Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Mysterie der Eeuwen

Misha Kaminsky/iStock

Mysterie der Eeuwen

De Sleutel van David (Transcript)

We hebben zojuist gezien dat de zuidelijke helft van Californië een record aan branden heeft, en dat zal hun tekorten natuurlijk groter maken. We zien ook dat de federale regering van de VS een record tekort heeft, nu al meer dan $7 biljoen. Dus we zien een aantal grote problemen.

We steunen ook de Joden in het Midden-Oosten in een oorlog die zij vechten tegen terrorisme. Maar zijn zij die oorlog eerlijk gezegd niet aan het verliezen? En dat gaat een groot probleem vormen – niet alleen voor de VS, maar voor een groot deel van de wereld.

Hoe gaan we al deze monsterlijke problemen oplossen? Het zijn zeer grote problemen, en toch hebben die problemen een oplossing. Er is altijd een oplossing als we weten waar we die oplossing kunnen vinden. De oplossing wordt natuurlijk in uw Bijbel uitgelegd en er wordt daarin heel duidelijk gemaakt dat wij in staat zouden moeten zijn om al deze problemen op te lossen. Maar de Bijbel is een mysterie; het is een mysterie voor deze wereld. Het wordt niet begrepen door religie en wordt zeker niet uitgelegd door de wetenschap, het wordt niet onderwezen in het onderwijs. Mensen nemen gewoon aan dat de Bijbel dit of dat zegt, maar zij weten niet wat de Bijbel werkelijk zegt.

Nu, wat we moeten doen is het mysterie uit de Bijbel weghalen. Hoe kunnen we dat doen? Als we onze Bijbel werkelijk begrijpen; De Bijbel zegt zelf dat het ons met vreugde zou moeten vullen als we het echt begrijpen. Maar God is voor de meeste mensen niet echt, zij begrijpen de Bijbel helemaal niet. Vraag de mensen maar. Vraag hen of zij de Bijbel begrijpen, stel er vragen over, en ik denk dat u heel verwarrende antwoorden krijgt.

Ik wil met u praten over een boek met de titel “Mysterie der Eeuwen” – het is een dik boek – en het werd geschreven door Herbert W. Armstrong. Het heeft als ondertitel “Heeft u zichzelf ooit afgevraagd: “Wie ben ik? Wat ben ik? Waarom besta ik?” U bent een mysterie. De wereld om u heen is een mysterie. Nu kunt u het echter begrijpen!

Met dit boek kunt u het nu begrijpen. Ik vertel u, u – als individu, of de gehele natie – kunt de Bijbel begrijpen. Ik heb het over een boek dat gedecodeerd kan worden, want de Bijbel is een gecodeerd boek.

Maar lijkt het niet logisch – in deze eindtijd waarin ons nummer-1 probleem het menselijk voortbestaan is – dat we in staat moeten zijn om in de Bijbel te kijken en de oplossing te vinden? Is het niet logisch dat God zou willen dat we begrijpen wat er met ons gebeurt? En wat de oorzaak is van al onze problemen, en het probleem van menselijke vernietiging! Dat is waar we mee geconfronteerd worden.

Ik wil u de hoofdstukken in dit boek voorlezen, of de zeven mysteries, en ik zeg u; het zijn mysteries die deze wereld hebben verbijsterd. Let op hoofdstuk nummer één: Wie en wat is God? Wie en Wat is God? Mensen begrijpen het niet. Zij denken dat ze het begrijpen, maar dat doen ze niet.

Hoofdstuk twee: Mysterie der engelen en boze geesten. Hoe zit het met engelen en boze geesten? Zijn ze er echt? Gelooft u dat? De Bijbel spreekt er veel over, maar het vormt voor de meeste mensen een mysterie – ja voor bijna alle mensen.

Hoofdstuk drie, het derde mysterie: Het Mysterie van de Mens. Wat is het doel van de mens? Waarom zijn we hier op aarde? Wat is ons doel? Is het alleen om veel plezier te hebben en dan te sterven, en dat is het? Nou, een dier kan op die manier plezier hebben en zo’n soort doel hebben. Maar wij zijn meer dan een dier, en ik zal u dat laten zien.

