Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

2.700 jaar oude Bijbelse rang bevestigd door archeologie

CLARA AMIT, ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

2.700 jaar oude Bijbelse rang bevestigd door archeologie

Wederom, “spreken de stenen” en verifiëren het Bijbelse verslag.

"Gouverneur van de stad" was een officiële Bijbelse titel in de oude hoofdstad van Juda, Jeruzalem. Tijdens de dagen van koning Hizkia werd die titel gedragen door Jozua (2 Koningen 23:8) en tijdens de regering van koning Josia werd de rol gehouden door Maaseja (2 Kronieken 34:8).

Nu, duizenden jaren later is die oude rang tot leven gebracht door archeologie. In een recente ceremonie werd een kleine kleizegel gepresenteerd aan de burgermeester van Jeruzalem Nir Barkat door opgravers die nabij de Westmuurcomplex werkten. Het kleivoorwerp, dat zou zijn gebruikt om een officieel document af te dichten, dateert uit de achtste eeuw voor Christus. Het toont twee figuren in gestreepte kleding met de woorden eronder: "Behorende aan de Gouverneur van de Stad."

Dit is de eerste archeologische bevestiging van de oude Bijbelse rang van stadsbestuurder. Natuurlijk is er geen manier om te weten aan welke gouverneur dit officiële zegel behoort. De Bijbel vermeldt er duidelijke twee –Jozua en Maaseja– en gebaseerd op de datering zou het misschien wel kunnen behoren aan Jozua, gouverneur tijdens Hizkia’s regering.

Het zegel werd ontdekt bij een uitgravingsgebied ongeveer 100 meter ten noordwesten van de westelijke muur van de Tempelberg. Het zegel komt samen met andere significante ontdekkingen waaronder een huis uit de Eerste Tempel periode gebouwd in de klassieke vroegere Israëlische stijl (het “Vier Kamer Huis”) en enkele andere zegels behorende aan verschillenden individuen. Het gezamenlijk bewijs toont een bedrijvig gebied van handel tijdens de recente Eerste Tempel periode en gegeven de locatie en natuur van de vondsten, zou het gebied ook wel eens hebben kunnen dienen als een soort administratief centrum.

Het gebied is sinds 2005 regelmatig opgegraven onder leiding van Dr. Shlomit Weksler-Bdolah. Toen het zegel aan de heer Barkat werd gepresenteerd, zei hij: "Het is echt overweldigend om groeten uit de Eerste Tempel-periode van Jeruzalem te ontvangen. Dit toont aan dat reeds 2.700 jaar geleden, Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, een sterke en centrale stad was."

Dit kleizegel wordt toegevoegd aan vele andere belangrijke zegels die zijn ontdekt in professionele opgravingen die het Bijbelsverslag hebben bevestigd. De archeoloog van Jeruzalem, Dr. Eilat Mazar, heeft persoonlijke zegels onthuld die aan koning Hizkia behoren en aan de Bijbelse vorsten Jehucal en Gedalja (Jeremia 37:3 en 38:1; dit waren de aartsvijanden van de profeet Jeremia). Studenten van de aan de Trompet aangesloten instelling de Herbert W. Armstrong hogeschool, assisteerden Dr. Mazar bij deze opgravingen en publicatie-inspanningen. Bekijk, om meer te lezen over deze ongelooflijke ontdekkingen, onze gerelateerde artikelen hier en hier. (Verdere opgravingen door deze studenten en Trompet medewerkers zullen in de komende weken van start gaan.)

Het Bijbelse verslag wordt nog steeds gevalideerd door archeologie. Meer dan 50 Bijbelse persoonlijkheden uit alleen al het Oude Testament zijn door middel van archeologie met gezag bevestigd (zie een lijst hier). En dan zijn er de tientallen Bijbelse locaties die zijn ontdekt, evenals Bijbelse voorwerpen, praktijken, architectuur en nauwkeurige regionale analyses die eveneens worden ondersteund door archeologie.

Volg, voor meer informatie over ongelooflijke bestaande (en toekomstige!) archeologische ontdekkingen, onze zusterwebsite Watch Jerusalem. En voor een breder beeld van de waarheid van de Bijbel - om het zelf te bewijzen - bekijk ons ​​gratis boekje De Bijbel Bewezen

No Nl