Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Amerika mengt zich in Israëls oorlog tegen Iran

SAUL LOEB/AFP VIA GETTY IMAGES

Amerika mengt zich in Israëls oorlog tegen Iran

Met de inzet van Amerikaanse vuurkracht ter ondersteuning van Israëls aanval op het Iraanse nucleaire programma, liet president Donald Trump zien dat hij bereid was dreigementen kracht bij te zetten met daden en verhoogde hij de druk op het Iraanse regime.

Wat er gebeurd is: Zondagochtend Iraanse tijd lanceerden de Verenigde Staten precisie luchtaanvallen op drie Iraanse nucleaire installaties: Fordow, Natanz en Isfahan.

- Bij de operatie waren B-2 stealth bommenwerpers betrokken die bunker-busters van 13.600 kg lieten vallen op de zwaar versterkte Fordow-locatie, naast aanvallen met kruisraketten vanaf onderzeeërs op Natanz en Isfahan.

- Trump verklaarde in een televisietoespraak zaterdagavond vanuit het Oval Office dat de aanvallen een succes waren en waarschuwde Iran om vrede na te streven of verdere aanvallen tegemoet te zien.

Weggevaagd? President Trump beweerde dat de aanvallen de nucleaire capaciteiten van Iran "weggevaagd" hebben. Teheran ontkent aanzienlijke schade.

- De Iraanse staatsmedia meldden geen ernstige radioactieve straling of slachtoffers, en beweerden dat de belangrijkste materialen al voor de aanval waren geëvacueerd.

- Ondanks Amerikaanse en Israëlische beweringen meldden het Internationaal Atoomagentschap en Saoedi-Arabië geen toename in stralingsniveaus, en sommige analisten twijfelen aan de omvang van de schade aan de diep begraven faciliteiten van Iran.

Gezien de verspreide aard van het Iraanse programma, de aanzienlijke versterking van de Iraanse nucleaire sites en de omvang van de Iraanse voorraden verrijkt uranium, is de kans zeer klein dat de Iraanse nucleaire capaciteiten volledig vernietigd worden. Iran heeft waarschijnlijk nog steeds voldoende infrastructuur, materiaal en expertise om zijn programma voort te zetten, zij het met vertraging.

Wat gebeurt er nu? Het is gemakkelijk om de gevolgen van de samenwerking tussen Amerika en Israël tegen Iran te overschatten. Het idee dat deze regionale grootmacht geneutraliseerd is door een aantal dagen van bombardementen, hoe spannend dat ook is, gaat voorbij aan de geschiedenis en tart de logica.

- In het verleden hebben militaire aanvallen op Iran zijn vastberadenheid om kernwapens te ontwikkelen als afschrikmiddel tegen toekomstige aanvallen juist versterkt. Als het nucleaire programma van Iran intact blijft, al is het maar gedeeltelijk, zal de drang van de regering om het om te zetten in wapens waarschijnlijk alleen maar groter worden.

- Het geloof dat de afzetting of dood van Opperste Leider Ali Khamenei een gematigde regering in Teheran tot stand zal brengen die vriendelijker is naar het westen - alsof het regime slechts een marginale ideologie in het land vertegenwoordigt - is wishful thinking.

- President Trump heeft zich bereid getoond om Amerikaanse macht met korte, gerichte acties in te zetten. Hij is niet van plan om de VS te betrekken in een langdurige poging om de rol van Iran in het Midden-Oosten opnieuw vorm te geven.

Bijbelprofetie zegt: Een ingrijpende herziening van de kwaadaardige rol van Iran in het Midden-Oosten gaat ook in tegen de Bijbelse profetieën.

De rol van Iran als "koning van het zuiden" in de eindtijd, beschreven in Daniël 11:40-43 en verduidelijkt en versterkt door andere profetische passages, vertelt ons hoe we kunnen verwachten dat deze dramatische gebeurtenissen zich zullen ontwikkelen. Verschillende details zijn al vervuld:

- De profetie vertelde ons nauwkeurig dat we konden verwachten dat Iran zijn invloed op de mensen van Gaza zou verliezen. Het succes van Israël op Hamas heeft dit tot stand gebracht.

- De profetie voorspelde dat Libanon uit de invloedssfeer van Iran zou glippen. Israëls uitschakeling van Hezbollah maakte de weg vrij voor deze gebeurtenis.

- De profetie zei ook dat Iran Syrië zou verliezen. Dat werd op dramatische wijze vervuld toen het regime van Assad in december viel.

Maar de profetie laat ook zien dat we kunnen verwachten dat Iran een nieuwe "as van verzet" zal opbouwen met Egypte, Libië en Ethiopië. Zoals we schreven in "Is Khamenei Finished?", zal dit enige kracht, autoriteit en strategische samenhang van de Iraniërs vergen.

Er wordt ook beschreven hoe deze door Iran geleide coalitie "de koning van het noorden", een multinationaal Europees rijk, provoceert. Dit zou een wanhoopsdaad kunnen zijn, maar er is zeker ook macht voor nodig, en het zou goed kunnen dat er nucleaire capaciteit bij betrokken is.

De Israëlisch-Amerikaanse aanval kan het leiderschap van Khamenei ondermijnd hebben. Naar verluidt heeft hij zojuist drie hooggeplaatste geestelijken genoemd als mogelijke opvolgers voor het geval hij gedood wordt. De kans dat er een einde komt aan zijn heerschappij is zeker toegenomen.

Misschien is er een nieuwe vurige leider nodig om de belangen van Iran vooruit te helpen, zoals de profetie voorspelt. Het is zelfs mogelijk dat er iemand aan de macht komt die lijkt aan te sluiten bij het Westen, iemand die bereid is om gesprekken te voeren, te onderhandelen, samenwerking voor te wenden en schijnbare concessies te doen. Dit kan hem een strategisch venster bieden om een nieuwe coalitie te vormen, zoals de profetie beschrijft.

Uiteindelijk zal het Iran dat ontstaat echter meer dan voldoende toegerust zijn de wereld in een vernietigende oorlog mee te sleuren. Lees voor meer informatie De koning van het zuiden.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.