Nummer vier: Mysterie van de Beschaving. Wij begrijpen de beschavingen van deze wereld niet en hoe ze zijn begonnen en waarom we al deze problemen hebben en niet in staat zijn om ze op te lossen. We kunnen ze niet oplossen.

Het nummer vijf mysterie is het Mysterie van Israël. De Bijbel is een boek over Israël. Wie weet er vandaag nog iets over Israël? Ik bedoel, wat weet u over Israël? Nou, wij hebben een boek dat dit aan u uitlegt en willen dit aan u geven. Maar de Bijbel is een boek over Israël en de mensen weten niet eens waar Israël zich vandaag bevindt.

Nummer zes: Het Mysterie van de Kerk. Wat is het doel van de kerk? Wat wordt de kerk verondersteld te doen? God zegt dat het de belangrijkste taak op deze aarde heeft. Wat is dat?

En nummer zeven: Mysterie van het Koninkrijk van God. En ik vertel u dat dit zeven gigantische mysteries zijn die de mensheid door zijn hele geschiedenis heen heeft verward en gefrustreerd.

De heer Armstrong, zoals ik zei, is de auteur van dit boek “Mysterie der Eeuwen”, en wij willen u dit gratis aanbieden. Hij zei dat dit het meest belangrijke boek is dat hij in zijn leven heeft geschreven. Hij geloofde dat dit het meest belangrijke boek op aarde is buiten de Bijbel. Het vormde een samenvatting van zijn gehele Werk, en eigenlijk publiceerde hij het ongeveer 6 maanden voor hij stierf op 16 januari 1986.

Maar de Kerk die hij opgericht had besloot na drie jaar om het boek niet meer uit te geven. Er was een grote groep van ons die het daar niet mee eens was en besloten het wel uit te geven. En zo eindigden we uiteindelijk in de rechtbank. Zij wilden het boek niet uitgeven hebben. Wij gingen met hen naar de rechtbank en hebben nu de copyrights gewonnen voor dit boek en voor 18 andere boeken en boekjes geschreven door de heer Armstrong.

De vraag die ik u vandaag graag wil stellen gaat hierom; we hebben enkele miljoenen dollars besteed om in de rechtbank te vechten voor dat boek en de andere boeken en boekjes. Verschillende miljoenen dollars om die boeken te winnen en vooral voor dit boek, en nu willen we u dit gratis aanbieden. Waarom zouden we dat doen? Wij denken dat als u dit boek eenmaal leest u de waarde ervan in zal zien. Als u het echt bestudeert, dan zal het al de mysterie uit uw Bijbel wegnemen. Geloof het of niet! Dat is hoe krachtig dit boek is en dat is hoe belangrijk het is.

Dus laten we eens naar deze zeven mysteries kijken. Ik zal er vandaag doorheen gaan voor zover als ik kan komen. Ik zou er nog een programma of twee voor nodig kunnen hebben. Maar ik wil met u praten over deze zeven mysteries die de mensheid hebben verward en gefrustreerd en verbijsterd door de geschiedenis heen. Omdat het mysteries zijn, ...het zouden geen mysteries moeten zijn, maar dat zijn ze wel.

Het eerste mysterie is “Wie en wat is God?” Zoals ik zei, die vraag wordt niet beantwoord door de religie of de wetenschap of het onderwijs. En hier zijn we, geconfronteerd met het ergste leed ooit op deze aarde. Het ergste lijden en de grootste problemen die de mensheid ooit heeft gekend, en we weten niet hoe we het op moeten lossen. Wij weten niet hoe we deze problemen op moeten lossen. En als er dan een liefhebbende God is, zeg nou, als er echt een liefhebbende God is, en we kennen Hem, dan zouden we deze problemen toch zeker kunnen oplossen. Kijk, als er geen God bestaat, tja OK, dat kunt u geloven wat u wilt. Maar ik kan u zeer snel en makkelijk bewijzen dat er wel een God bestaat. Dat Hij leeft en dat Hij ons een aantal belangrijke lessen probeert te leren. Hij wil het mysterie uit de Bijbel wegnemen. Dat geldt voor u, individueel, of collectief (dat maakt niet uit); het geldt voor de hele natie.

