn voorhoofd die, bleek

Met zijn maliënkolder vol roest hier bezweek

Het was stil in de tenten, een eenzaam banier

Geen lans opgeheven, trompetten niet fier

En in Ashur daar huilen de weduwen luid

Elke afgod in Baäl zijn tempel aan gruis

En niet-joden zijn onoverwinnelijk tot

Hun macht smelt als sneeuw door de glorie van God

Deze dichter geloofde wat de Bijbel zegt over wat God deed voor Juda. De meeste historici en seculiere auteurs zetten het Bijbelse verslag aan de kant, weigeren de waarheid te erkennen dat God wonderen verricht. Maar deze geschiedenis van koning Hizkia bewijst dat Hij dat absoluut wel doet!

Hizkia leerde op een harde manier een belangrijke les: Hij leerde zijn vertrouwen in God te stellen.

Denk eraan dat de vroege profeten profetie bevatten voor onze tijd. Assyrië speelt een belangrijke rol in Bijbelse eindtijd gebeurtenissen. U kunt de identiteit van het hedendaagse Assyrië vanuit uw Bijbel bewijzen. God zal de hedendaagse Assyriërs gaan gebruiken om Zijn volk te straffen, net zoals Hij dat vroeger bij Juda deed.

Een ijzeren belofte

God gebiedt ons om volgens al Zijn woorden te leven (Deuteronomium 8:3). Maar bijna niemand doet dit. Toch ken ik een kleine groep mensen die dat wel doet, en God zegent hen sterk. God zegent iedereen die leeft naar al Zijn woorden en die ernaar streeft Hem te gehoorzamen. En wanneer ze zien dat ze fouten maken, zoals Hizkia deed, dan bekeren ze zich en keren zich naar Hem en Zijn Bijbel en Zijn profetieën. Dat is hoe we geloof opbouwen. Als we dat doen dan zal God onze vragen beantwoorden en ons helpen ondanks onze zwakheden.

Geloof komt door het lezen, bestuderen en kennen van de Bijbel en vervolgens toe te passen wat er staat. Dat is de manier waarop u uw geloof opbouwt.

God heeft u geschapen. Hij heeft uw denkvermogen geschapen. En Hij wil dat u op Hem vertrouwt, uw geloof in Zijn Woord stelt en leeft volgens Zijn woorden! De Bijbel is het majestueuze, koninklijke Woord van God. Ik kan u garanderen dat als u in geloof wandelt en handelt naar dat geloof, dat God u zal zegenen en uw leven zal vullen met wonderen en zegeningen. Dat is een ijzeren belofte van God!

Nl Archaeology Thunders Behold Your God