De mens is de oorzaak van al deze problemen. Wij hebben deze problemen over onszelf gebracht, omdat er iets mis is met de mens. De Bijbel vertelt wat we moeten doen om onze problemen op te lossen. We moeten allereerst de menselijke natuur veranderen. Dat wordt erg duidelijk vanuit de Bijbel.

Kijk, een klein beetje logica zou ons moeten vertellen dat als er een levende Schepper God is dat Hij zou willen dat we deze problemen oplossen. U kunt naar elke willekeurige instelling in deze wereld gaan en zij kunnen u niet de antwoorden geven op deze mysteries. Zij kunnen ze niet oplossen, torenhoog zijn ze, en we moeten ze oplossen anders overweldigen ze ons.

Is er een stem? Is er een stem die in deze wereld uitroept? En was er een (stem) in het recente verleden? Een stem die uitroept in deze wereld en ons vertelt hoe we uit deze waanzin kunnen komen, uit de waanzin van deze wereld? U weet als u rondkijkt, en eerlijk kijkt wat er gebeurt in de wereld, dat er serieuze problemen zijn. En wij zouden in staat moeten zijn ze op te lossen. En we gaan ze ook oplossen, uiteindelijk, maar er zal eerst erg veel leed komen, tenzij we naar God luisteren en luisteren naar zijn boodschap. Deze problemen zullen opgelost worden.

Laat ik u een voorbeeld geven. Een verhaal dat de heer Armstrong heeft ervaren toen hij onderweg was om Indira Gandhi, de premier van India, te ontmoeten. Hij was in New Delhi, en hij stapte in een taxi. En zij reden rond en hij zag overal koeien en ossen los rondlopen in New Delhi. Hij vroeg de taxichauffeur of deze dieren niet erg ver van huis afdwaalden. Deze antwoorde, “Ja, dat doen ze.” En de heer Armstrong vroeg hem “Maar hoe kan de eigenaar hen dan vinden?” En de taxichauffeur glimlachte en zei: “De eigenaar vindt hen niet. Zij weten waar hun eigenaar is, en zij gaan zelf naar huis. Zij weten de weg naar huis en naar hun eigenaar, en zij gaan zelf terug.”

En dit deed de heer Armstrong meteen denken aan een Bijbelvers dat ik u vandaag wil voorlezen. Het staat in Jesaja 1:2-4. Hier is wat daar staat.

Hoort, gij hemelen! en neem ter ore, gij aarde! …

Dit zijn eindtijd profetieën.

Hoort, gij hemelen! en neem ter ore, gij aarde! want de HEERE spreekt: Ik heb kinderen groot gemaakt en verhoogd; maar zij hebben tegen Mij overtreden. Een os kent zijn bezitter, en een ezel de krib zijns heren; [maar] Israël heeft geen kennis, Mijn volk verstaat niet.

Mijn volk verstaat niet, zegt Hij. Vers 4.Wee het zondige volk ...Hij spreekt tegen Israël.
...het volk van zware ongerechtigheid...

Gewoon beladen en versleten door ongerechtigheid, zonden, of wetteloosheid, zou er moeten staan. Zij overtreden Gods Wet.

...het zaad der boosdoeners, de verdervende kinderen! Zij hebben den HEERE verlaten, zij hebben den Heilige Israëls gelasterd, zij hebben zich vervreemd, [wijkende] achterwaarts.

Zij hebben God verlaten. Je kan God niet verlaten als je Hem nooit hebt gekend, dus deze mensen hebben Hem op een of ander niveau gekend. Het oude Israël, en ...Israël, is natuurlijk de enige natie die God ooit heeft gekend of door God is geleid of een geschiedenis heeft met God.

De enige natie, en zij hebben God verlaten. Zij hebben Hem verlaten.

God heeft hen geen behoud aangeboden, maar Hij biedt wel behoud aan geestelijk Israël oftewel de Kerk. Maar in deze eindtijd – en dit is een eindtijdprofetie – zegt God dat dit specifiek van toepassing is op Zijn eigen Kerk, op Zijn eigen Kerk! Zij hebben God verlaten. Ziet u, zij begrijpen het geestelijke wel, en hen werd wel behoud aangeboden, en toch zegt God dat zij (op het geestelijke niveau) God hebben verlaten net als het oude Israël.

We hebben een boekje over Jesaja, u kunt dit aanvragen (het is gratis) als u dit wilt, en dit voor uzelf bewijzen.

Maar eerst en vooral stuurt God deze boodschap naar Zijn eigen volk. En wij hebben al vele malen ons boek over “De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in profetie” aangeboden. Het zal u bewijzen wie Israël is, wie de Verenigde Staten is en wie Brittannië is. Het zal dit aan u bewijzen. Wij hebben dat boek eveneens bij de rechtbank gewonnen (de uitgebreide versie), en wij bieden het u geheel gratis aan. We willen graag dat u deze kostbare waarheid heeft, het is onbetaalbaar. U kunt er geen prijs op zetten, en wij vragen geen geld voor onze literatuur. We willen dat u begrijpt wat uw Bijbel echt zegt, en wat een enorm geschenk het is om dit te begrijpen. Het kan al de mysterie eruit wegnemen.

Hier is een huiveringwekkend beeld in Jesaja 1:2-4. God zegt dat de naties van Israël minder intelligentie hebben dan een os als het gaat om het kennen van hun eigenaar. God is onze eigenaar; God is onze Schepper. Hij zegt: “Kijk, de stomme os weet wie zijn eigenaar is, maar u weet niet wie Ik ben!” Dit komt rechtstreeks uit uw Bijbel! Het komt rechtstreeks uit uw Bijbel, en het staat geprofeteerd voor deze eindtijd. U kunt hier maar beter over nadenken. Kent u God? Kunnen we intelligenter worden dan de os en de koe? Dit is de grootste tragedie in de huidige wereld, maar de mensen beseffen het niet. Het is de grootste tragedie waarmee we vandaag geconfronteerd worden.

Maar ik wil dat u ook ziet dat God de bewoners van de aarde – de aarde – oproept om dit te horen. Zij kennen Hem niet; deze hele wereld is misleid (Openbaringen 12:9). Zij kennen God niet!

Nu, het oude Israël werd verondersteld hen te onderwijzen over God. Dat is waarom God het op deze manier zegt. Hij wijt dit specifiek aan Israël. Maar Hij zegt: kijk, dit is voor de hele wereld. Israël moest deze boodschap aan de hele wereld brengen. Vandaag doet de Kerk dit. Gods ware Kerk verkondigt deze boodschap aan de hele wereld. Dat is een opdracht en dit is een boodschap voor de hele wereld. En dit is een boek voor de hele wereld. De hele wereld moet weten wat de Bijbel betekent, en de belangrijkste vragen kunnen beantwoorden waar zij ooit mee geconfronteerd zijn. Zij moeten die onder ogen zien en ze beantwoorden. Dus God wilde dat deze boodschap de hele wereld zou bereiken. Elke man, vrouw, en elk kind op deze aarde; dat is wat Zijn bedoeling was.

Kijk; God heeft vanaf het begin problemen gehad met de opgeleide mens, en Paulus had problemen met hen. Herinner u het verhaal in Handelingen 17 toen hij naar de Atheners ging. Zij hadden een monument gemaakt voor elke god die zij maar konden bedenken, en zelfs een monument voor de “onbekende” god. En Paulus zei: “Nu, dat is de God waar ik met u over wil praten.”

In wezen zei hij: “U kent God niet, anders zou u niet al deze verschillende monumenten hebben. U weet niet wie de ware God is.”

Dit waren filosofen en geleerden, en dat is ook alles wat ze deden; praten over filosofie. Ik bedoel ze brachten hun hele leven daarmee door, en Paulus zei: “U weet niet wie God is.”

Ik zal u vertellen – het huidige onderwijs weet het ook niet. Mattheüs 13:15 zegt dat zij hun verstand hebben gesloten voor God. Dat is wat de Bijbel zegt. Opgeleide mensen hebben dat gedaan. Ze kunnen wel zeggen dat ze geloven in een “eerste oorzaak”, of wat ze dan ook beweren, maar God zegt dat zij God niet willen erkennen in hun kennis (Romeinen 1:28). En dat geldt niet alleen voor de opgeleide mensen.

Maar lees ook Handelingen 1:15 over Jezus Christus – toen Hij naar de aarde kwam – weet u met hoeveel bekeerlingen Hij eindigde? Honderdtwintig! Christus en God proberen de wereld vandaag niet te redden. Hij laat hen de lessen op een harde manier leren. Hij probeert niet om deze wereld te bekeren. Ik bedoel, ga maar na, de Zoon van God die slechts 120 mensen bekeert – is dat logisch? En toch is dat wat er gebeurde! Sterker nog, Hij sprak in gelijkenissen opdat zij het niet zouden begrijpen, omdat ze zich anders zouden bekeren. En Hij zou hen dan genezen en vervolgens zouden ze weer afvallen. Dat is wat hij zei.

God zegt in Jesaja, in hoofdstuk 40 en 41, kijk: “Ik ben de levende God. Ik heb alles geschapen en de mens is niets en kan niets doen zonder Mij.”

Dat is wat God zegt. Dat is het probleem; dat is het grote probleem. De mens is niets, en hij kan niets doen! Zelfs Christus Zelf zei: “Ik kan van Mijzelf niets doen.”

Hij wist dat Hij om iets te kunnen doen de Geest van God nodig had toen Hij een mens was op deze aarde. En u en ik kunnen, zonder God, niets doen. Niets.

Ziet u, dat is waar wij in de problemen komen. Men gelooft dit niet. Zij geloven dat zij een heleboel dingen kunnen en dat zij echt iemand zijn! Ze zijn niet kinderlijk (nederig), niet als een klein kind, en dus zegt God: “Ik kan hen niets onderwijzen want ze willen niet luisteren!” En dus zegt Hij: “OK, ga je gang, net als een eigenwijs kind, ga je gang en leer het maar op de harde manier.”

Dus dat is wat God hen laat doen. U ziet dan wel waar het probleem van de mens is. Dat is waar het grote probleem is.

Ik zal nu het tweede mysterie bespreken en daar zoveel mogelijk van behandelen als ik kan. Het gaat over het mysterie van de engelen en de boze geesten. Als u kijkt naar Exodus 25 kunt u zien dat er twee grote super-engelen waren aan elke zijde van Gods Troon. Dus God gebruikte hen op krachtige manier, die engelen hadden supervisie. En ze staan in feite vandaag over Gods kerken, en helpen God dus met Zijn plan.

Maar waarom heeft God de engelen geschapen? Weet u dit? Waarom heeft Hij dat gedaan? De Bijbel zegt dat Hij die engelen geschapen heeft om over deze aarde te regeren, en vervolgens over het universum. Maar Lucifer en een derde van de engelen kwamen in opstand. God moest vervolgens een back-up plan hebben. Hij realiseerde zich dat de aarde en het universum alleen geregeerd kunnen worden door wezens die het karakter van God Zelf hebben. Dus Hij zette een plan in werking om Zichzelf te herscheppen (voort te planten) in de mens. Hij is bezig Zichzelf opnieuw te scheppen.

Let op wat er staat in Ezechiël 28:12 over Lucifer en wat er met hem gebeurde. Vers 12, alleen het laatste gedeelte. ...U, toonbeeld van volkomenheid, vol wijsheid en volmaakt van schoonheid.

Hij had het over de Koning, en vervolgens praat Hij over deze Satan, de duivel, die achter hem is, en dat is een heel ander geval. Hij zegt: Gij waart in Eden, Gods hof;...

Dat gaat zeker niet over een mens. En dan zegt Hij …alle kostelijk gesteente was uw deksel, sardisstenen, topazen en diamanten, turkooizen, sardonixstenen en jaspisstenen, saffieren, robijnen, en smaragden, en goud; het werk uwer trommelen en uwer pijpen was bij u; ten dage als gij geschapen werd, waren zij bereid.

Wat betekent dat? Het betekent dat Satan, of Lucifer, geschapen was met al dit muzikale talent, al deze uitstekende vermogens, geniaal in muziek, en toen hij in opstand kwam heeft hij dat pervers gemaakt, en dat weet u. U kunt uw ogen opendoen en kijken naar de muziek van vandaag. En al de kreten en het gejammer en gekreun en de ontmoedigende stemming in die muziek, en dat komt niet van God. Laat me u vertellen, dat komt rechtstreeks uit deze rebellie.

Er was een tijd, nog maar een paar jaar geleden, dat we zouden hebben gezegd dat het grootste deel van de muziek die je vandaag hoort ontaard is. Ik denk dat we soms een aantal harde waarheden onder ogen moeten zien. Kijk, wat betekent dat soort muziek voor het moraal van onze jonge mensen? Misschien moeten we daar allemaal eens veel beter op letten. Denkt u dat dit soort muziek, de meeste muziek die u op tv ziet en hoort, van God af komt? Ik zeg u, dit is een groot deel van het mysterie.

We zullen moeten begrijpen wie de god van deze wereld is (2 Corinthiërs 4:4). Het is de Duivel; hij is de god van deze wereld, niet de ware God. God zegt: “Ok, wilt u hem volgen? Doe dan maar! Ik zal u laten zien waar het u heen leidt.”

En dit hebben we kunnen zien. Dat hebben we. Ik zeg u, onze muziek en onze moraal zijn een schande voor deze wereld. Onze voorouders zouden geschokt zijn als zij zien wat er in het huidige Amerika gebeurt, en ik denk dat we dit allemaal moeten begrijpen.

De rechtvaardige engelen helpen God. Maar God moet hebben gezien dat zij niet het karakter hadden om het hele universum te ontwikkelen en op te bouwen. Wat is waar Hij hen voor geschapen had. En het back-up plan was de mens.

Vers 14, laat mij dit snel voorlezen.

Gij waart een gezalfde, overdekkende cherub;…

Hij bedekte Gods Troon.

...en Ik had u [alzo] gezet; gij waart op Gods heiligen berg; gij wandelde in het midden der vurige stenen. Gij waart volkomen in uw wegen, van den dag af, dat gij geschapen zijt, totdat er ongerechtigheid...

Of wetteloosheid.

...in u gevonden is.

Ongerechtigheid! Wetteloosheid! God stuurde hem, Lucifer en een derde van de engelen, aan in hoe ze de aarde konden ontwikkelen en verfraaien. En Hij wilde dat ze het hele universum zouden ontwikkelen en verfraaien, en zij kwamen in opstand. Ongerechtigheid, wetteloosheid! Zij wilden de wet van God niet uitvoeren, en de regering van God, en de regering van God op aarde vormen. En dus maakten ze het allemaal verdorven. Ze perverteerden dit alles.

Ik vertel u dat er hier een belangrijk doel is, en ik heb nog een aantal aantekeningen over dit onderwerp om met u over te praten. Maar ik heb vandaag geen tijd om ze te bespreken.

Ik wil u eraan herinneren wat er staat in Genesis 1:26, het allereerste hoofdstuk van de Bijbel. Er staat: …Laat ons mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis:…

Ziet u, de mens lijkt op God. Hij zei, kijk, de dieren zijn gemaakt naar hun eigen soort, maar de mens was gemaakt naar de aard van God. En lijkt met zijn uiterlijke kenmerken op God. Maar God zegt dat hij het karakter van God in zich moet ontwikkelen, naar Gods beeld, dat is wat die uitdrukking betekent. God wil Zichzelf opnieuw scheppen in de mens, en gaf ons dit ongeëvenaarde potentieel om deze aarde te regeren en het hele universum te regeren. De grote vraag is nu natuurlijk: Kunnen we dit, of zullen we falen net als Lucifer? Kunnen we dit doen? Kunnen wij deze grote roeping vervullen die God ons gegeven heeft? Wij zijn geen dieren. Wij moeten naar het beeld van God worden gemaakt, en dat is een groot mysterie voor deze wereld. De mensen in de wereld begrijpen dit niet. Religie begrijpt het niet, maar u kunt het wel begrijpen. En u moet het begrijpen. Ik zal meer van deze mysteries bespreken in mijn volgende programma.

Tot volgende week, dit is Gerald Flurry. Tot ziens, vrienden.